Geschreven met input van Allnatura.Be
Wanneer we het hebben over een huisstofmijtallergie, gaat het eigenlijk om een allergische reactie op de uitwerpselen van de huisstofmijt. Deze uitwerpselen hopen zich bijvoorbeeld op in je lakens, want in bed vinden huisstofmijten het fijn om te vertoeven. Gelukkig kan je het een en ander doen om de slaapkamer zo goed als mogelijk huisstofmijtvrij te houden, hoewel huisstofmijten onvermijdelijk in elke woning aan te treffen zijn.
1. Ontdoe het bed van de huisstofmijten
In de eerste plaats is het belangrijk om het beddenlinnen elke week op 60 graden te wassen. Uit onderzoek blijkt dat je bij dertig tot veertig graden maar zes procent van de huisstofmijten over de kling jaagt. Op deze lage temperatuur werk je de eiwitten, de voedingsbodem voor de huisstofmijt, wel weg, maar de huisstofmijt blijft gewoon aanwezig. En die wacht dan gewoon tot je het linnen opnieuw gebruikt. Op zestig graden gaat de huisstofmijt wel dood en kan je van een goede nachtrust genieten. Hoofdkussens en dekbedden was je bij voorkeur vier keer per jaar op dezelfde temperatuur. In de tussentijd klop je ze af en toe uit. Na verloop van tijd zijn ook matrassen aan vervanging toe.
2. Investeer in anti-allergene matrassen en beddenlinnen
Voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Daarom kan je onder meer bij allnatura anti-allergene tijken en dekbedden op basis van verschillende materialen kopen. Ook voor een nieuw matras met anti-allergene eigenschappen kan je er terecht, net zoals voor een ecologisch kussen of andere benodigdheden voor een optimale nachtrust. Op hun website vind je bovendien allerlei handige tips voor het huisstofmijtvrij houden van matrassen en bedden.
Wanneer is het tijd voor een nieuw matras? Een matras is na ongeveer acht jaar aan vervanging toe als je de huisstofmijten op een afstand wil houden. In de tussentijd moet je de matrassen wel onderhouden. Hoe moet je een matras onderhouden? Volgens Tante Kaat moet je matrassen elke drie maanden keren. Daarnaast zijn matrassen regelmatig te stofzuigen en schoon te maken met water en azijn. Vlekken op matrassen kan je verwijderen met keukenzout en een stofzuiger. Bij natuurlijke matrassen gelden er soms andere voorschriften.
3. Maak het huisstofmijten niet te aangenaam
Huisstofmijten houden van warme en vochtige omgevingen. Daarom is het belangrijk om de temperatuur in de slaapkamer voldoende laag te houden, bij voorkeur op 18 °C. De luchtvochtigheid houd je bij voorkeur onder de 60%. Dit doe je door de ramen te openen en de kamer te verluchten. Leg het dekbed dan ook open, dan kan het zweet goed verdampen. Houd verbindingsdeuren met badkamers gesloten en maak eventueel gebruik van een luchtontvochtiger.
Verwijder verder alles waar de huisstofmijt van houdt. Dit wil zeggen: geen knuffelbeesten, tapijten of wasmanden in de slaapkamer. Laat ook geen huisdieren in de slaapkamer toe, want ze zorgen ook voor extra eiwitten om van te smullen. Plaats ten slotte niet te veel meubilair en decoratie in de slaapkamer zodat er geen stof kan ophopen.
4. Niet roken in de slaapkamer
Roken is sowieso niet gezond en het beste dat je kan doen als je rookt, is stoppen met roken. Roken zorgt er bijvoorbeeld voor dat astmaklachten toenemen en mensen met een huisstofmijtallergie zijn vaak ook gevoeliger voor prikkels als sigarettenrook. Als je desondanks toch blijft roken, doe het dan niet in de slaapkamer en het liefst ook niet in huis. Sigarettenrook zorgt namelijk voor meer huisstofmijten.