Steeds meer mensen kiezen voor pure en onbewerkte ingrediënten. De natuurlijke oergranen bevatten erg goede voedingswaarden en beleven daardoor de laatste jaren een heuse revival.
Soorten oergranen
Wanneer we even kijken naar de verschillende soorten oergranen onderscheiden we diverse uitheemse granen zoals:
1.Spelt
Spelt wordt beschouwd als de voorloper van de huidige tarwesoorten. Spelt heeft een harde korrel met een hoog gehalte aan gluten, niet geschikt voor mensen met een glutenintolerantie. Bij de biologische landbouw wordt opnieuw veel spelt geteeld, omdat ze weinig bemesting nodig heeft en erg resistent tegen ziektekiemen is.
2. Quinoa
Quinoa is een graansoort die veel eiwitten, vezels en vitamines bevat. Daar komt verder ook nog eens bij dat het zomaar even drie keer zoveel calcium en tweemaal zoveel fosfor bevat in vergelijking met tarwe. Dit alles zorgt er voor dat quinoa een uitstekende vervanger is voor vlees wat het bijzonder geschikt maakt voor vegetariërs. Daarnaast is het makkelijk verteerbaar en glutenvrij. Dit zorgt er voor dat ook mensen met een glutenallergie er probleemloos van kunnen genieten.
3. Tarwe
Tarwe is samen met rijst en maïs het meest gegeten graansoort ter wereld. Tarwe wordt ingedeeld op basis van het groeiseizoen. Hierdoor kennen we zomer- , winter – en overgangstarwe.
4. Teff
Teff is een gewas waarvan de graanvruchten heel klein zijn. Van de granen wordt er teff meel gemaakt, die voornamelijk gebruikt wordt bij banketsoorten, pannenkoeken, pasta etc. Het bevat heel veel calicium. Teff is heel klein waardoor het niet gepeld kan worden en dat is de reden waarom er altijd volkorenmeel van gemaakt wordt.
5. Durumtarwe
Deze soort tarwe heeft een grote en harde korrel en het meel bevat een hoog glutengehalte. Durumtarwe wordt niet alleen voor brood gebruikt, een ander gekend product die hiervan gemaakt kan worden is couscous.
6. Gerst
Gerst is een graansoort die voornamelijk gebruikt wordt als grondstof voor bier en whisky. Daarnaast wordt het ook geteeld voor veevoer en worden er broden mee bereid.
7. Haver
De korrels van haver zijn lang, smal en lichtgrijs van kleur. Haver kan verwerkt worden in o.a. koeken, havermout, ontbijtgranen en brood.
8. Kamut
Kamut is een graansoort met een hoog eiwitgehalte en met zwakke gluten. Ideaal voor mensen die de klassieke tarwe moeilijk kunnen verdragen. Het is niet geschikt voor mensen die lijden aan coeliaki.
9. Maïs
Maïs is een graansoort die vaak gegeten wordt als groente. Maïs korrels worden o.a. gebruikt in cornflakes, maïzena, popcorn en brood.
10. Rogge
Rogge is een kruisbevruchtende graansoort en bevat minder gluten dan het klassieke tarwemeel. In tegenstelling tot andere minder glutendragende meel is roggemeel wel zeer geschikt voor het bakken van brood.
Oergranen hoeven niet duur te zijn!
Hoewel we er allemaal van overtuigd zijn dat oergranen een structurele bijdrage kunnen leveren aan een gezond lichaam wordt er nog steeds vaak gedacht dat ze behoorlijk duur zijn. Het klopt inderdaad dat de beperkte teelt in combinatie met het kostbare proces er voor kan zorgen dat het prijskaartje van deze granen wat hoger kan uitvallen, maar dat hoeft beslist niet altijd het geval te zijn, in tegendeel.