Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat met seksualiteit tijdens de menopauze?

4 min read

Vaginale droogte, geen zin in vrijen, pijn bij het vrijen, branderigheid, jeuk… wat met seksualiteit tijdens de menopauze?

Pijn

Oestrogeen houdt het vaginale slijmvlies gezond, goed doorbloed en stevig. Door de veranderende hormoonbalans (onder andere daling oestrogeen) zal de wand van de vagina droger, dunner, brozer en gevoeliger worden. Sommige vrouwen ervaren jeuk of branderigheid. Tijdens het vrijen kunner er kleine bloedende scheurtjes ontstaan. Door de droogte neemt ook de natuurlijke bescherming af waardoor er meer kans is op vaginale infecties en schimmels.

Pijn en seksualiteit zijn een slechte combinatie. Door de angst voor pijn ga je verkrampen waardoor het vrijen nog pijnlijker wordt en de zin in seks zal verdwijnen. De seksuele activiteiten worden in vele gevallen verminderd of zelfs stopgezet waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. Bij minder of geen seks zullen de vaginale klachten nog verder toenemen.

Verminderd libido

Tijdens de menopauze daalt de aanmaak van testosteron in de eierstokken (er wordt er wel nog geproduceerd in bijnier) waardoor het libido (zin in seks) kan dalen. Andere menopauzeklachten zoals stemmingswisselingen, slaapproblemen, vermoeidheid kunnen ook een negatieve invloed hebben op het libido.

Onzekerheid

Het lichaam en het beeld dat vrouwen van zichzelf hebben, kan door de menopauze ook veranderen. Hierdoor voelen sommige vrouwen zich niet meer aantrekkelijk en willen ze niet meer aangeraakt worden.

Tips

  • Praat erover met je partner. Als dit moeilijk ligt kan je ook samen op consultatie gaan bij je menopauzeconsulent.
  • Je menopauzeconsulent zal je allerhande tips geven: glijmiddelen, supplementen zoals Omega 7 (positieve invloed op het slijmvlies), voeding met positieve invloed op onder andere het libido, bekkenbodemspieroefeningen, hulpmiddelen, relaxatie-oefeningen…
  • De beste bescherming is een actief seksleven, regelmatig vrijen helpt je vagina gezond en ‘in shape’ te houden. Pijn moet ten alle tijde vermeden worden!
  • Neem je tijd! Het voorspel wordt zeer belangrijk. Maak het gezellig, geef elkaar eerst een massage, doe vooral de dingen die jullie leuk vinden… Het vaginale opwindingsvocht dat vrijkomt bij seksuele stimulatie verandert niet tijdens de menopauze (staat los van de oestrogeenproductie). Het is meer afhankelijk van tijd, situatie en stimulatie. Geen nood, mannen worden hier ook regelmatig mee geconfronteerd…
  • Lifestyle (voeding, beweging, positieve mindset)
  • Gebruik een glijmiddel dat bij je past (ovules, crème, gel). Laat je hierbij adviseren.
  • Indien nodig zal je menopauzeconsulent je doorverwijzen naar een arts of gynaecoloog (lokale hormoontherapie onder de vorm van ovules, gel, hormonale substitutietherapie, vaginale lasertherapie)…

Vaginale problematiek heeft een grote invloed op het ‘vrouw’ zijn,  het zelfbeeld of de relatie met de partner. Het komt voornamelijk voor na de menopauzedag, in de postmenopauzale fase (zie het artikel Typische en atypische menopauzesymptomen voor meer info). In tegenstelling tot de meeste menopauzeklachten kan het met de jaren toenemen. Vroegtijdige detectie, diagnose en start van een behandeling zijn daarom uiterst belangrijk.

Chris Van Gaver begeleidt als menopauzeconsulent vrouwen voor, tijdens én na de natuurlijke of kunstmatige menopauze. Met een persoonlijke aanpak tracht ze samen met haar cliënte het beste uit deze nieuwe levensfase te halen. Indien nodig verwijst ze haar cliënten door naar een gynaecoloog, huisarts, endocrinoloog, seksuoloog, kinesist, diëtist… 

Zelf nood aan persoonlijke begeleiding? Vind een menopauzeconsulente bij jou in de buurt via  www.menofocus.be. Bekijk zeker ook Chris Van Gavers eigen website www.menobalans.be.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…