Overlegcomité: mondmaskers mogen af op openbaar vervoer
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Inhoud
Astma, kanker, obesitas, depressie, diabetes of een te hoge bloeddruk. Iedereen kent wel minstens iemand die aan een van deze ziekten lijdt. Het aantal chronisch zieken is de laatste jaren dan ook in opmars. Maar liefst 32,2% van de Belgische bevolking heeft minstens 1 chronische aandoening. Een groot deel van die chronische ziekten kunnen echter vermeden worden door een gezonde levensstijl.
Wij zetten een aantal feiten op een rijtje.
Een chronische aandoening is een ziekte waarvoor je langdurig opgevolgd moet worden. Meer dan één derde van de Belgen leeft met de diagnose van ‘chronisch’ ziek zijn. Een aantal cijfers die aantonen hoeveel mensen getroffen worden door een langdurige aandoening:
Bovenstaande cijfers zijn een wake-upcall. Een deel van de chronische ziekten hebben we niet in de hand. Iemand kan een gezonde levensstijl hebben en toch getroffen worden door longkanker. Die persoon heeft in dat geval brute pech.
Maar nog veel belangrijker is dat 70 tot 90% van de belangrijkste chronische aandoeningen wél te vermijden door gezond te eten, genoeg te bewegen en niet te roken. Vooral welvaartsziekten zoals een te hoge cholesterol of bloeddruk, obesitas of diabetes kunnen vermeden worden door een gezonde levensstijl.
De tijd die je in een goede gezondheid leeft, kan je dus beïnvloeden door gevarieerde voeding met een actief leven te combineren. En dat bewegen zit hem in de kleine dingen zoals te voet naar de bakker gaan of met de fiets naar je werk.
Het vroegtijdig opsporen van chronische ziekten verhoogt de kans op genezing aanzienlijk. Daarom bundelen emma.health, Emma staat voor: Empower people through Medical Autonomy, en Partena Ziekenfonds de krachten om op grote schaal aan preventie te doen.
Op basis van een eenvoudige vragenlijst kan je via het online screeningplatform het risico dat je loopt op chronische ziekten die gebonden zijn aan levensstijl, in kaart brengen. Alle gegevens worden gebundeld in een overzichtelijk persoonlijk gezondheidsdiagram.
Na afloop worden de resultaten automatisch naar je huisarts gestuurd waardoor jullie die samen kunnen bespreken. Jouw huisarts brengt je, indien nodig, ook op de hoogte van mogelijke zaken die je best verandert aan je levensstijl. Ten slotte kan je op basis van die resultaten ook zelf beslissen wanneer je gescreend moet worden op een bepaalde kanker.
Goed nieuws! Partena Ziekenfonds biedt alle lezers van Gezond.be de kans om volledig gratis de intake te doen tot en met 31/8. Bovendien kan je het platform ook daarna gratis blijven gebruiken, tot 25/6/2020.
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon