Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

9 op 10 chronische aandoeningen is te voorkomen: hoe zit het bij jou?

Lore
5 min read

Astma, kanker, obesitas, depressie, diabetes of een te hoge bloeddruk. Iedereen kent wel minstens iemand die aan een van deze ziekten lijdt. Het aantal chronisch zieken is de laatste jaren dan ook in opmars. Maar liefst 32,2% van de Belgische bevolking heeft minstens 1 chronische aandoening. Een groot deel van die chronische ziekten kunnen echter vermeden worden door een gezonde levensstijl.

Wij zetten een aantal feiten op een rijtje.

Een chronische aandoening is een ziekte waarvoor je langdurig opgevolgd moet worden. Meer dan één derde van de Belgen leeft met de diagnose van ‘chronisch’ ziek zijn. Een aantal cijfers die aantonen hoeveel mensen getroffen worden door een langdurige aandoening:

  • 21% van de bevolking heeft een hart- en vaatziekte.
  • 1 op 12 volwassenen in België heeft diabetes, en dit zal 1 op 10 volwassen Belgen zijn in 2030.
  • Wereldwijd heeft 1 op 3 mensen overgewicht.
  • Jaarlijks krijgen 4.250 Belgen te horen dat ze darmkanker hebben.
  • Één op de negen vrouwen in België krijgt borstkanker voor ze 75 jaar wordt.
  • 1,6% van de bevolking heeft astma.
  • 15% van de Vlaamse jongeren kampt met depressieve gevoelens.

Wie gezond leeft, plukt de vruchten

Bovenstaande cijfers zijn een wake-upcall. Een deel van de chronische ziekten hebben we niet in de hand. Iemand kan een gezonde levensstijl hebben en toch getroffen worden door longkanker. Die persoon heeft in dat geval brute pech.

Maar nog veel belangrijker is dat 70 tot 90% van de belangrijkste chronische aandoeningen wél te vermijden door gezond te eten, genoeg te bewegen en niet te roken. Vooral welvaartsziekten zoals een te hoge cholesterol of bloeddruk, obesitas of diabetes kunnen vermeden worden door een gezonde levensstijl.

De tijd die je in een goede gezondheid leeft, kan je dus beïnvloeden door gevarieerde voeding met een actief leven te combineren. En dat bewegen zit hem in de kleine dingen zoals te voet naar de bakker gaan of met de fiets naar je werk.

Ontdek hoe het bij jou zit

Het vroegtijdig opsporen van chronische ziekten verhoogt de kans op genezing aanzienlijk. Daarom bundelen emma.health, Emma staat voor: Empower people through Medical Autonomy, en Partena Ziekenfonds de krachten om op grote schaal aan preventie te doen.

Op basis van een eenvoudige vragenlijst kan je via het online screeningplatform het risico dat je loopt op chronische ziekten die gebonden zijn aan levensstijl, in kaart brengen. Alle gegevens worden gebundeld in een overzichtelijk persoonlijk gezondheidsdiagram.

Na afloop worden de resultaten automatisch naar je huisarts gestuurd waardoor jullie die samen kunnen bespreken. Jouw huisarts brengt je, indien nodig, ook op de hoogte van mogelijke zaken die je best verandert aan je levensstijl. Ten slotte kan je op basis van die resultaten ook zelf beslissen wanneer je gescreend moet worden op een bepaalde kanker.

Goed nieuws! Partena Ziekenfonds biedt alle lezers van Gezond.be de kans om volledig gratis de intake te doen tot en met 31/8. Bovendien kan je het platform ook daarna gratis blijven gebruiken, tot 25/6/2020. 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…