Je darm kan ineens acuut ontstoken raken. Dit kan door middel van een virus of bacterie, maar ook omdat je bijvoorbeeld voedselvergiftiging hebt opgelopen. We spreken pas van acute darmontsteking als je darm ineens ontstoken raakt, de klachten in de dagen erna steeds verminderen en de ontsteking ook ineens verdwijnt. Afhankelijk van welke darm ontstoken is, variëren je klachten.
Er zijn drie grote darmontstekingen:
- Colitis, ontsteking aan de dikke darm.
- Enteritis, ontsteking aan de dunne darm.
- Gastro-enteritis, ontsteking aan zowel de dunne darm, de twaalfvingerige en de maag.
Symptomen van Acute darmontsteking
Je darm kan ook chronisch ontsteken zijn, maar met een acute darmontsteking ontstaat de ontsteking ineens. De klachten ontstaan daarmee ook plotseling. Er zijn wat algemene klachten, zoals pijn in de buik, last van winderigheid, een verminderde eetlust, een over het algemeen naar gevoel en misselijkheid. Daarnaast kan je ook last krijgen van een opgeblazen gevoel, uitdroging, een moe gevoel, overgeven en drukpijn of loslaatpijn op de darmstreek. Bovendien kun je je darmen voelen bewegen en zijn ze erg geïrriteerd. Je buik kan opgezet zijn, en je darmen ook. Als je bloed in je ontlasting hebt, moet je even een bezoekje brengen aan je huisarts.
Oorzaken Acute darmontsteking
Als je weerstand en afweersysteem verminderd is, heb je een grotere kans op een acute darmontsteking. Dit komt doordat je afweersysteem normaal gesproken je beschermt tegen allerlei kwalijke effecten die van buiten komen. Maar als je afweersysteem verminderd is, keert je afweersysteem zich in plaats van deze externe invloeden tegen het lichaam zelf: het richt zich op de ontsteking. Het is ook goed mogelijk dat de ontsteking ontstaat door bepaalde bacteriën of bepaalde virussen.
Daarnaast zijn je darmen veel vatbaarder voor infecties en bacteriën als ze verzwakt zijn en je weerstand dus een stuk minder is. Parasieten, schimmels en infecties hebben dan vrij baan. Het is daarom van groot belang om zorg te dragen voor een gezonde darmflora en de bijbehorende gezonde productie van slijm. Dit kan je doen door gezond te eten Een ongezond dieet zorgt namelijk ook voor de verzwakking van de natuurlijke weerstand in je darmen. Daarna moet je oppassen nadat je net een antibioticakuur hebt afgerond, omdat je darmen dan ook een groot risico lopen op een ontsteking.
Behandeling van acute darmontsteking
Hoe je de acute darmontsteking behandeld, hangt af van de ernst van de ontsteking. Als de ontsteking bijvoorbeeld is ontstaan door een voedselvergiftiging, gaat hij meestal vanzelf weer over. Dit komt omdat je afweersysteem de bacterie zal vernietigen. Dit neemt echter niet weg dat je je een paar dagen verschrikkelijk ziek zal voelen. Daarom is het vangroot belang om genoeg water (en thee, soep of andere vloeistoffen) te drinken om dehydratie (ook wel uitdroging genoemd) te voorkomen.
Bij een minder ernstige acute darmontsteking kun je ook medicijnen als pijnstillers nemen. Deze verlichten de pijn in de buik en de krampen waarmee je te kampen krijgt. Hetzelfde geldt voor diarreeremmers die je kunt slikken om de diarree te verminderen. Wel geldt voor deze medicijnen dat als je zonder kan, het beter is ze niet te slikken.
Als je al deze tips opvolgt en na achtenveertig uur de klachten nog steeds niet afnemen of juist erger worden, is het handig om naar de huisarts te gaan. Je moet zeker naar de dokter als je op dat moment een van de volgende klachten hebt: je bent aan het ijlen, je hebt een hoge koorts (een hoge koorts is in ieder geval aanwezig als je temperatuur meer dan veertig graden Celcius is), je hebt een constante pijn in je buikstreek, je raakt verwart en je hebt last van koude rillingen. Een kenmerk waarvan je weet dat het echt niet goed zit, is bloed in je ontlasting.
Bekijk zeker: Het gezonde darmen kookboek
Lees ook: Medicatie bij een Darmontsteking
Zeer ernstige darmontsteking
Meestal als je bovenstaande klachten achtenveertig uur na de eerste klachten hebt, heb je te maken met een zeer ernstige darmontsteking. Je wordt dan waarschijnlijk door je arts aangeraden om naar het ziekenhuis te gaan, waar je wordt opgenomen. In het ziekenhuis krijg je dan via een infuus vocht toegediend en antibiotica. Als de klachten nog erger worden, kan gekozen worden om het ontstoken deel van je darm operatief te laten verwijderen. Na deze operatie moet je mogelijk (tijdelijk) met een stoma rondlopen.
Een ontsteking die niet vaak voorkomt, maar wel erg gevaarlijk is, is als je darmen ontstoken zijn doordat er sprake is geweest van zuurstofgebrek door een verminderde of afgesloten bloedtoevoer. Als niet op tijd ingegrepen wordt, kunnen delen van je darm afsterven. Dit wordt een darminfarct genoemd.