Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Welke tandcorrecties bestaan er voor jong en oud?

5 min read

Je gebit ontwikkelt met je mee op jonge leeftijd, maar soms loopt daar iets mis en groeien de tanden scheef en is een beugel nodig. Of een valpartij op latere leeftijd kan gevolgen hebben voor je gebit en kan aanzet geven tot een kunstgebit. Orthodontie en tandcorrecties kunnen op elk moment in ons leven voorkomen. We zetten het even op een rijtje en leggen uit wat de tanden aantast.

Tandbederf of gaatjes

Van jongs af aan wordt ons geleerd dat een schoon en fris gebit een teken is van een verzorgd voorkomen en goede hygiëne. Etensrestjes tussen de tanden, een onfrisse adem of onverzorgde tanden zijn niet alleen niet erg aantrekkelijk, het is ook niet goed voor je gezondheid. Via de mond komen tal van bacteriën in je lichaam en die heb je liever niet genesteld in je mond of rond je tandvlees. Tandproblemen of aandoeningen in de mond kunnen voor gezondheidsrisico’s zorgen en de tanden aantasten. Daarom is mondhygiëne erg belangrijk. Poetsen, spoelen, flossen en gezonde voeding zorgen voor propere en sterke tanden. Cariës kan op elke leeftijd je tanden aantasten, afhankelijk van je levensstijl.  Te weinig mondverzorging kan tandplak en/of gaatjes (of cariës) doen ontstaan. Ook veel gesuikerde voeding zoals koekjes, fruitsap uit brik, frisdrank, chips,… tasten de glazuurlaag van je tanden aan.

Behandeling gaatjes

Een gaatje kan eenvoudig gevuld worden bij de tandarts. Met een vulling (vroeger zilver of goud, nu vaker de kleur van de tanden) wordt het gat afgesloten om bacteriën buiten te houden en verdere aantasting te vermijden. Als het gaatje er al langer zat, moet de tand soms ontzenuwd worden. De tandzenuw wordt verwijderd, de tandarts ontsmet het wortelkanaal en vult dit daarna ook op.

Als een (deel van het) gebit echt ongezond is, zal de tandarts of orthodontist de tand(en) moeten verwijderen. Dit gebeurt vaker bij oudere mensen. De volgende stap is dan een tandprothese of tandimplantaat. Eerst wordt een implantaat gestoken dat als het ware de tandwortels vervangt. Daarop komt de prothese of de ‘tandkroon’. Ook een (gedeeltelijk) kunstgebit is een optie om opnieuw een natuurlijk gebit te verkrijgen dat bijna niet te onderscheiden valt van echte tanden. Ook prothesen en kunstgebitten moeten goed gereinigd worden om opnieuw bacteriën uit de mond te bannen. Twee maal poetsten per dag blijft de norm, net als flossen, gezond eten en regelmatige controles bij de tandarts.

Tandvleesontsteking

Parodontitis, of de moeilijke naam voor een ernstige infectie aan je tandvlees, is het gevolg van een slechte mondhygiëne en ontstekingen aan het tandvlees. Hierbij is je tandvlees is erg rood en opgezwollen en bloedt het vaak bij het poetsen. Door opstapelende tandplak kan je tandvlees geïnfecteerd geraken. Ook hormonale wisselingen (zoals tijdens de zwangerschap), bepaalde medicijnen, ziektes of de vorm van je gebit kunnen je tandvlees aantasten. Behoor je tot één van deze categorieën, dan kan je je tandarts 2 maal per jaar bezoeken om tandsteen te laten verwijderen. Let ook extra op mondhygiëne om een infectie geen kans te geven. Nicotine tast het tandvlees zwaar aan en zorgt ervoor dat het lichaam minder sterk kan reageren op slechte bacteriën. Rokers hebben veel meer kans op een tandvleesontsteking of – infectie. De behandeling van parodontitis loopt vaak over een lange periode en erg beschadigd weefsel zal meestal verwijderd moeten worden.

Beugels, blokjes…

Tanden die scheef groeien, te weinig plaats voor tanden om uit te komen, kauwproblemen, een overbeet,… Er zijn tal van redenen waarom een beugel aangeraden kan zijn voor je eigen comfort en voor het esthetisch aspect. Meestal wordt begonnen met een beugel op jonge leeftijd, omdat het gebit dan nog in ontwikkeling is en makkelijker ‘gemanipuleerd’ kan worden. Op latere leeftijd kan een beugel of blokjes de tanden helpen rechttrekken, maar dit zal meer tijd in beslag nemen dan bij kinderen (ongeveer 1 jaar bij kinderen, rond de 18-24 maand bij volwassenen). Vaak zien ouders het resultaat bij hun kinderen of stond de tandheelkunde minder ver toen ouders jong waren. Transparante apparaten zijn erg populair bij volwassenen en verlagen de drempel naar een beugel of blokjes.

Met een goede ziekteverzekering, specifiek gericht op tandverzorging, zal je je kunnen focussen op een mooi en gezond gebit en hoef je het niet te laten voor het prijskaartje. Dentalia, de tanverzekering via Partena, betaalt tot wel  €1.250 terug per persoon en per jaar.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…