Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Een uitgezaaid melanoom, wat nu?

Olivier
4 min read

Melanomen ontstaan van origine over het algemeen boven de huid, maar kunnen zich uiteindelijk ook onder de huid vestigen en uitzaaien naar andere plekken in het lichaam. Dit heeft grote gevolgen voor het lichaam, met name wanneer de uitzaaiing inmiddels andere organen heeft bereikt of de lymfeklieren heeft aangetast. Het is voor de gezondheid van de patiënt daarom van belang dat er zo snel mogelijk duidelijkheid wordt verkregen over de verschillende locaties die de uitzaaiing inmiddels heeft bereikt, zodat de juiste geneesmiddelen kunnen worden ingezet om verdere uitzaaiing te voorkomen.

Bij het vaststellen van een uitgezaaid melanoom zal altijd sprake zijn van minimaal stadium 3. Dit wordt door de huisarts vastgesteld. Hierbij heeft de uitzaaiing de lymfeklieren bereikt en is deze het weefsel aan het aantasten. Het laatste stadium, stadium 4, houdt in dat de uitzaaiing inmiddels ook de organen in het lichaam heeft bereikt, en dat het hier orgaanweefsel kan aantasten. Indien er sprake is van een uitgezaaid melanoom dan is het noodzaak om hier direct bij de huisarts onderzoek naar te laten doen. Een melanoom is een kwaadaardige variant van huidkanker en kan grote gevolgen voor de gezondheid hebben. Melanoomkanker staat ook wel bekend als moedervlekkanker.

Wanneer is er sprake van een uitgezaaid melanoom?

We spreken van een uitgezaaid melanoom als een enkele moedervlek zich onderhuids heeft kunnen vestigen. Hierbij bereikt de tumordikte gemiddeld 2 tot 4 millimeter, maar de dikte kan ook oplopen tot ruim boven de 4 millimeter. De tumor heeft zich vanuit de moedervlek inmiddels ook kunnen verspreiden in andere delen van het lichaam. Dit kan in dezelfde regio zijn, zoals de regionale lymfeklieren, maar de uitzaaiing kan ook ver tot in de organen in het lichaam worden verspreid. Vooral in het laatste geval is het zorg dat er zo snel mogelijk een diagnose wordt gesteld, omdat driekwart van de Nederlanders waar een uitgezaaid melanoom is vastgesteld op dit moment nog komt te overlijden. Hoe eerder een huisarts erbij is, hoe sneller de juiste geneesmiddelen kunnen worden ingezet.

Het is altijd duidelijk voelbaar wanneer een moedervlek een bepaalde dikte heeft bereikt. Indien er bij de patiënt op dit moment onder de moedervlek een duidelijke onderhuidse bult aanwezig is dan kan dit inhouden dat inmiddels stadium 3 of 4 is bereikt. Houd de moedervlekken dan ook altijd goed in de gaten, omdat dit een goede indicatie geeft of er de tumor dikker wordt. Wanneer er over de periode van een aantal maanden gesproken kan worden over een stijgende dikte, is het van belang zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts.

Hoe wordt een uitgezaaid melanoom behandeld?

Volgens de laatste cijfers overlijdt 63% van de Belgen binnen een jaar nadat er een uitgezaaid melanoom is vastgesteld. Deze patiënten zijn gemakkelijk te redden als er veel eerder een melding wordt gemaakt. De medicijnen die op dit moment verkrijgbaar zijn om huidkanker en de uitzaaiing hiervan te voorkomen zijn nog niet op voldoende sterkte om iedereen met huidkanker te genezen. Dit percentage daalt wel ieder jaar, maar nog niet snel genoeg om alle gevallen van melanoomkanker te behandelen.

Een groot aantal van deze sterfgevallen kan worden voorkomen wanneer er ruim op tijd wordt gehandeld. In ruim 80% van de gevallen kan de tumor op tijd worden verwijderd, waardoor er geen sprake is van verdere uitzaaiing. Dit is voor huisartsen relatief eenvoudig vast te stellen, waarna er door middel van een operatie wordt gezorgd dat het melanoom geen kans krijgt zich verder te ontwikkelen. Houd het lichaam dan ook altijd gezond door bij elke verdachte moedervlek in ieder geval langs de huisarts te gaan en de juiste voorzorgsmaatregelen te laten nemen.

Kan een uitgezaaid melanoom genezen?

Nee, een uitgezaaid melanoom kan zichzelf niet genezen. Zodra er sprake is van uitzaaiing is het voor het lichaam niet meer mogelijk om hier lichamelijke middelen voor aan te maken. We spreken hierbij van een kwaadaardige tumor, waar het lichaam helaas niet een sterk genoeg verdedigingsmechanisme aan te maken. Het DNA van een cel wordt aangetast en de cellen kunnen zich hierdoor gaan delen. Dit gaat niet bij iedere patiënt met dezelfde snelheid, maar kan in een aantal maanden een dusdanige uitzaaiing veroorzaken dat het lichaam vol met kwaadaardige cellen zit. Genezing zit er op dat moment helaas niet meer in.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…