Er hangen ons veel ergere dingen boven het hoofd dan apenpokken
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Inhoud
De kuitspier (gastrocnemius) is de grote spier die aan de achterkant van het been, onder de knie zit. De pees die de kuitspier verbindt met het hielbeen heet de achillespees. Wanneer je kuitspier samentrekt, buigt dit je voet of trekt dit je tenen omhoog.
Wanneer de kuitspieren geregeld verkrampen, neemt het risico op spier- of achillespeesscheuren en andere kuitletsels toe. Een kramp in de kuitspieren kan ook een teken zijn van plantaire fasciitis (ontsteking van het bindweefsel aan de onderkant van de voetzool), enkelverstuikingen of andere aandoeningen die je voet en enkel belasten.
De kuitspieren kunnen ook verkrampen als je last hebt van ‘foot drop’, dat is een zwakke voorste tibialis-spier. Daarom is het belangrijk om verkrampte kuiten te rekken en strekken.
In dit artikel vind je daarom enkele eenvoudige rekoefeningen tegen verkrampte kuitspieren. Deze rekoefeningen zijn in principe voor iedereen haalbaar. Je hoeft helemaal geen fitness-expert te zijn. Zorg er natuurlijk wel voor dat je je huisarts even raadpleegt voordat je aan dit, of een ander, oefenprogramma voor thuis begint.
De ‘Towel Calf Stretch’ is een heel goede manier om een flinke rek in je kuitspieren te krijgen. Zo doe je het:
Vergeet niet dat je slechts een lichte rek moet voelen bij het rekken van je kuitspieren. Wanneer je intense pijn of ongemak voelt, stop dan met de oefening en neem contact op met je arts of trainer om te checken of je goed stretcht.
Je kunt je kuitspieren meerdere keren per dag rekken. Wanneer je het gevoel hebt dat je kuitspieren verkrampen, strek ze dan snel uit zodat ze weer los en flexibel voelen. Je fysiotherapeut kan je vertellen hoe vaak je je kuitspieren en achillespezen het beste kunt strekken.
Verkramping van de kuitspieren kan een oorzaak zijn van extreme repetitieve overbelasting aan de kuiten. Je kuitspieren kunnen baat hebben bij meer flexibiliteit wanneer je een blessure of ziekte hebt die de mobiliteit verhindert. Door te werken aan het flexibel houden van de kuitspieren, kun je weer normaal bewegen met weinig of geen pijn.
Als je extreme problemen ondervindt aan het onderste been, neem dan contact op met je huisarts en raadpleeg je fysiotherapeut. Zij kunnen je voorzien van een nauwkeurige diagnose passend bij je klachten en bepalen of de verkrampte kuitspieren problemen kunnen veroorzaken.
Je fysiotherapeut kan je laten zien hoe je je kuitspieren op de juiste manier kunt strekken.
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon