Scampi’s zijn schaaldieren die de laatste jaren steeds meer aan populariteit hebben gewonnen. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor scampi’s op hun bord, vooral als voorgerecht. In hippe restaurants gaan scampi’s in bijvoorbeeld look- of diabolosaus dan ook als warme broodjes over de toonbank. Maar ook op een spiesje op de barbecue of zelfs in een exotische curry worden scampi’s keer op keer verwerkt. Toch is dit hemelse voedsel in werkelijkheid een wat minder goede achtergrond.
Vervuiling en chemicaliën
Zo worden scampi’s gekweekt in kustvijvers waar door middel van de getijden het water wordt ververst en het aanwezige afval af wordt gevoerd. Dit mag dan wel prima lijken voor de scampi’s, maar het zeewater wordt er behoorlijk door vervuild. Het water waar deze schaaldieren in worden gekweekt wordt immers ‘verrijkt’ met allerlei chemicaliën zoals ureum, monocalciumfosfaat en zelfs diesel.
De scampi’s zelf krijgen echter ook te maken met allerlei schadelijke chemische stoffen, zoals pesticiden, antibiotica, borax en pisciciden. Deze stoffen worden vrijwel standaard aan het kweekwater toegevoegd. Op die manier zullen de dieren immers vrij blijven van ziektekiemen en een heleboel aandoeningen.
Natuurvernietiging
Om de kweekvijvers voor scampi’s aan te kunnen leggen, is er 38 procent van de mangroves op aarde vernietigd. De schade die aan is gericht is bovendien niet meer te herstellen. Het herstel van een mangrove duurt namelijk erg lang en bovenal wordt het gebied rondom de vijvers herschapen tot een ware woestenij die niet meer geschikt is voor mensen om in te leven. Denk maar eens aan de gebieden in Bangladesh waar scampi’s worden gekweekt.
Om een vijftal kilo’s scampi’s te kweken, zijn er 13 vierkante kilometers mangrove nodig.
Na een kweekperiode van tien jaar zal het land echter uit zijn geput en duurt het ongeveer 40 jaar voordat het gebied weer opnieuw gebruikt kan worden. Het zal je dan ook niet verbazen dat de ecologische voetafdruk van scampi ongeveer tien keer groter is dan die van rundvlees.
Wilde scampi’s
Maar ook wilde scampi’s mogen niet als veel beter worden beschouwd. Voor elke kilo scampi’s wordt namelijk 5 tot 18 kilo aan ongewenste diersoorten gevangen. Hierbij kun je onder andere denken aan zeesterren, haaien en zeeschildpadden. Volgens de afspraken zouden de scampivissers deze bijvangst terug dienen te gooien, in de praktijk blijkt dit vaak niet het geval te zijn of zijn de dieren in erbarmelijke staat. Hoewel de vissers van scampi’s slechts twee procent van de totale vissersvloot innemen, zijn zij wel verantwoordelijk voor dertig procent van alle bijvangst.
Resistente bacteriën
Uit onderzoek is vast komen te staan dat er 162 bacteriën op een scampi aanwezig kunnen zijn. Tien van deze bacteriën zijn bovendien resistent tegen antibiotica. Dit is weliswaar de uitkomst van een Amerikaans onderzoek, maar de cijfers voor de situatie in ons land is helaas niet veel anders.
Door scampi’s te blijven kopen, zal de situatie niet veranderen en kunnen vissers en kwekers gewoon hun gang blijven gaan. Wanneer je begaan bent met de ecologie op aarde en met dieren dan is het zaak om hier verandering in te brengen en scampi’s van je menu te schrappen. De volgende keer dat je deze delicatesse wilt bereiden of bestellen is het dan ook goed om eerst een aan de bovenstaande feiten terug te denken. Eet smakelijk, als je nog trek hebt in scampi’s tenminste.