Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Darmontsteking voorkomen – Handige tips

Olivier
5 min read

Een darmontsteking is de officiële term voor een ontsteking in het darmkanaal. Dit kan een ontsteking zijn in de dunne darm, maar het kan ook om een ontsteking gaan in de dikke darm. De meest voorkomende darmontstekingen zijn een zweer van de dunne darm, een ontsteking van de dunne darm, een ontsteking van de dikke darm en een endeldarmontsteking.

Heb je een darmontsteking, dan kun je te maken hebben met een acute darmontsteking of met een chronische darmontsteking. Een acute darmontsteking ontstaat plotseling en gaat ook vanzelf weer weg, terwijl een chronische darmontsteking voor altijd (in meer of mindere mate) aanwezig is. Heb jij een darmontsteking op het moment en wil je weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Lees dan meer over de oorzaken van een darmontsteking, het volgen van een dieet om de darmontsteking te verminderen en het hanteren van diverse tips om de klachten van de ontsteking te verhelpen in dit artikel.

De mogelijke oorzaken van een darmontsteking

Welke oorzaak er aangewezen kan worden voor jouw darmontsteking, is afhankelijk van de soort ontsteking die je hebt. De meeste mensen die te maken krijgen met een acute ontsteking van de darmen, krijgen deze ontsteking door een afweersysteem dat minder goed werkt. Het afweersysteem beschermt ons lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf en als het afweersysteem niet meer goed werkt, kunnen er schadelijke stoffen in het lichaam komen die de darmen kunnen schaden en voor ontstekingen kunnen zorgen.

Heb je een chronische darmontsteking, dan is de oorzaak wat lastiger aan te wijzen. Zowel erfelijke- als omgevingsfactoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een chronische darmontsteking. In ongeveer 5 tot 10 procent van de gevallen heeft iemand met een chronische darmontsteking ook iemand in de familie met een chronische ontsteking in de darmen en een omgevingsfactor die van invloed is op een chronische ontsteking in de darmen, is roken. Tot slot kan ook stress invloed hebben op het functioneren van de darmen, waardoor ook dit een omgevingsfactor voor een darmontsteking genoemd kan worden.

Het volgen van een dieet bij een darmontsteking

Als je een darmontsteking hebt, kun je de klachten van jouw ontsteking verminderen door bepaalde voedingsmiddelen te mijden. De voedingsmiddelen die je moet mijden, zijn bijvoorbeeld voedingsmiddelen die de darmen nog meer prikkelen en de klachten van de ontsteking hierdoor nog erger maken. Daarnaast zijn er voedingsmiddelen die je juist wel moet eten, omdat deze voedingsmiddelen de onbalans in de darmen kunnen herstellen.

Wie de juiste voedingsmiddelen wil mijden en de goede voedingsmiddelen juist wel wil eten, kan een speciaal dieet voor de darmontsteking volgen. Een voorbeeld van een dieet dat je kunt volgen als je een darmontsteking hebt, is het SCdieet. Dit dieet wordt ook wel het Specific Coarbohydrate Diet genoemd en betreft een dieet dat de bacteriën in de darmen uithongert en er zo voor zorgt dat er geen schadelijke zuren en gassen meer in de darmen kunnen komen. Zo wordt de onbalans in de darmen verbeterd, waardoor de klachten van de ontsteking sneller verdwijnen.

Ga je met een dieet starten om de klachten van de darmontsteking te verminderen, dan wordt aangeraden om dit ook tegen je dokter te zeggen. De dokter kan je niet alleen adviseren over een te volgen dieet, maar kan bovendien in de gaten houden of het dieet wel helemaal goed gevolgd wordt en welke effecten het dieet heeft op jouw gezondheid.

Overige tips bij een darmontsteking

Naast het volgen van een specifiek dieet om de klachten van een ontsteking in de darmen te verminderen, zijn er ook andere tips die je kunt raadplegen als je een darmontsteking hebt. De belangrijkste tips die mensen met een darmontsteking op kunnen volgen, zijn de volgende:

  • Neem voldoende rust en zeker als je een acute darmontsteking hebt. De ontsteking gaat vaak vanzelf weer weg, maar dan heeft je lichaam wel genoeg energie nodig om de ontsteking weg te werken.
  • Heb je hevige diarree? Gebruik dan medicatie om de diarree te verminderen. Blijf daarnaast voldoende drinken, want diarree zorgt ervoor dat je flink kan uitdrogen.
  • Heb je een ernstige ontsteking in de darmen? Ga dan naar de huisarts, want hij of zij kan eventueel een antibioticum voorschrijven om de ontsteking te verminderen.
  • Heb je een acute en zeer ernstige darmontsteking, dan is het belangrijk om direct naar de dokter te gaan en jouw ontsteking te laten behandelen.
  • Zorg altijd voor goede hygiëne, want dit legt aan de basis van het voorkomen van buik- en darmklachten.
  • Eet gezonde voeding om een ontsteking te voorkomen.

Gebruik je bovenstaande tips, dan kun je op de beste manier omgaan met jouw ontsteking en ben je sneller van de vervelende ontsteking en de bijbehorende klachten af.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…