Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dunne darmontsteking: oorzaak, symptomen en herstel

Irma Kroon
6 min read

Een ontsteking van de dunne darm wordt ook wel enteritis genoemd. Op jaarbasis hebben 2 miljoen mensen in Nederland er één of meerdere keren last van. Het gaat om een acute ontsteking van het maag-darmkanaal die vaak is ontstaan vanuit een virus, maar ook een bacterie kan de ontsteking in veroorzaken.

Oorzaken darmontsteking

De ziekteverwekkers worden in de meeste gevallen overgedragen door een slechte hygiëne. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je je handen niet goed wast na een bezoekje aan het toilet. Een andere belangrijke boosdoener is het eten van rauw vlees, te kort gekookte eieren of ongewassen groente. Deze producten kunnen besmet zijn met de bacteriën of virussen die resulteren in een dunne darmontsteking.

Zorg er dus voor dat het voedsel gaar is, maar let ook op het hanteren van schoon kookgerei bij het bereiden ervan. Verder kan ook water uit een vreemde bron, zoals riviertjes, beekjes en bergstroompjes, besmet zijn. Mocht je dit water toch willen drinken, is het aan te raden om het eerst te laten koken.

Soms komt het ook voor dat darmontstekingen ontstaan door het gebruik van drugs (voornamelijk cocaïne) of medicijnen, waaronder Ibuprofen.

Soorten ontstekingen

Darmontstekingen zijn er in verschillende soorten. Bacteriële enteritis ontstaat door een voedselvergiftiging na consumeren van besmet water of voedsel, zoals in de bovenstaande alinea beschreven.

De bekendste ziekmakende bacterie is Salmonella, een bacterie die zich kan bevinden in rauwe producten zoals vlees, vis en eieren en op ongewassen groenten.

Er bestaan ook chronische ontstekingen in het maag-darmkanaal (ook wel IBD, Inflammatory Bowel Diseases genoemd), zoals de Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Wat doen bij dunne darmontsteking?
Wat doen bij dunne darmontsteking?

Functie dunne darm

De dunne darm, die bestaat uit de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm, is naast de dikke darm het tweede deel van de darm. De darm is op zijn beurt weer een onderdeel van het spijsverteringsstelsel.

In de dunne darm wordt geconsumeerd voedsel aangevuld met spijsverteringssappen en enzymen, afkomstig uit de alvleesklier en de galblaas. Enzymen zorgen er voor dat voedsel verdeeld worden in kleinere voedingsstoffen, die middels de darmwand in het bloed terecht komen.

Symptomen van een dunne darmontsteking

  • Een dunne darmontsteking is goed te herkennen aan het langere tijd last hebben van diarree. Je ontlasting is bloederig, dun, moeilijk op te houden en kan een andere geur of kleur krijgen
  • Bovendien moet iemand met een dunne darmontsteking ook vaker naar het toilet dan gebruikelijk
  • Constante dorst
  • Pijnscheuten (buikkrampen) rond de navelstreek
  • Buikpijn
  • Hoofdpijn
  • Koorts
  • Spierpijn
  • Braken, of in ieder geval de neiging daartoe, is ook mogelijk

Vaak duren deze klachten enkele dagen.

Hoe verloopt de behandeling/het herstel?

In vrijwel alle gevallen is er geen behandeling nodig voor iemand met een darmontsteking. De klachten zullen namelijk vaak binnen enkele dagen verminderen en uiteindelijk helemaal verdwijnen. Even iets meer rust nemen en gezond eten (voedingsmiddelen die de darmen kunnen prikkelen, zoals rood vlees en pittig eten, tijdelijk vermijden) is voldoende.

Wel is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat je last kan hebben van diarree. Voldoende drinken is dan een goed medicijn. In het geval van jonge kinderen die niet kunnen drinken zonder het uit te poepen of braken kan er soms wel een medicatie voorgeschreven worden, om toch voldoende vocht vast te kunnen houden.

Medicatie tegen de diarree is daarentegen niet aan te raden, omdat dit het uitwerken van de ziekteverwekkende onderdeeltjes in het spijsverteringskanaal kan vertragen.

Welke medicijnen zijn geschikt bij een chronische darmontsteking

Mocht je last hebben van een chronische darmontsteking zijn er enkel medicijnen die de ernst van de bijkomende klachten kunnen verminderen. Een recept om de ontstekingen in zijn geheel te verhelpen, bestaat namelijk niet.

Vaak schrijven dokters naast die medicijnen ook nog middelen voor om bloedarmoede en diarree te bestrijden. Deze zijn voor de langere termijn. Er bestaan medicijnen die zich specifiek op de dunne darm richten. Welke dit zijn ligt aan de ernst en de plaats in de darm van de ontsteking.

Hoe een dunne darmontsteking voorkomen?

Natuurlijk is voorkomen ook in dit geval weer beter dan genezen. Het is hiervoor belangrijk om op je hygiëne te letten: je handen goed wassen na toiletbezoek, bijvoorbeeld. Verder moet er, zoals onder het kopje ‘oorzaak’ beschreven, aandacht besteed worden aan het consumeren van vlees (kook het goed gaar) en groenten (wassen).

Mocht je water uit een vreemde bron, zoals een beekje, willen consumeren, dien je dit eerst te koken. Zo zorg je er voor dat de bacteriën en ziekteverwekkers, die voor een ontsteking kunnen zorgen, dood zijn voor je ze tot je neemt.

Tot slot moet voedsel altijd op de correcte manier bewaard worden: gekoeld en verpakt.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…