Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat bepaalt een hoog of laag libido?

Anja
3 min read

Het libido, de mate waarin mannen en vrouwen behoefte hebben aan seks, verschilt per persoon. Onderzoek toont aan dat mannen vaker behoefte hebben aan seks dan vrouwen. Maar ook bij mannen en vrouwen onderling kan het libido enorm verschillen. Er zijn verschillende factoren die daarbij een rol spelen.

Gezondheid

Je lichamelijke conditie speelt een belangrijke rol als het gaat om je libido. Mensen die ziek zijn of zich niet goed voelen, hebben vaak geen of veel minder zin in seks. Ook zijn er aandoeningen, en die hoeven dan niet direct een relatie te hebben met de geslachtsorganen, die ervoor zorgen dat je minder zin hebt in seks. Zo zijn er psychische aandoeningen die hierbij een rol spelen. Mensen die een burn out doormaken hebben in deze periode vaak minder zin in seks. Maar ook de overbekende reden om niet te willen vrijen “sorry schat, ik heb hoofdpijn” is bij velen bekend.

Leeftijd

Je leeftijd speelt een belangrijke rol bij je seksdrive. Volgens wetenschappelijk onderzoek bereikt het libido bij mannen een piek rond hun twintigste levensjaar. Bij vrouwen gebeurt dit veel later, gemiddeld tussen hun dertigste en veertigste levensjaar. Daarna neemt de behoefte aan seks in veel gevallen geleidelijk af, maar dit geldt natuurlijk niet voor iedereen.

Het libido verschilt zeer nadrukkelijk per persoon. Er zijn mensen die tot op hoge leeftijd genieten van seks, er zijn er ook die na hun vijftigste al niet meer zo nodig hoeven. De hormoonhuishouding in het lichaam, de mate waarin de geslachtshormonen testosteron en oestrogeen worden aangemaakt, speelt hierbij ook een rol.

Faalangst

Het libido gaat ook omlaag wanneer iemand onprettige ervaringen heeft gehad als het om seks gaat. Dit kan ernstig zijn in de zin van seksueel misbruik tijdens de kinderjaren, maar ook wanneer het vrijen met een partner een paar keer niet lukte. Vooral mannen krijgen dan soms last van faalangst en durven geen volgende poging meer aan uit angst hun partner teleur te stellen.

Lees ook:

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…