Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Boodschappenlijst op voorschrift: zin of onzin?

Lore
4 min read

Als we ziek zijn gaan we naar de huisarts die ons vervolgens met een voorschrift naar de apotheek stuurt. Maar zijn die medicijnen wel altijd nodig? Zou het niet helpen als we de voedingsmiddelen die in onze frigo en keukenkasten zitten eens onder de loep nemen? Want iedereen weet dat een gezond eetpatroon de kwaliteit van je leven kan verhogen.

De hamvraag is dan ook: kan een gezond voedingspatroon ervoor zorgen dat je gespaard blijft van bepaalde ziektes? Is voeding met andere woorden een medicijn?

Gezonde voeding verkleint risico op chronische ziekten

Door de juiste voeding tot ons te nemen, kan het ontstaan van een aantal ziektes worden afgeremd en de levensverwachting toenemen. Een ongezond voedingspatroon kan met ander woorden het risico op chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker vergroten.

Ongelukkig toeval

Natuurlijk kan een ziekte ook het gevolg zijn van ‘pech’. Zo kan het zijn dat iemand die niet rookt, amper drinkt, veel beweegt en gezond eet, getroffen wordt door kanker terwijl iemand anders die veel ongezonder leeft gespaard blijft van de vreselijke ziekte. Vaak wordt dat toegeschreven aan fouten in het DNA die er spontaan insluipen bij de celindeling. Enorm frustrerend, maar daar is niets aan te doen.

Sterk immuunsysteem

Toch mag dat ‘toeval’ of die ‘pech’ geen excuus zijn om ongezond te leven. Het is namelijk zo dat ‘pech’ bestreden kan worden met een sterk immuunsysteem. En de brandstof die ons immuunsysteem sterk maakt, is een gezonde levensstijl. Zeker gezonde voeding, maar ook voldoende beweging en niet roken kan je het risico op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes dus zeker drastisch verminderen.

Uiteraard heeft voeding niet hetzelfde effect heeft als medicijnen, maar het kan er wel voor zorgen dat:

  • Je kunt voorkomen dat je medicijnen moet nemen, bijvoorbeeld tegen hoge cholesterol, diabetes…
  • Je ziekte meer onder controle komt en je zo dus bepaalde medicijnen kunt afbouwen

Inzicht krijgen in je gezondheid via gratis screeningplatform

Traditioneel pakken we problemen pas aan als ze zich stellen. Wie zich tijdig laat screenen en op de hoogte is van zijn gezondheid, kan bepaalde chronische ziekten echter voorkomen.

Dankzij Partena Ziekenfonds kan je daarom doe tot eind augustus gratis een uitgebreide intakesessie op emma.health. Een gratis, online tool die je gepersonaliseerd inzicht geeft in je gezondheid en eventuele gezondheidsrisico’s.

Bovendien kan je daarna emma.health tot 25/06/2020 gratis gebruiken met promocode ‘gezond’ om je levensstijl op te volgen. Doe nu de gratis screening!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…