Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

75% heeft last van overschakeling zomeruur naar winteruur

Lore
3 min read

Afgelopen weekend schakelden we opnieuw over van zomertijd naar wintertijd. Voor velen mag dat ongetwijfeld ook meteen de laatste keer geweest zijn. Maar liefst drie op vier ondervond immers ooit al in meer of mindere mate last van de omschakeling. Dat blijkt althans uit de enquête die we vorige week verspreidden en 200 van jullie invulden. 

Vooral last van verstoord slaappatroon en vroeger donker

Vooral het uur extra slaap blijkt jullie parten te spelen: 60% heeft de dagen na de overschakeling last van een verstoord slaappatroon. Tegelijk ziet 55% op tegen het feit dat het nu in een klap weer heel wat vroeger donker is  s avonds. "Verspringt dat uur op mijn gsm en laptop nu eigenlijk automatisch?", we hebben het ons ongetwijfeld allemaal afgevraagd zaterdag op zondag.  In elk geval blijkt 22% na de overschakeling onzeker over hoe laat het nu precies is. 5% miste in het verleden zelfs al afspraken door de uursverandering. Dat alles kan natuurlijk wel eens op het humeur werken: 15% van jullie is door de overschakeling wat slechter gehumeurd, 14% is ook minder geconcentreerd.

Afschaffing waarschijnlijk? 

De deelnemers aan onze enquête met last hebben er wel goede hoop in dat de afschaffing er wel degelijk zal komen: 30% acht het waarschijnlijk dat winter- en zomertijd zullen verdwijnen, 14% zelfs zeer waarschijnlijk. Volgens diegenen nog nooit last hadden zal het echter wel niet zon vaart niet lopen: waar 17% een afschaffing wel nog waarschijnlijk achten, lijkt het slechts voor 2% zeer waarschijnlijk dat die er ook echt komt.

Zomertijd krijgt voorkeur

En als jullie dan echt moeten kiezen tussen wintertijd en zomertijd? Dan verkiest het merendeel van jullie toch zomertijd (60%). Jullie motiveren die keuze ook steeds op dezelfde manier: het is dan langer licht ‘s avonds. De 38% die voor de wintertijd kiezen zien dat echter een beetje ander: volgens hen is het alleen maar logisch dat we bij een afschaffing terug zouden keren naar hoe het vroeger was. Dat betekent dat we steeds de standaardtijd (de wintertijd ofwel GMT+1) aanhouden. Al wordt niet enkel daarom voor wintertijd gekozen: "vroeg donker is gewoon gezellig, ook in de zomer" schrijven een aantal van onze lezers. 

Dat zijn in elk geval duidelijke resultaten: de overschakeling brengt telkens toch heel wat ongemakken met zich mee. Een afschaffing mag er voor de meesten van jullie dus wel komen, maar dan wachten we daar beter nog mee tot het uur terug verandert in het voorjaar. De zomertijd geniet immers jullie voorkeur omdat het dan 's avonds langer licht is. 

Voorlopig zullen we toch moeten leren leven met het feit dat het voortaan weer vroeger donker is. Kan je daarvoor wel wat tips gebruiken? Lees dan zeker ook eens volgende artikels: 

3 tips tegen somerheid in donkere dagen
Lopen in het donker: kledijtips
Bang in het donker? Handige tips

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…