Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Welk effect heeft vasten op je lichaam?

Olivier
3 min read

Wanneer je wilt vasten om gezondheidsredenen, dan doe je dit waarschijnlijk om jouw lichaam te ontgiften. Maar werkt ontgiften eigenlijk wel op deze manier? Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat vasten helpt om je lichaam te zuiveren. In dit artikel leggen we je uit wat vasten nu precies doet met je lichaam en wat de gevolgen zijn van een tijd niets eten. 

Dit gebeurt er met je lichaam als je vast

Wanneer je plotseling begint met vasten, verliest jouw lichaam in een redelijk hoog tempo vet. Zolang je niet langer dan 24 uur stopt met eten zullen er geen ernstige gevolgen zijn. Jouw lichaam is namelijk in staat om zeker 24 uur zonder eten te kunnen. Als je lichaam langer dan een etmaal geen voedsel binnenkrijgt, heeft dit wel enkele gevolgen op gezondheidsvlak.

Ten eerste begint het lichaam de eiwitten uit je spieren af te breken. Dit doet je lichaam omdat het je zenuwstelsel van voldoende ‘voeding’ moet voorzien. Als je dus lang niet eet, vermindert na verloop van tijd dus niet alleen je vetgehalte, maar ook je spiermassa.

De ketonen die tijdens dit proces vrijkomen, voorzien je hersenen van kracht en zorgen ervoor dat je lichaam uiteindelijk in een ‘spaarmodus’ terecht komt, ofwel de modus waar zo min mogelijk energie wordt verbruikt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam minder signalen van honger doorstuurt. Je eetlust neemt dus af en dit op een relatief korte tijd.

Tekort aan gezonde voedingsstoffen door te vasten?

Vasten brengt echter meer gevaren met zich mee dan voordelen. Je lichaam kan een tijdje zonder eten, maar hierdoor heb je ook te weinig gezonde voedingstoffen opgenomen om een gezond eetpatroon te behouden. Denk aan je dagelijkse hoeveelheid eiwitten, vetten en vitamines en mineralen. Eiwitten helpen je energiepeil hoog te houden, je vindt ze in eieren, gevogelte en vette vis. Gezonde (onverzadigde) vetten zorgen ervoor dat je bloedstroom en je hart gezond blijven. Deze stoffen vind je in noten en in plantaardige producten zoals margarine (denk aan Becel smeermargarine). Te weinig van deze voedingsstoffen leidt tot een tekort aan vitamines en mineralen waardoor je hartslag daalt en je weerstand achteruit gaat.

Advies van professionals

Doordat er veel over vasten en detoxen geschreven is, zijn er sporadisch ook artikelen te vinden van experts op dit gebied. Vrijwel iedere expert geeft aan dat vasten om jezelf te ontgiften of om af te vallen niet verstandig is. Jouw lichaam heeft bepaalde stoffen zoals eiwitten en vitamines nodig. Zonder deze stoffen, breekt je lichaam af en kan blijvende schade ontstaan.

Daarom zullen alle voedingsexperts je steeds vertellen dat drastische keuzes zoals vasten geen goed idee zijn, maar dat een gezond eetpatroon nog steeds de beste manier is om aan je gezondheid te werken. Denk aan genoeg groenten en fruit eten, slechte vetten mijden en onverzadigde vetten opnemen die je haalt uit vette vis, margarine en plantaardige olie en alcohol en suikerhoudende dranken vervangen door water.

Wil je na het lezen van dit artikel alsnog vasten? Dan kan je het best contact opnemen met een professionele diëtist. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…