Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wanneer ben ik het meest vruchtbaar?

Olivier
5 min read

Wanneer je als vrouw een kinderwens hebt is het goed om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Natuurlijk hoef je in dat geval niet met je agenda in je hand geslachtsgemeenschap te hebben om de grootste kans op een zwangerschap te hebben, maar het kan geen kwaad om een aantal richtlijnen in de gaten te houden.

De menstruatiecyclus

Wanneer een meisje begint met menstrueren zal ze een menstruatiecyclus ontwikkelen. In het eerste begin is deze menstruatiecyclus nog erg onregelmatig, maar naar mate je ouder wordt zal deze cyclus in de meeste gevallen een steeds regelmatigere vorm aannemen. Je cyclus begint altijd met de eisprong. Dit is het moment waarop een eicel loskomt uit de eierstok. De eicel wacht op dat moment om bevrucht te raken. Wanneer de eicel niet bevrucht raakt zal 14 dagen na de eisprong de menstruatie inzetten.

Het slijmvlies wat zich heeft opgebouwd in je baarmoeder zal namelijk op dat moment je lichaam verlaten. Dit gebeurt met een bloeding. De onbevruchte eicel verlaat op dat moment ook je lichaam.
Daarna begint je lichaam direct weer met het opbouwen van een slijmvlies in je baarmoederwand, en na 14 dagen vindt er weer een eisprong plaats.

Ken je cyclus

Wanneer je het bovenstaande hebt gelezen zal je begrijpen dat jouw vruchtbare dagen vooral liggen rondom de eisprong. Het probleem is dat niet iedere vrouw zal merken dat haar eisprong heeft plaatsgevonden. Wanneer je een heel regelmatige cyclus hebt kan je er letterlijk de klok op gelijk zetten, en sommige vrouwen kunnen hun eisprong zelfs fysiek voelen, links of rechts in hun onderlichaam. Het is heel goed om te weten dat de zaadcellen van een gezonde man zo’n drie dagen kunnen overleven in jouw baarmoeder. Dit geeft ook een behoorlijke indicatie van de dagen waarin je een kans hebt om zwanger te geraken.

Bereken je eisprong

  • Weet wanneer je ovulatie is. Dit laat zich gemakkelijk bereken bij een regelmatige cyclus.
  • Wanneer jouw cyclus echter onregelmatig is zou je gebruik kunnen maken van een ovulatietest.
  • Een ovulatietest koop je eenvoudig, net als een zwangerschapstest, bij je drogist.
  • Herken de symptomen van jouw eisprong. Denk bijvoorbeeld aan de pijn in je onderlichaam, links of rechts ter hoogte van je baarmoeder.
  • Sommige vrouwen hebben een heel lange cyclus, bij sommige vrouwen is er zelfs geen sprake van een eisprong. Deze vrouwen hebben een probleem met de vruchtbaarheid.

Bepaal je vruchtbare dagen

Het mag dus duidelijk zijn: je kan je vruchtbare dagen berekenen aan de hand van het moment van je eisprong. Er speelt altijd een aantal factoren mee die bepalend zullen zijn voor jouw vruchtbaarheid in die dagen, maar doorgaans kan je er een berekening op loslaten.

Wanneer je ervan uitgaat dat de zaadcellen van een man drie dagen kunnen overleven in jouw baarmoeder kan je dus in verwachting raken bij geslachtsgemeenschap vanaf drie dagen voor jouw eisprong. De eicel zal één dag goed vruchtbaar zijn vanaf het moment van de eisprong. In een schema weergegeven zal het er ongeveer zo uitzien:

Dag t.o.v. je eisprong

Mate van vruchtbaarheid

6 dagen voor je eisprong Zeer laag vruchtbaar
5 dagen voor je eisprong Laag vruchtbaar
4 dagen voor je eisprong Licht vruchtbaar
3 dagen voor je eisprong Vruchtbaar
2 dagen voor je eisprong Zeer vruchtbaar
1 dag voor je eisprong Zeer vruchtbaar
De dag van je eisprong Zeer vruchtbaar
De dag na je eisprong Vruchtbaar wanneer er sprake was van een late eisprong

Hoe lang leven een zaadcel en een eicel?

In het klimaat van de baarmoeder zullen de zaadcellen van de man ongeveer 3 dagen leven. Dit kan ook verschillen per man. Het is geen fabeltje: de ene man heeft ‘sterker zaad’ dan de andere. Een zaadcel kan net zo goed langer of korter in leven blijven. Hoe beweeglijk de zaadcellen zijn bepaalt hoe lang ze erover doen om bij jouw eicel te komen. Doorgaans zal deze reis zo’n 12 tot 24 uur duren.

De eicel van een vrouw leeft aanzienlijk korter. Deze is het meest vruchtbaar rond de eerste uren na de eisprong. Daarna zal de kwaliteit al snel afnemen. Er is een heel geringe kans dat een eicel nog bevrucht kan worden wanneer de eicel een dag oud is.

Wanneer ben je het vruchtbaarst?

Je bent dus het meest vruchtbaar wanneer je geslachtsgemeenschap hebt in de periode van drie dagen voor de eisprong tot het moment waarop je eisprong plaatsvindt. Vanaf het moment van samensmelting van de eicel en een spermacel spreek je van bevruchting.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…