Wist je dat bijna 1 op de 2 Belgen overgewicht heeft? Een gezond gewicht is belangrijk en zorgt ervoor dat je minder kans hebt om ernstige aandoeningen (bv. Diabetes, hoge bloeddruk) of andere gezondheidsklachten te krijgen Lees alvast onze onderstaande tips om op een gezonde manier je gewicht onder controle te krijgen.
1.Beweeg!
Het is van belang om te blijven bewegen. Op deze manier houd je je spieren en gewrichten soepel en zorg je voor een goede stofwisseling. De opgebouwde spiermassa zorgt ervoor dat je meer calorieën kan verbranden en daardoor blijf je op een gezond gewicht. Probeer iedere dag minstens een half uurtje in beweging te zijn. Dat kan heel eenvoudig door bv. meer te fietsen of te wandelen. Maar ook huishoudelijke taken zoals stofzuigen, dweilen, ramen kuisen enz. helpen.
2.Gezonde Voeding
Naast beweging speelt voeding een belangrijke rol bij het behouden van een gezond gewicht. Gezond eten geeft je energie en je stofwisseling gaat er beter van werken. Eet gevarieerd en vermijd te veel vet, suiker en alcohol. Kies voor een gevarieerde voeding die koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, vezels en vocht bevatten. Er is niet één product dat al deze voedingsstoffen voldoende levert. Daarom geldt: eet gevarieerd.
Begin je dag altijd met een gezond en gevuld ontbijt. Dit voorkomt dat je in de loop van de dag honger krijgt en ongezonde tussendoortjes naar binnen zult spelen. . Plan 5 kleine maaltijden per dag: ontbijt – tienuurtje – lunch – vieruurtje – avondmaal. Kies als snack tussendoor voor gezonde varianten zoals bv. een handje noten, een stuk fruit, groente, cracker etc.
Eet dagelijks veel groenten en fruit. Ze zijn niet alleen een belangrijke leverancier van vitamines, mineralen en vezels, ze helpen ook mee op de kans op hart – en vaatziekten te verminderen. En drink tot slot ook dagelijks minimum 1,5liter water. Water reinigt je lichaam en bevat geen suiker.
3. Vetten?
Vetten heb je nodig. Niet alle vetten zijn hetzelfde. Je kunt een onderscheid maken tussen de volgende vetten:
- Slechte vetten: verzadigde vetten & transvetten
- Goede vetten: meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetten
- Essentiële vetten: meervoudig onverzadigde omega-3 en 6 vetten
Vervang verzadigde vetten (vlees, spek en boter) door onverzadigde vetten uit plantaardige oliën, noten, zaden en cholesterolverlagende broodsmeersels.
Gebruik ook broodsmeersels met onverzadigde vetten en broodsmeersels met toegevoegde plantensterolen in plaats van boter of harde margarine. Het is 100% plantaardig en is daarnaast ook een grote bron van omega 3. Door een dagelijkse hoeveelheid van deze vetten in te nemen, wordt het risico op hart – en vaatziekten gehalveerd*.
4. Levensstijl
Zorg voor een goede nachtrust (7 à 8 uur slaap) Als je te weinig of slecht slaapt, dan heb je overdag een groter hongergevoel. Probeer daarnaast ook zo veel mogelijk alcohol te vermijden. Een teveel aan alcohol verhoogt je cholesterol en een glas wijn telt al snel 80 à 100 calorieën.
5. Hou je stress onder controle
Als je veel stress hebt, is de kans groter dat je naar ongezonde snacks of andere voeding grijpt. Dit kan leiden tot overgewicht en kan ook je cholesterolwaarden verhogen, zeker tijdens periodes van acute stress.
* Het is wetenschappelijk aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben. De inname van 1,5 tot 2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. Het is van belang Becel ProActiv te gebruiken als onderdeel van een gezonde voeding met voldoende groenten en fruit en een gezonde levensstijl. Al vanaf het gebruik van 2 porties Becel ProActiv per dag kan het slechte (LDL-) cholesterol worden verlaagd. Een optimale hoeveelheid plantensterolen krijg je met 3 porties (30g) Becel ProActiv.