Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezondheid en zuivelproducten: wat zijn de feiten?

shana
4 min read

Eind maart vond in Milaan een medisch congres plaats waar 2000 artsen en specialisten in botgezondheid een opgemerkt symposium bijwoonden rond het thema ‘Zuivelproducten en botgezondheid’.

Osteoporose voorkomen door de consumptie van zuivelproducten

Professor Olivier Bruyère, epidemioloog en specialist in farmaco-economische kwesties ( universiteit Luik ) herinnerde eraan dat consumptie van melk een positieve invloed heeft op de botstatus, niet alleen voor kinderen maar heel het leven lang.

Studies tonen aan dat, bij kinderen die calcium via zuivelproducten opnemen, het botkapitaal toeneemt ten opzichte van kinderen die geen zuivelproducten consumeren. Hoe hoger de botmassa, hoe lager het risico op osteoporose naarmate men veroudert.

De consumptie van 3 eenheden zuivelproducten per dag worden aanbevolen door GREES (Group for Respect of Ethics and Excellence in Sciences), omdat ze rijk zijn aan calcium en andere biologisch beschikbare voedingsstoffen.

Positieve effecten  bij consumptie van zuivelproducten

 Professor Jean-Jacques Body, oncoloog (ULB) wees op de synthese van de gegevens, uitgevoerd door het WCRF (World Cancer Research Fund), dat er geen correlatie te vinden is tussen consumptie van zuivelproducten, borstkanker en eierstokkanker.

Bij mannen besluit de laatste analyse van het WCRF tot beperkt bewijs van een verband tussen hoge consumptie van zuivelproducten en risico op prostaatkanker. Het WCRF bevestigde daarentegen in 2011 dat de consumptie van melk waarschijnlijk het risico op colorectale kanker vermindert.

"Daarnaast suggereren wetenschappelijke gegevens een positief effect van de regelmatige consumptie van zuivelproducten (vooral yoghurt) op gewichtsbeheersing en diabetes type 2. Voorts wordt het cardiovasculaire risico niet significant beïnvloed door de consumptie van zuivelproducten."

Hij vervolgde dat allergie voor melkeiwitten uiterst zeldzaam is en dat lactose-intolerantie afhankelijk is van de ingenomen hoeveelheid lactose: de overgrote meerderheid van de mensen met lactose-intolerantie verdragen zonder probleem 12 gram lactose (of 250 ml melk) en kunnen yoghurt of kaas eten die weinig of geen lactose bevatten.

Conclusies

 Professor Jean-Yves Reginster vat de conclusies van de sprekers samen met als belangrijkste kernboodschappen:

 • Er is een positief effect door regelmatige consumptie van zuivelproducten (vooral yoghurt) aan de botgezondheid van kinderen tijdens kinderjaren en de adolescentie.
 • Zuivelproducten hebben ook bij volwassenen een gunstig effect op de botdichtheid.
 • Calcium en vitamine D zijn van belang om osteoporose en geassocieerde fracturen te voorkomen.
 • Inname van calcium via de voeding is altijd te verkiezen.
 • Zuivelproducten zijn een bevoorrechte voedingsbron dankzij hun gehalte aan calcium en andere voedingsstoffen, hun biologische beschikbaarheid en hun lage kostprijs.
 •  De gezondheidsautoriteiten bevelen de dagelijkse consumptie aan van 3 eenheden zuivelproducten.

Voor het volledige verslag verwijzen we graag naar volgende link: http://gznd.be/satellietsymposium

Referenties:

 1. Fenton T.R. et al., J Bone Min Res 2009
 2. Michaelsson K. et al., BMJ, 2014
 3. Samieri C.et al., Osteoporosis International 2012
 4. Appleby P et al., Eur J.Clin Nutr, 2007
 5. GRESS point of view, Osteoporos Int, 2012;23:193-199
 6. Bruyère O. et al., Public Health Nutrition, 2011
 7. Met dank aan Catherine Reynaert, senior health & scientific affairs Danone

 

 

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…