Een heleboel liefhebbers van wijn vragen zich van tijd tot tijd af of een duurdere wijn ook altijd beter smaakt dan een flesje dat beduidend minder kost. Om een antwoord te vinden, voerden een aantal wetenschappers onderzoek uit. Zij wilden analyseren of er een duidelijk verschil waargenomen kan worden bij het drinken van dure- en goedkopere wijnen.
Lastig om verschil te proeven
De meeste wetenschappers zijn het unaniem eens dat de verschillen in smaak erg lastig waargenomen kan worden. Tijdens de uitvoering van uiteenlopende blinde tests kunnen liefhebbers van een goede wijn in de regel niet het verschil proeven tussen een dure- en goedkopere variant. Hoewel de dure wijnen natuurlijk van een betere kwaliteit zijn, hebben de menselijke hersenen het bijzonder lastig om de verschillen in smaak te kunnen herkennen.
Waarom dure wijn beter smaakt
Toch zijn, en blijven, een groot aantal wijnliefhebbers ervan overtuigd dat een dure fles beter van smaak is, dan de goedkopere variant uit de supermarkt. In bepaalde gevallen heeft hun mening echter weinig met echte wijnkennis te maken, maar praten zij gewoon anderen na. Zo kan het zijn dat zij eens iemand hebben horen zeggen dat een bepaalde dure wijn erg goed uit tests is gekomen, of prijzen in wacht heeft weten te slepen. Ze gaan er dan direct vanuit dat ook zij de smaak van deze wijn waarderen.
Weer andere personen proberen, door het presenteren van een dure wijn, indruk te maken bij familie en vrienden. Voordat zij oordelen over de eigenlijke smaak zullen deze mensen vaak eerst het etiket op de wijnfles nauwkeurig bestuderen. Pas wanneer zij overtuigd zijn van het feit dat zij een dure wijn, uit een uitstekend jaar en van een gerenommeerd château, in handen hebben, zullen zij positief over de smaak gaan oordelen.
Betere persing
In de regel kun je echter wel stellen dat een duurdere wijn van een eerste persing is gemaakt. Er zitten dus nog een heleboel smaak- en geurstoffen in de wijn die bij latere persingen verloren zijn gegaan. De kwaliteit van de dure wijn, zal dan ook vaak een stuk beter zijn, maar of je dit als leek ook echt kunt proeven, is maar de vraag.
Hoofdpijn door goedkope wijn
In een heleboel gevallen wordt aangenomen dat het sulfietgehalte in de wijn de veroorzaker is van hoofdpijn of zelfs een kater. Dit is echter niet per definitie het geval. Sulfiet is een stof dat bacteriën en schimmels in de wijn bestrijdt en dus een ontsmettende werking heeft. Wijnboeren kunnen er overigens wel voor kiezen om een minder goede oogst proberen te maskeren door er wat meer sulfiet aan toe te voegen. Een minder dure wijn zou zo in bepaalde gevallen meer sulfiet kunnen bevatten.
Als je gevoelig bent voor sulfiet dan bestaat er een grotere kans dat je sneller hoofdpijn krijgt na het drinken van een goedkopere wijn. Dit wil overigens niet zeggen dat dure wijnen helemaal geen klachten kunnen veroorzaken. Doordat de wettelijke normen voor het gebruik van sulfiet erg streng zijn, zal het drinken van wat goedkopere wijnen niet per definitie eerder of meer hoofdpijn tot gevolg hebben.
Andere factoren die de smaak beïnvloeden
Indien je alleen af moet gaan op de informatie van je smaakpapillen, dan zijn de verschillen tussen dure- en goedkopere wijnen zeker lastig waar te nemen. Er is tijdens onderzoek echter een verrassend verband gelegd tussen de achtergrondmuziek die wordt gespeeld en de wijn die geschonken wordt. Sommige soorten wijn zouden een meer kwalitatieve smaakbeleving oproepen, als deze werden geserveerd in combinatie met het juiste muziekgenre. Een Chardonnay, zowel een dure- als een goedkopere variant, zou bijvoorbeeld beter van smaak zijn als je popmuziek op de achtergrond hoort.