Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Chronische Darmontsteking: Symptomen & Behandeling

Olivier
4 min read

Iedereen heeft wel eens last van buikpijn. Vervelende steken en misselijkheid kunnen je dag behoorlijk verpesten. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf. Bij chronische darmontsteking is daar echter geen sprake van. Een persoon met deze ziekte ervaart voor zeer lange tijd klachten, die niet verdwijnen. Wat zijn de symptomen van chronische darmontsteking en hoe kun je het behandelen.

Symptomen van Chronische darmontsteking

De mate waarin een persoon last heeft van een chronische darmontsteking verschilt. Terwijl de een constant buikpijn heeft, treedt het bij de ander bijvoorbeeld alleen op in stressvolle periodes. De meest voorkomende symptomen zijn als volgt:

Het verschil tussen Crohn en colitis ulcerosa

Bovengenoemde klachten komen zowel voor bij de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa. Ze worden veroorzaakt door een ontstoken darm. Bij langdurige pijn kun je het beste een arts raadplegen. Hij of zij geeft je uitsluitstel over welk soort chronische darmontsteking het betreft. Tussen Crohn en colitis ulcerosa bestaan namelijk ook verschillen. Crohn komt namelijk voor in het gehele spijsverteringskanaal, terwijl colitis ulcerosa zich alleen richt op de dikke darm. Beide darmontstekingen hebben wel met elkaar gemeen dat ze relatief vele jongvolwassenen tussen de 15 en 30 jaar treffen. Daarnaast komt colitis ulcerosa ook voor bij veel mensen van middelbare leeftijd.

Meer info over: Crohn en colitis ulcerosa

Ziekte van Crohn

Duizenden Belgen ervaren dagelijks klachten door de ziekte van Crohn. Het komt namelijk voor in het gehele spijsverteringskanaal. Meestal is het eerste deel van de dikke darm en het laatste deel van de dunne darm ontstoken. Dit betreffen kleine ontstoken plekjes die ook wel zweren worden genoemd. Soms breiden de plekken zich uit over de hele darmwand. Naast aanhoudende pijn zorgen deze ontstoken plekken vaak voor littekenweefsel in de darmwand. Daardoor wordt de darmwand steeds dikker. Daarnaast maakt littekenweefsel het steeds moeilijker om darminhoud door een vernauwde doorgang te voeren. Ook dit heeft buikpijnklachten tot gevolg.

Gevolgen van de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een pijnlijke chronische darmontsteking die zo snel mogelijk behandeld dient te worden. Op lange termijn kan het namelijk de darmen beschadigen. Door een verslechterde doorvoer krijgt het lichaam namelijk niet meer de juiste voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnen. Daardoor kun je last krijgen van vermoeidheidsklachten en zelfs bloedarmoede. Ook neemt de eetlust steeds meer af, met vermagering tot gevolg. In het ergste geval kunnen de zweren zich ook verplaatsen naar andere organen, zoals op de huid en blaas. Zodoende hebben sommige patiënten met Crohn ook last van huidproblemen, blaasaandoeningen en galstenen. Ook pijnlijke knieën, polsen en enkels komen voor.

Colitis ulcerosa

Net als bij de ziekte van Crohn tast colitis ulcerosa de darmen aan. Het verschil is wel dat deze aandoening zich vooral in de dikke darm bevindt. In de meeste gevallen is het linkerdeel van de endeldarm ontstoken. Ook bij colitis ulcerosa ontstaat er op een gegeven moment zweren in de darmwand. ‘Ulcerosa’ betekent naar het Nederlands vertaald dan ook ‘zweren’. Het verschil is wel dat deze plekjes doorgaans geen andere organen aantasten. Bij colitis ulcerosa beperkt het zich alleen tot de slijmvlieslaag. Daarnaast ontstaan er bij colitis ulcerosa er geen vernauwingen bij de toevoer in de darmen. Klachten als bloedarmoede, vermagering en verminderde eetlust komen bij deze chronische darmontsteking dan ook minder vaak voor. Desondanks zijn klachten als buikpijn, bloedverlies en diarree genoeg redenen om een arts te raadplegen.

Chronische darmontsteking behandelen

Een chronische darmontsteking verdwijnt nooit helemaal. Wel kun je op verschillende manieren de klachten verminderen. Een arts zal je waarschijnlijk medicijnen ontstekingsremmers voorschrijven. Deze houden de klachten grotendeels onder controle. Daarnaast helpt het om niet te roken, gezond te eten en genoeg te bewegen. Ook dien je stress zoveel mogelijk te vermijden. Bij sommige personen verdwijnen de klachten soms bijna helemaal. Toch zullen de symptomen van een chronische darmontsteking zowel bij de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa af en toe de kop opsteken. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…