Het spijsverteringskanaal heeft een belangrijke rol in het menselijk lichaam. Zo moet het spijsverteringskanaal er niet alleen voor zorgen dat je belangrijke voedingsstoffen uit voedingsmiddelen haalt, maar ook dat je op een gezonde manier kunt ontlasten om afvalstoffen uit het lichaam te laten verdwijnen.
Het spijsverteringskanaal is helaas vrij gevoelig voor bepaalde afwijkingen in het dieet. Ga je ineens andere voedingsmiddelen eten dan je gewend bent, dan kunnen de darmen hierdoor ontregeld raken. Krijg je ook nog eens te weinig van een bepaalde voedingsstof binnen, dan kunnen de ontregelde darmen ontsteken. Heb je te maken met een ontstoken darm, dan wordt er ook wel gesproken over een darmontsteking.
Op deze pagina lees je meer over een ontsteking in de darmen. Zo lees je niet alleen hoe een ontsteking in de darmen ontstaat, maar ook wat de eerste symptomen zijn van een darmontsteking en hoe een ontsteking in de darmen doorgaans behandeld wordt na de diagnose van de aandoening.
De oorzaak van een darmontsteking
In ons lichaam leven miljoenen bacteriën en een groot deel van deze bacteriën leven in ons maag-darm kanaal. De bacteriën helpen ons lichaam niet alleen om resten van voedsel af te breken, maar zorgen ook voor een gezonde balans in de darmen. Zo zit er in de dikke darm bijvoorbeeld een slijmvlies dat door bacteriën gezond wordt gehouden, zodat de darmen goed kunnen functioneren.
Komt het darmflora uit zijn evenwicht, bijvoorbeeld door het aanpassen van je voedingspatroon of door een verlaagde weerstand, dan worden de bacteriën aangetast. Dit betekent dat het slijmvlies in de darmen ook aangetast wordt, simpelweg omdat het slijmvlies niet meer goed ondersteund wordt door de aanwezige bacteriën. Wordt het slijmvlies in de darmen aangetast, dan ontstaan er zweren en ontstekingen in het vlies. Kortom: een darmontsteking ontstaat door een disbalans in de huidhouding van bacteriën in de darmen, bijvoorbeeld door veranderingen in het voedingspatroon of door een verminderde weerstand.
Lees ook hoe je een Darmontsteking kunt voorkomen.
De eerste symptomen van een darmontsteking
Als je een darmontsteking hebt, krijg je te maken met enkele vervelende klachten. De eerste symptomen die je ervaart bij een ontsteking in de darmen, zijn de volgende:
- Buikpijn, voornamelijk onder de navel.
- Diarree.
- Een verminderde eetlust.
- Koorts.
- Vermoeidheid.
- Gewichtsverlies.
Wordt de ontsteking niet behandeld, dan kan de ontsteking nog erger worden. Dit betekent dat je dezelfde symptomen houdt, maar dat de klachten in de loop der tijd nog heftiger worden. Gaat de ontsteking zich verder ontwikkelen in andere organen, dan kunnen er ook andere klachten optreden. Denk hierbij aan klachten die gerelateerd zijn aan een ontsteking in de maag of een ontsteking in een ander orgaan dat in de buurt van de darmen ligt en gemakkelijk door de ontsteking aangedaan kan worden.
Het behandelen van een darmontsteking
Voor een darmontsteking behandeld kan worden, moet de arts eerst officieel de diagnose van een darmontsteking stellen. Doorgaans wordt een ontsteking in de darmen gediagnosticeerd door middel van een kijkonderzoek, waarbij er een kleine camera in de darmen wordt gebracht om de organen te onderzoeken.
Is er inderdaad sprake van een ontsteking, dan krijg je speciale darmontsteking medicijnen mee van de dokter. Deze medicijnen genezen de ontsteking niet, maar zorgen ervoor dat de vervelende klachten van de ontsteking wat minder worden. Verder krijg je een speciaal dieet voorgeschreven, zodat de ontsteking door de darmen zelf verholpen kan worden. Het is belangrijk om dit dieet goed op te volgen, zodat de ontsteking inderdaad verdwijnt en niet erger kan worden. Ook is het belangrijk om voldoende rust te nemen, zodat je lichaam voldoende kracht heeft om de ontsteking inderdaad te verhelpen. Dit betekent dat je in ieder geval een paar dagen niet mag werken en veel in bed of op de bank moet liggen, zodat je lichaam genoeg energie heeft voor de genezing van de ontsteking in de darmen. Wil je meer duidelijkheid over wanneer je weer mag gaan werken, dan wordt aangeraden om jouw vraag aan je arts voor te leggen.
In sommige gevallen kan een darmontsteking niet helemaal verholpen worden of is het mogelijk dat de ontsteking na de genezing terugkeert. Heb jij te maken met een darmontsteking die niet helemaal weg gaat of weer terug komt na de genezing van de eerdere ontsteking, dan kan de arts eventueel overgaan op een operatie. Tijdens deze operatie wordt het ontstoken stukje darm verwijderd, simpelweg omdat dit deel van de darm niet meer met medicijnen, een dieet en rust genezen kan worden en altijd zwak zal blijven.