Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips die je feestmaaltijd gezonder maken

Camille
3 min read

De maand december betekent gezelligheid, kaarsjes, vrienden en familie en sfeer. Maar deze maand betekent voor veel mensen ook eten, veel eten. Uit een Iers onderzoek is gebleken dat 25% van de bevolking 1,5 kilo aan komt tijdens de feestdagen. 23% komt 1 kilo aan en maar liefst 47% van de mensen eet 1,5 keer zoveel. Waarom doen we dit eigenlijk en zijn er ook alternatieven? Enkele tips om je feestmaaltijd gezonder te maken:

1. Soep

Plaats soep op het menu. Soep vult je maag en levert bovendien weinig calorieën. Maak je soep feestelijk door ze te versieren met gesnipperde peterselie, korianderblaadjes, dille of bieslook. Soep kan je ook perfect serveren als aperohapje.

2. Kook met margarine

Bereid je maaltijden met een zachte of vloeibare margarine, bv. Becel. Becel bevat 3 X zo veel omega-3 dan olijfolie. Bovendien is margarine 100% plantaardig en gemaakt van plantaardige oliën. Het bevat geen melkvet en is rijk aan onverzadigde vetten. Boter bevat wél verzadigde (slechte) vetten. In tegenstelling tot margarine, is boter een dierlijk product die voor 82% uit melkvet bestaat.

3. Volkoren

Gebruik volkoren deegwaren of bruine rijst. Deze bevatten meer vezels dan hun witte varianten. Ze  zorgen voor een betere darmtransit en leveren meer vitaminen en mineralen. Serveer bij je maaltijd bruin bruid met een margarine.

4. Groenten

Serveer veel verschillende groenten. Stoom bij voorkeur je groenten, zo blijven ze beter hun vitaminen behouden. Kies daarnaast voor seizoensgroenten, deze bevatten ook meer vitaminen en zijn meestal ook goedkoper.

5. Vermijd sauzen

Probeer zo min mogelijk sauzen in je gerechten te gebruiken. Indien je toch kiest voor een saus, gebruik dan als basis groentekookvocht of een magere bouillon. Vermijd vette en moeilijk verteerbare room of melk.

6. Vis

Het is een goede keuze om vis op je menu te plaatsen. Wist je zelfs dat de vettere vissoorten (zalm, tonijn, makreel…) een lager vetgehalte hebben dan vette vleessoorten? Visvetten zijn o.a. goed voor je hart-en bloedvaten.

7. Vlees

Als je kiest voor vlees, neem dan een magere vleessoort: kip, rundsvlees, kalkoen, kalfslapje, schapenvlees etc. Deze vleessoorten bevatten allemaal minder dan 2g vet per 100 gram.

En vergeet vooral niet te genieten van de feestdagen! 😉

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…