It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Darmontsteking Medicatie: Wat bij Acute of Chronische Ontsteking?

Olivier
5 min read

Als je een darmontsteking hebt, krijg je niet altijd medicatie om de ontsteking te laten verdwijnen. Heb je een acute darmontsteking die niet zo ernstig is, dan laten artsen de ontsteking vaak gewoon vanzelf over gaan en krijg je dus geen medicijnen om de ontsteking te verhelpen. Heb je een chronische darmontsteking, dan krijg je eventueel medicatie op basis van de klachten die je ervaart.

Heb jij te maken met een darmontsteking en ben je benieuwd welke medicijnen je kunt krijgen voor jouw lichamelijke probleem? Lees dan meer over de medicijnen die je kunt krijgen als je een acute darmontsteking hebt en de medicatie van een chronische darmontsteking op deze pagina.

Medicijnen tegen een acute darmontsteking

Heb je een acute darmontsteking en is de ontsteking niet zo ernstig, dan wordt er vaak geen behandeling gestart om de ontsteking te laten verminderen. Heb je een ernstige acute darmontsteking die direct medisch ingrijpen vereist, dan kan er wel direct een behandeling gestart worden. Echter, deze behandeling bestaat vaak niet uit het gebruiken van bepaalde medicijnen, maar uit een medische ingreep.

Hoewel je meestal geen medicijnen krijgt als je een acute darmontsteking hebt, kun je wel medicijnen gebruiken om de klachten van de darmontsteking te verminderen. Moet je bijvoorbeeld veel overgeven door de darmontsteking, dan kun je ORS-poeder gebruiken om de verloren zouten in het lichaam weer aan te vullen. Heb je last van diarree, dan kun je gebruik maken van diarreeremmers om ervoor te zorgen dat je minder vaak naar het toilet moet en hierdoor minder snel uitgedroogd raakt.

Heb je een bacteriële darmontsteking die maar niet vanzelf weggaat of ernstige klachten met zich meebrengt, dan kan de arts ervoor kiezen om antibiotica voor te schrijven en de darmontsteking op deze manier te laten verdwijnen. Dit wordt echter niet zomaar gedaan en is enkel de keuze van de arts als de ontsteking na enkele dagen nog niet minder is geworden en er ernstige klachten of complicaties optreden bij de darmontsteking.

Medicijnen tegen een chronische darmontsteking

De verzamelnaam die vaker gebruikt wordt voor chronische darmontstekingen is IBD, ofwel Inflammatory Bowel Deseases. Wordt er gesproken over IBD, dan heeft men het meestal over de twee meest voorkomende chronische darmontstekingen, namelijk de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Heb je te maken met een van deze chronische darmontstekingen, dan zijn er helaas nog geen medicijnen die je kunt gebruiken om de ontstekingen voor altijd te verhelpen. Er zijn namelijk nog geen medicijnen ontwikkeld die de chronische darmontstekingen kunnen genezen, wat betekent dat je voor altijd met deze aandoeningen te maken zal hebben.

De verschillende medicijnen voor chronische darmontstekingen

Hoewel er geen medicijnen zijn om de chronische ontstekingen te verhelpen, zijn er wel medicijnen die de klachten van de ontstekingen in toom kunnen houden. Deze medicijnen remmen niet alleen de ontstekingen af die er al zijn, maar voorkomen bovendien dat er nieuwe ontstekingen ontstaan. Daarnaast gebruiken veel mensen niet alleen deze medicijnen, maar schrijven dokters patiënten met chronische darmontstekingen ook vaak middelen voor om bloedarmoede en diarree tegen te gaan. Deze medicijnen neem je niet voor even in, maar gebruik je voor langere tijd. Welk medicijn een arts voor jou adviseert, is afhankelijk van de ernst van de ziekte en de plaats waar de ontstekingen in de darmen zitten. Er zijn bijvoorbeeld medicijnen die voornamelijk gericht zijn op de dunne darm, maar er zijn ook medicijnen die zich meer richten op de dikke darm of medicijnen die juist weer op het gehele lichaam werken.

De belangrijkste medicijnen voor chronische ontstekingen in de darmen, zijn de volgende:

  • Ontstekingsremmers, zoals 5-ASA preparaten
  • Krachtige ontstekingsremmers, ook wel corticosteroïden genoemd
  • Prednison
  • Budesonide: een nieuwere ontstekingsremmer die voornamelijk plaatselijk werkt en hierdoor minder bijwerkingen heeft
  • Afweeronderdrukkende medicijnen, waaronder azathioprine en methotrexaat
  • Antibiotica
  • Anti-diarree medicijnen
  • Vitaminepreparaten

Welke medicijnen je moet gebruiken, is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en het oordeel van de arts. Meer over het vinden van het juiste medicijn, lees je in onderstaande alinea.

Het vinden van het juiste medicijn

Omdat niet alle medicijnen bij iedereen even goed werken, kan het even duren voor je medicijnen hebt gevonden die echt goed aanslaan. Daar komt nog bij dat sommige medicijnen vervelende bijwerkingen hebben, wat betekent dat het even duurt voor je medicijnen vindt die goed werken en bovendien niet te veel bijwerkingen hebben. Om te achterhalen of medicijnen goed bij je passen, worden er regelmatig controles uitgevoerd en wordt er bovendien bij iedere controle bloed afgenomen om te achterhalen wat de eventuele bijwerkingen van de medicijnen zijn. 

Door Olivier

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...