Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Smijt jij ook het gezondste deel van je avocado weg?!

Bram
3 min read

Geloof het of niet… Maar je hebt het gezondste deel van je avocado's al die tijd weggegooid. Zonde!

Een avocado wordt steeds vaker gebruikt binnen een gezond voedingspatroon. Het is immers niet alleen een heerlijk romige vrucht, maar ook een uitstekende bron van allerlei goede vetten. Het zal je dan ook niet verbazen dat avocado’s door veel mensen als waar superfood worden geschouwd. Steeds meer mensen zijn dan weliswaar overgegaan tot het eten van avocado’s, maar slechts weinigen weten dat het meest voedzame deel van deze vrucht direct in de afvalbak belandt.

Verspilling van antioxidanten

Tijdens de bereiding van een avocado wordt het belangrijkste deel ervan direct in de afvalbak gegooid. Het maakt hierbij geen verschil of je nu je een broodje of pizza wilt beleggen met avocado, of dat je er een heerlijke guacamole van wilt maken. De vrucht maak je dan immers op een vergelijkbare manier schoon. Je snijdt de avocado doormidden om er vervolgens de grote pit uit te halen. Pas nadat de avocadopit is verwijderd, zul je immers het vruchtvlees uit de twee helften kunnen lepelen. Veel mensen vergeten hierbij echter dat juist de avocadopit het meest gezond is en beschouwen de pit dan ook als afval.

Het beste zit in de pit

De pit van een avocado is een uitstekende bron van antioxidanten. Naast ongeveer 70 procent aan antioxidanten bevat een avocadopit eveneens een heleboel vezels en allerlei goede vetten. De vetten in de avocadopit zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt als je rimpels wilt bestrijden. Deze wetenschap is echter bij de meeste mensen niet bekend. 

Gebruik van een avocadopit

Een pit van een avocado is dan ook niet zomaar te gebruiken. Je dient deze eerst in stukken te snijden en vervolgens met behulp van een blender tot een poeder te vermalen. Het verkregen avocadopitpoeder kun je onder andere elke ochtend aan een smoothie toevoegen of op een boterham met hartig beleg strooien. Elke avocadopit levert voldoende poeder op voor een tweetal porties. Door de pit te vermengen met groente of fruit zul je minder last hebben van de wat bittere smaak. Dit wil overigens niet zeggen dat je het poeder van de avocadopit niet puur zou mogen gebruiken. De meeste mensen houden hier echter niet van en geven de voorkeur aan het vermengen van het poeder met één of meerdere andere voedingsmiddelen.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…