Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
De laatste tijd is er weer erg veel te doen geweest rondom het eten dat we tot ons nemen. De regel voor de voedingsdriehoek, waarbij het component aardappelen altijd een prominente plek innam is aan verandering onderhevig. Steeds meer wordt er getwijfeld of we nog wel bij elke maaltijd aardappelen moeten nuttigen om een gezonde levensstijl aan te houden, en de aardappel lijkt het steeds vaker te moeten afleggen tegen allerlei ‘powerfoods’ die momenteel in opmars zijn.
Het bintje wordt steeds vaker vervangen door bijvoorbeeld quinoa omdat dit een betere voedingswaarde zou hebben en minder koolhydraten zou bevatten.
Afwisseling in je voedingspatroon is natuurlijk een goede zaak, en het is heel belangrijk om goed en gezond te blijven eten, maar het toevoegen van de ene voedingshype na de andere aan je eetpatroon zal op den duur gaan vervelen.
Een aardappel bestaat uit aardappelzetmeel. Hij groeit als knol onder de grond, en is er in enorm veel kweekrassen. Het bintje, de bekendste variant, is de meest verkochte aardappel en nog steeds de meest geliefde aardappel in veel huishoudens. Immers: de meesten van ons zijn groot geworden met een bordje met aardappelen, vlees en groente. En aardappelgerechten, die zijn er in alle soorten, maten en smaken.
Wanneer je aardappels gaat eten zijn de meningen onder voedingsdeskundigen erg verdeeld. Moet je ze nou met schil eten of zonder schil ? De aardappels met schil bevatten meer vitaminen. Immers: de meeste vitaminen van een aardappel bevinden zich in de schil.
Het is echter wel belangrijk om te weten wat voor soort aardappel er nou precies op je bord ligt. Is dit een aardappel die onder normale reguliere omstandigheden is gekweekt, of is het een aardappel die biologisch is gekweekt. Dit zijn eigenlijk zaken die bepalen of je een aardappel met of zonder schil kan eten.
Een aardappel is dus eigenlijk de wortelknol van de aardappelplant. De aardappelplant wordt gekweekt. De meeste boeren die aardappels verbouwen zullen dit onder de reguliere omstandigheden doen. Een aardappel die onder reguliere omstandigheden wordt gekweekt zal goed worden beschermd tegen ongedierte.
Om te voorkomen dat het ongedierte de aardappelplant zal gaan aanvreten en daarmee ook de aardappel zal beschadigen zal de boer regelmatig aan ongediertebestrijding doen. Hij spuit dan als het ware een laagje gif over de aardappelplant heen. En dat gif trekt dus ook in jouw aardappel. Wanneer jij dus een aardappel eet uit de reguliere teelt eet je eigenlijk geen vitamine-bommetje, maar een gif-bommetje. Dit is zeker het geval wanneer je de schil ook mee eet.
Een biologische aardappel wordt gekweekt onder heel strenge omstandigheden, dus zonder de toevoeging van ongediertebestrijdingsmiddelen. Het mag dan duidelijk zijn dat de aardappel er wellicht iets minder appetijtelijk uit ziet wanneer hij biologisch is gekweekt: de smaak zal er veel beter om zijn.
Wanneer je aardappelen gaat frituren zal de geneeskracht en gezondheid van aardappelen niet of amper meer gelden. Wanneer je de frieten koopt in een frituur zullen de frieten in vet gefrituurd zijn wat een hele dag op een hoge temperatuur wordt gehouden. Dit vet is een soort transvet wat door jouw lichaam maar heel slecht verteerd kan worden. Frietjes van de frituur kunnen dus zorgen voor maagproblemen. Zelf frituren in olijfolie – mits je de olie daarna gelijk weggooit – zorgt nog wel voor voedzame patat.
Hetzelfde geldt ook voor chips. Chips zullen doorgaans worden gemaakt op een zodanige manier dat ze doordrenkt zijn met olie. Je eet een overdosis vet. Je kan chips wel zelf op een verantwoorde manier maken in je magnetron. En dan is zo’n aardappel opeens heel gezond, en lekker.
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon