Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Voedingstips die je huid helpen beschermen tegen UV-straling

Camille
3 min read

UV-straling kan veel invloed op de huid van een mens hebben. Door voldoende zonnebrand te smeren en een UV-bestendige zonnebril te dragen kom je al een eind. De volgende stap wordt door maar weinig mensen genomen – namelijk voeding. De juiste voeding kan ervoor zorgen dat de nadelige effecten van UV-straling nog minder schade kunnen veroorzaken.

Antioxidanten zijn het belangrijkste strijdmiddel versus UV-straling. Als jouw lichaam voorzien is van voldoende antioxidanten, wordt deze straling met gemak naar de deur verwezen. Het is beter voor je huid en je weet nog beter dat de zon geen grote impact op jouw lichaam heeft.

Groenten met antioxidanten

Er zijn diverse soorten groenten waar veel antioxidanten in te vinden zijn. Allereerst broccoli, dat behalve de beroemde antioxidanten ook uit een mooi aantal vitamines bestaan. Deze vitamines dragen dus ook nog eens bij aan hoe jij je voelt. Op een dagje naar een strand zal jij dus niet alleen beter tegen UV-straling kunnen, maar je voelt je ook beter!

Twee andere soorten groenten waar je ook veel antioxidanten van kan onttrekken, zijn bloemkool en boerenkool. Omdat je veel antioxidanten nodig hebt om een verzet tegen UV-straling in te zetten, kan een flinke portie van een van deze drie groenten geen kwaad.

Ten slotte hebben bladgroenten ook bestanddelen waarmee tegen UV-straling gestreden kan worden. Van spinazie tot basilicum, het draagt allemaal bij aan een verlaagd effect van UV-straling. Je kunt deze groenten op eigen manier bereiden, zolang je het maar eet!

Pure chocolade? Gezond snoepen!

De gezonde voordelen van pure chocolade hebben we al vaker besproken. Ook versus UV-straling weet pure chocolade nog maar eens haar positieve werking te bewijzen. Het zijn de flavonoïden in pure chocolade die voor de bescherming zorgen, door onder andere de huid te hydrateren en de doorbloeding in de huid te stimuleren.

Je mag dus lekker gezond gaan snoepen met een flinke reep pure chocolade als je naar het strand gaat. Vergeet de reep niet in de koelbox te doen!

Vette vis

Diverse vissoorten zitten boordevol omega-3 vetzuren, waarmee je jezelf nog beter kunt beschermen tegen UV-straling. Indirect weten omega-3 vetzuren ook tegen huidkanker te beschermen, wat een gevolg kan zijn van langdurige blootstelling aan UV-straling.

Je bent jezelf met vette vis op twee plekken tegelijkertijd aan het beschermen, waardoor vette vis niet mag ontbreken tijdens het diner voorafgaand een stranddag!

Paprika’s

Tenslotte kunnen paprika’s ook jouw huid beschermen wanneer je lang in de zon zit. De werking van paprika’s is niet zo sterk als die van eerdergenoemde soorten fruit en groente. Het kan echter nooit kwaad om nog net wat meer paprika aan jouw maaltijd of salade toe te voegen voordat jij jezelf bloot laat stellen aan de zon.

Vergeet nooit dat je altijd beter hoge niveaus aan UV-straling kunt vermijden dan toelaten. Wanneer bekend is dat er veel UV-straling is, kan je beter uit de zon blijven. Voorkomen is namelijk altijd beter dan genezen!

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…