Als je iemand bent die altijd grote hoeveelheden eten wegwerkt, wil je het nog wel eens horen. “Heb je soms een lintworm?” Deze opmerking komt voort uit het feit dat een lintworm leeft van jouw darminhoud. En aangezien ze heel erg lang kunnen worden (soms wel 10 meter) werken ze heel wat eten weg en hou je een continu hongergevoel. De lijst met klachten is echter veel groter dan alleen een hongergevoel, terwijl je soms ook helemaal geen klachten kunt hebben.
Een lintworminfectie loop je vaak op in het buitenland
Echt gevaarlijk is een lintworm echter niet, al helemaal niet in het westen, aangezien hier heel erg veilig wordt omgegaan met onze vleeswaren. Hygiëne is heel erg belangrijk in de slachthuizen en ook het vlees wordt goed gecontroleerd. Een lintworm infectie wordt dan ook vaak opgelopen in het buitenland, waar ze het niet zo nauw nemen met hygiëne. In ongaar vis of rauw vlees kunnen eitjes voorkomen van de lintworm. Wanneer je dit doorslikt kan er een lintworm ontstaan in je darmen, die van 2,5 centimeter uit kan groeien tot tien meter.
Verschillende soorten lintwormen
Als we het over lintwormen hebben zijn er twee verschillende soorten. De runder lintworm en de varkens lintworm.
Varkens lintworm
De varkens lintworm leeft in varkens en in mensen, maar komt in België nauwelijks voor, dankzij de goede hygiëne in de slachthuizen.
Runder lintworm
Mocht je besmet raken met een lintworm, dan is de kans dus groot dat het gaat om een runder lintworm. Een runder lintworm leeft in runderen en mensen. Je raakt besmet doordat je eitjes van de lintworm doorslikt die kunnen zitten in rauw of ongaar rood (rund)vlees, zoals bijvoorbeeld in filet americain, biefstuk of tartaar.
De lintworm heeft een gastheer nodig om te overleven
Als er eenmaal een lintworm in je darmen zit, blijft deze hier zitten als je er niets aan doet. Ze kunnen wel 10 meter lang worden en leven van jouw darminhoud. Een lintworm is een parasiet. Dat wil zeggen dat ze een gastheer nodig hebben om te overleven. In principe merk je niet zoveel van een lintworm, de volgende klachten en symptomen zouden er echter op kunnen wijzen dat je een gastheer bent voor de lintworm:
Symptomen van een lintworm
- je hebt last van buikpijn zonder aanwijsbare reden
- je bent vaak vermoeid
- je hebt vaak last van misselijkheid en overgeven
- je hebt last van diarree
- je hebt vaak last van winderigheid door verhoogde gasvorming
- je hebt jeuk bij de anus
- je hebt meer dan normaal last van spierpijn
- je hebt pijn in je hoofd
- je lichaamstemperatuur is verhoogd
- je hebt problemen met je ogen
- je hebt last van geheugenverlies
- je ervaart epileptische aanvallen
- in erge gevallen: een hersenvliesontsteking
- persoonlijkheidsveranderingen
- en botbreuken
Een tekort aan voedingsstoffen
Omdat de lintworm een parasiet ie en dus alles eet wat je verteert, krijgt je lichaam een tekort aan voedingsstoffen. Dit is de reden waarom mensen met een lintworm infectie zich vaak enorm moe voelen. Ook kan de aanwezigheid van een lintworm zorgen voor een irritatie in het darmkanaal, waardoor je last krijgt van misselijkheid, braken en diarree. Dit alles zorgt ervoor dat je een algemeen lamlendig gevoel krijgt. Een tekort aan voedingsstoffen, irritatie van het spijsverteringskanaal, een gastheer die jouw eten mee-eet; met als gevolg: moeheid, misselijk en hongerig.
De behandeling van een lintworm
Als je eenmaal bent besmet met een lintworm infectie is het belangrijk dat iedereen met wie je samenwoont wordt behandeld. Ook de gezinsleden die geen symptomen hebben moeten behandeld worden, omdat je vaak een lintworm kunt hebben terwijl je er helemaal niets van merkt. Deze lintworm geeft echter wel weer eitjes door die anderen weer kunnen besmetten. Iedereen in het gezin heeft dus een behandeling nodig.
Medicatie en hygiëne maatregelen
Als je weet dat je een lintworm hebt moet je medicatie voorgeschreven krijgen die de eitjes in je darmen doodt. Je krijgt hiervoor een pil die je in moet nemen, mocht de infectie na twee weken nog niet voorbij zijn, dan moet je na twee weken nogmaals een pil nemen.
Daarnaast is het heel belangrijk dat er hygiënische maatregelen genomen worden, zowel lichamelijk als in je huis. Zo moeten de eitjes in en rondom je anus gedood worden. Dit houdt in dat je elke ochtend een bad moet nemen, elke ochtend schoon ondergoed aantrekt en ook wanneer je gaat slapen schoon slaapgoed aantrekt.