Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Komt de ziekteverzekering tussen bij orthodontie?

3 min read

Vaak denken we bij een tandartsbezoek nog te vaak aan de gewone controle op gaatjes of een melktand trekken. Maar de tandzorgkunde gaat veel verder. Bij de orthodontist wordt alles eraan gedaan om je tanden niet alleen recht te zetten voor je eigen comfort, ook mondhygiëne en het esthetisch aspect worden nauwkeurig opgevolgd. We lijsten even de diensten die een orthodontist jou kan bieden.

Orthodontist of tandarts

Een orthodontist heeft net als een tandarts vijf jaar tandheelkunde gestudeerd, maar heeft daarna nog 4 jaar gespecialiseerd. Zijn beroep is om een regelmatig, recht gebit te helpen maken. Niet alleen om de patiënt mooie tanden te geven, maar een stabiel gebit helpt bij het bijten, de spraak en zo veel meer functies van de mond. Professionele hulp bij kaak- en tandontwikkelingen kan  de vorming van een symmetrisch gezicht stimuleren en latere problemen voorkomen.

Orthodontie op welke leeftijd?

Omdat het gebit van een kind nog gemakkelijker manipuleerbaar is, moeten vele tieners en kinderen een beugel dragen alvorens het gebit volledig volgroeid zijn. Hierdoor gaat het proces sneller en is het minder pijnlijk. Door beugels en elastiekjes worden de tanden rechtgetrokken en vaak creëert dit meer plaats in de mond voor tanden die eventueel nog moeten uitgroeien. Natuurlijk kunnen volwassen ook een beugel of andere orthodontische behandelingen ondergaan om het gebit te verbeteren of ongemakken te elimineren.

Orthodontische behandeling op latere leeftijd

Als een tand of meerdere tanden verwijderd werden, kan een kunstgebit worden aangeraden, maar tegenwoordig bieden implantaten en tandprotheses vaker soelaas. Een implantaat is als het ware een valse wortel en dit is het stuk waarop een tandprothese of kroon geplaatst wordt om een tand te reconstrueren. Wie last heeft van ontstoken tandvlees, kan een afspraak maken met een parodontoloog. Deze gespecialiseerde tandarts spitst zich toe op ontstoken tandvlees en andere weefsels in de mond en rond de tanden. Behandelingen bij de parodontoloog kunnen gaan van het verwijderen van rotte stukken tandvlees en herstelling stimuleren, tot kroonverlening en (kaak)botcorrecties.

Behandelingen en controles terugbetaald

Vaak worden dure en aangepaste behandelingen bij de orthodontist maar deels of niet gedekt door je gewone ziekteverzekering. Alle voorbeelden van tandzorg in dit artikel worden bij een geconventioneerde orthodontist wel terugbetaald wanneer je aangesloten bent bij de speciale tandverzekering via Helan, Dentalia Plus. Per persoon kunnen kosten tot wel €1.250 terugbetaald worden en dit per jaar. Onbezorgd naar de orthodontist dus voor een beugel voor de dochter, een preventieve controle bij de zoon of een nieuwe tand voor papa. Ook preventieve controles bij de tandarts of behandelende orthodontist worden aangemoedigd en grotendeels terugbetaald. Want vermijden blijft nog steeds beter dan genezen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…