Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips voor een gevarieerde voeding boordevol vitamines en mineralen

Camille
3 min read

Gevarieerd eten is voor ieder mens essentieel om gezond te blijven. Door gezond en gevarieerd te eten, zal je na enige tijd merken dat je je beter voelt. Bovendien zal je, door het aanleren van gezonde eetgewoonten, geen problemen krijgen met bijvoorbeeld overgewicht en de kans op hart- en vaatziekten en een heleboel andere ziekten verminderen.

Vitamines en mineralen

Elke dag genoeg essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen is een goed begin om je lichaam gezonder te maken. De kans dat je van alle benodigde stoffen voldoende binnenkrijgt is het grootst als je er een gevarieerd eetpatroon op nahoudt. Dagelijks voldoende fruit, groente, granen, zuivel, vlees, vis of eieren en onverzadigde vetten verwerken in je maaltijden is dan ook een must.

Fruit

Dagelijks 2 tot 3 porties fruit eten is belangrijk. Veel vruchten zijn vaak caloriearm en zitten bomvol vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten die je lichaam gezond houden en beschermen tegen ziekten.

Groente

Ook in groente is gezond omdat hierin een heleboel vitaminen, mineralen, voedingsvezels en antioxidanten zitten. Elke dag dien je minstens 200 gram groente te eten, bijvoorbeeld tijdens je diner, of als snack.

Granen

Granen zijn, verwerkt in bijvoorbeeld brood en samen met aardappelen, het fundament van onze voeding. Deze producten bevatten immers alle essentiële stoffen voor een gezond lichaam: eiwitten, koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen.

Zuivel

Zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas, bevatten veel vitamine B en calcium. Deze stoffen zorgen voor de ontwikkeling van sterke botten en pezen. Dagelijks tenminste twee glazen melk drinken en enkele plakjes kaas eten is nodig om je botontwikkeling te ondersteunen.

Vis, vlees en eieren

Vlees, vis en eieren zijn eiwitrijk, maar zitten ook boordevol vitaminen en mineralen (vooral ijzer). Door een goed ijzergehalte in je bloed krijg je voldoende energie. Toch hoeft de dagelijkse hoeveelheid vlees, vis of ei niet groot te zijn (ongeveer 150 gram is genoeg). Vis bevat bovendien onverzadigde vetzuren die erg gezond zijn.

Water als basis

Onvoldoende drinken zorgt voor uiteenlopende gezondheidsklachten, zoals uitdroging of een verslechterde nierwerking. Dagelijks heb je circa twee liter water nodig om gezond te blijven en je huid te laten stralen.

Essentiële vetzuren

Door onverzadigde vetten binnen te krijgen, zal je lichaam essentiële vetzuren aangevoerd krijgen. Deze vetzuren kunnen niet door je lichaam zelf aangemaakt worden. Een beetje vet gebruiken kan geen kwaad, mits je de hoeveelheden niet overdrijft.

Wil je hier graag nog meer over lezen? Klik dan hier »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…