Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo maak je komaf met monday blues

Anaïs Foriers
4 min read

De feestdagen zijn achter de rug, bij velen zijn de goede voornemens al gesneuveld, het is nog vroeg donker, op de volgende vakantie is het nog even wachten én het is maandag. Voor de Britse psycholoog Cliff Arnall genoeg redenen om de derde maandag van januari uit te roepen tot de meeste deprimerende dag van het jaar, Blue Monday. 

Een maandag als een ander

Om met de deur in huis te vallen: de theorie van Cliff Arnall is niet wetenschappelijk onderbouwd. Daarbij komt nog dat de kortste dag van het jaar al een tijdje achter ons ligt en de meesten geen goede voornemens meer maken op 1 januari. Deze week vallen er nog koopjes te doen en tussendoor wordt er overal genieuwjaard. Verder worden de ski- en zomervakanties vooral nu geboekt. 

Vier feeldgoodtips   

Wie zich vandaag toch treurig zou voelen, omdat hij of zij een grondige hekel heeft aan maandag, zal zich beter voelen door de vier onderstaande tips:

1.     Schrijf alles van je af

Zit je in een dipje en weet je niet waarom? Neem een vel papier en schrijf alle zaken die je op dit moment bezighouden neer. Het is niet de bedoeling dat je diep begint te graven in je hoofd om mogelijke oorzaken van je dipje te vinden. Stel jezelf een eenvoudige vraag zoals ‘waar pieker ik op dit moment vooral over?’ Dat kan van alles zijn. Gaande van een ruzie met een vriend tot een berg facturen die nog betaald moet worden. Door dat soort zaken van je af te schrijven, voel je je opgelucht. Je relativeert en krijg opnieuw een goed zicht op hoe je leven er momenteel uitziet. 

2.     Beweeg in openlucht

De kans is groot dat dit één van je voornemens voor 2020 is of was, maar ga voor of na het werk bewegen. Ben je niet echt sportief aangelegd? Dan hoef je niet per se een abonnement in de fitness te nemen. Maak na het werk een wandeling, al dan niet in aangenaam gezelschap. Bewegen in openlucht zal je mood onmiddellijk een boost geven. Ga daarom minstens een halfuur per dag naar buiten, zeker tijdens de donkere winterdagen. 

3.     Plan je vakantie

Stop met dagdromen en maak plannen voor de volgende vakantie. Schuim reissites af, zoek uit welke data je vrij bent, check je budget en kies jouw ultieme vakantiebestemming. Ben je van plan om dit jaar geen reis te maken? Prik dan nu al een datum met vrienden om een dagtripje in eigen land te maken. Voorzie je screensaver ook van een leuke (vakantie)foto die je een goed gevoel geeft. 

4.     Praat erover

En dat kan perfect met je collega’s want ook voor hen is het maandag. Misschien hebben zij wel hetzelfde gevoel? En geef toe: een potje klagen is toch leuker met twee dan alleen. Door je gevoelens uit te spreken, is de kans ook groot dat je ze weet te relativeren. Maandag is uiteindelijk zo voorbij en voor je het weet staat het weekend weer voor de deur. 

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…