Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Advies om een goed eetpatroon te behouden in deze coronatijden

5 min read

Nu het coronavirus al een aantal dagen ons land gijzelt en we al een aantal dagen in quarantaine leven, wordt het tijd dat we stilletjes ons oude, vertrouwde leven weer zo goed als mogelijk kunnen hervatten. We krijgen de laatste tijd hier en daar te lezen wat we in deze periode zouden moeten eten om onze immuniteit te versterken. Maar wat als nét nu je eetgedrag helemaal overhoop ligt?

Don’t worry, keep calm en lees deze tips:

  • De angst voor het onbekende en het elkaar soms toch wat opjutten kan voor veel mensen een verlammend effect hebben. We brengen ons lichaam hierdoor, onbewust weliswaar, in een soort stresssituatie. Cortisolgehaltes verhogen en hebben een invloed op ons eetgedrag. Sommige mensen krijgen net in deze periode geen hap door de keel terwijl anderen net nog meer gaan snacken en eten. Onze honger- en verzadigingshormonen kunnen ontregeld zijn, wat ook invloed kan hebben op ons eetgedrag.
  • Ons brein is helaas vaak gefocust op negatief nieuws. Evolutionair gezien was dat van nut, omdat we ons op die manier meer konden focussen op zaken die niet goed liepen om ons zo beter te kunnen beschermen. Helaas hebben we in de loop der jaren vaak de (foute) gewoonte ontwikkeld om bij negatieve gevoelens troost te zoeken in eten. Dat is op zich ook normaal omdat eten effectief een soort (kortstondige) troost kan bieden en ons even een fijn gevoel kan geven. Iets waar we nét op zoek naar zijn. Ons brein heeft een voorkeur voor die directe behoeftebevrediging. Impulsief eetgedrag en eten vanuit gewoonte situeert zich in de binnenste delen van ons brein: die delen die helaas vaak onbewust ons telkens weer overvallen. Ons rationeel brein wéét wel ergens dat we nu beter niet gaan binge-eten en dat we beter zouden kiezen voor groenten, fruit en bijvoorbeeld noten.
  • Een goede planning is zeker nu van cruciaal belang. De supermarkt bezoeken ziet er nu anders uit: we shoppen minder frequent en sommige zaken zijn misschien tijdelijk even niet beschikbaar. Even concreet nadenken over wat je de komende dagen gaat eten en een duidelijke boodschappenlijst maken, helpt nu nog meer. Had je dat nog niet onder de knie? Misschien is het dan nu het ideale moment om het te leren.
  • Plan ook je snacks duidelijk in. En wil je je toch wat beschermen tegen die directe behoeftebevrediging? Wat niet in huis is, kan je ook niet eten. Zorg voor voldoende gezonde snacks (rauwkost, fruit, noten) en steek je kasten niet propvol met ongezonde snacks. Zoek ook ontspanning en genot in andere zaken: geniet van het lentezonnetje, lees eindelijk die stapel boeken of ga tuinieren, dat kan enorm therapeutisch werken.
  • Quarantainetijd is geen synoniem van vakantie. Elke dag aperitieven is dan ook geen goed idee. Nu is het misschien wel een fijn moment om naar uit te kijken, maar weet dat het nadien moeilijker zal zijn om die gewoonte terug te schroeven.
  • Zorg voor een duidelijke structuur. Let erop dat je niet de hele dag door zit te snacken en eten, want dat is vaak een valkuil bij mensen die thuis werken. Probeer de structuur van op het werk en van op school thuis zo veel mogelijk verder te zetten. Zorg op vaste tijdstippen voor je drie hoofdmaaltijden en plan op regelmatige momenten een gezonde snack in.
  • Slaap je net deze periode wat minder of minder goed? Weet dat dat ook invloed kan hebben op jouw eetgedrag. Probeer je gedachten ’s avonds wat te verzetten: doe iets leuk, liefst even buiten in de natuur. Slaap is een enorm krachtig wapen, ook op vlak van ons eetgedrag.
  • Relax: loopt het eens een eetmomentje of een dag minder goed: herpak je zo snel mogelijk. En bekijk het op lange termijn.

We hebben allemaal maar één lichaam: draag er zorg voor.

Meer lezen? Misschien is het nu de tijd om ‘Breek met hoe je eet’ eens rustig na te lezen. Er wordt in heel duidelijke en klare taal uitgelegd welke factoren allemaal een rol spelen bij ons eetgedrag. Uitgerekend nu geldt nog meer:  wéten wat gezonde voeding is, doet ons nog niet altijd gezond eten. Op het platform www.gezondedrukte.be vind je tal van receptideetjes terug die snel en makkelijk te bereiden zijn, mét applaus van het hele gezin.

Hella Van Laer
Door Hella Van Laer
Gezondheid

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…