It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

3 feestelijke recepten met kalfsvlees

Birte Govarts
10 min read

Nog op zoek naar inspiratie voor je nieuwjaarsmenu? Dan hebben wij goed nieuws, want wij mogen van European Veal Campaign drie feestelijke recepten met kalfsvlees met jullie delen. Eet smakelijk!

Oosters getint kalfsvlees met kokos sushi en oestersauscrème

Recept door Debbie Van Dijck, @goestingske

Benodigdheden (voor tien hapjes)

  • 150 gram 100% Belgisch kalfssaute
  • 100 gram kruidenkaas
  • Oestersaus
  • Zoete sojasaus
  • Sojasaus
  • 1 tl donkerbruine suiker
  • 125 gram sushi rijst
  • 100 ml kokosmelk
  • 100 ml groentebouillon
  • Paar takjes verse munt
  • Gefrituurde uitjes
  • Gemberpoeder

Bereidingswijze

  1. Doe de kokosmelk samen met de groentebouillon in een pan en laat koken. Voeg de sushirijst toe en laat op een zacht vuur koken voor tien minuten met het deksel erop. Zet nadien het vuur af en laat nog eens vijftien minuten staan met het deksel erop. Tip: moest je sushi toch nog te droog zijn, voeg er dan nog een beetje groentebouillon aan toe en laat de sushirijst volledig het vocht opnemen.
  2. Meng de kruidenkaas samen met twee eetlepels oestersaus, een theelepel gemberpoeder en een theelepel sojasaus. Meng alles tot een smeuïge massa onder elkaar en doe het nadien in een spuitzak.
  3. Maak de marinade door vier eetlepels sojaus te mengen met een theelepel graanmosterd, een theelepel gemberpoeder en een theelepel donkerbruine suiker. Haal het kalfsvlees al zo’n vijftien minuten voor je het gaat bakken uit de ijskast, zo voorkom je dat het binnenin nog koud is. Snij het kalfsvlees net voordat je het gaat bakken in tien gelijke reepjes en smeer het in met de marinade. Bak iedere kant ongeveer een min in de grillpan, omdat het smalle reepjes zijn heeft het niet veel nodig.
  4. Serveer de sushirijst samen met het kalfsvlees, twee ‘toefkes’ crème, wat verse munt en werk af met de gefrituurde uitjes.

Kalfsgehaktballetjes in Italiaanse tomatensaus met rucola en toast

Recept door Sylvia Feyen, @sylvia_foodlover

Benodigdheden (voor vier personen)

  • 500 gr kalfsgehakt
  • 4 sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eieren
  • 100 gr Parmezaanse kaas
  • 4 el paneermeel
  • 300 gr kleine (diepvries) pompoenblokjes
  • 500 gr gezeefde tomatensaus
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 3 el sojasaus
  • scheut ​ droge witte wijn
  • roomboter
  • 100 ml volle room
  • verse dragon- en basilicumblaadjes
  • peper, zout, paprikapoeder en chiliflakes

Bereidingswijze

  1. Snipper twee sjalotjes en twee teentjes knoflook en voeg samen met het paneermeel en de Parmezaanse kaas bij het kalfsgehakt.
  2. Versnipper enkele blaadjes dragon en basilicum en voeg deze er bij.
  3. Kluts de eieren en giet geleidelijk bij het mengsel. ​Zorg dat het mengsel niet te nat en niet te droog is. Kruid naar smaak met peper, zout, chiliflakes en paprikapoeder. Meng alles goed onder elkaar ​ en vorm gelijke ballen.
  4. Verhit een scheut olijfolie en een eetlepel roomboter in een braadpan en bak de balletjes rondom bruin.
  5. Schep de balletjes uit de pan en zet apart. ​ Maak de aanbaksels los met een spatel. ​ Versnipper de andere twee sjalotjes, het teentje knoflook en nog enkel dragonblaadjes fijn. ​ Verhit een beetje roomboter in dezelfde braadpan en fruit de sjalot en de pompoenblokjes. ​ Voeg als laatste de knoflook erbij.
  6. Giet de gezeefde tomatensaus, de tomatenpuree en de sojasaus erbij en bak het een paar minuutjes mee.
  7. Kruid met peper, zout, chilivlokken en de versnipperde dragonblaadjes en blus af met een flinke scheut droge witte wijn. Leg de kalfsballetjes in de tomatensaus en laat alles twintig minuten pruttelen op een laag vuur.
  8. Voeg daarna de room toe en meng tot een romige tomatensaus.
  9. Serveer met rucola en toast en werk af met nog wat Parmezaanse kaas.

Veal au vin met Parmezaan puree en geroosterde groenten

Recept door Silke Van Engeland, @fabrique_mangerfique

Benodigdheden (voor vier personen)

  • boter
  • 1 kg kalfsstoofvlees, in grote stukken
  • 3 uien, in grove stukken
  • 4 dikke plakken gerookt spek, in reepjes
  • 1 bouquet garni
  • 2 el bloem
  • 1 el graantjesmosterd
  • 1 el bosbessenconfituur
  • 1 fles rode wijn
  • 400 g wortelen, in verschillende kleuren
  • 4 rode bieten
  • olijfolie
  • 800 g aardappels, geschild
  • 200 ml melk
  • 1 ei
  • nootmuskaat
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 1 citroen, de zeste
  • verse tijm, de blaadjes
  • 400 g paddenstoelenmix
  • Peper & zout

Bereidingswijze

  1. Kruid het vlees met peper en zout en schroei het bruin in een kookpot met boter.
  2. Haal het vlees uit de kookpot en stoof in dezelfde pot de ui glazig. Voeg vervolgens de spekreepjes toe en bak ze mee bruin.
  3. Doe het vlees opnieuw in de kookpot samen met het bouquet garni, de bloem, mosterd en confituur. Kruid met peper en zout en zet het geheel onder in rode wijn, maar houd een 50 ml in de fles voor de afwerking.
  4. Zet het vuur op de laagste stand en laat het stoofpotje gedurende minstens 1 uur pruttelen.
  5. Schil de wortelen en snijd ze in grote stukken, doe hetzelfde met de rode bieten en snijd deze in partjes. Verspreid de groenten over een bakplaat met bakpapier en besprenkel ze met olijfolie. Kruid met peper en zout en schuif in een voorverwarmde oven van 220°C gedurende 25 min.
  6. Kook ondertussen de aardappels gaar. Giet ze af en pureer onmiddellijk met de melk, het ei en een flinke klont boter. Kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat en voeg de Parmezaanse kaas, citroenzeste en verse tijm toe.
  7. Bak tot slot de paddenstoelen kort aan in wat olijfolie.
  8. Meng de overige wijn onder het stoofpotje en serveer het in een diep bord met de smeuïge puree, krokante groenten en paddenstoelen. Werk af met een takje tijm en wat extra Parmezaan en zeste.
Door Birte Govarts

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...