Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Veel mannen zagen de coronacrisis als de ultieme kans om hun baard te laten groeien. Ben jij verknocht aan je nieuwe look, maar heb je geen flauw benul van de verzorging ervan? Een baard in het wilde weg laten groeien is geen goed idee. Net als je hoofdharen vragen je baardharen de nodige verzorging. Wij zetten alle nodige info op een rijtje zodat jij je mannelijkheid op een verzorgde manier in de verf kunt zetten.
Een baard wordt vaak geassocieerd met een onfrisse look. Mits de juiste baardverzorging hoeft dat nochtans niet het geval te zijn. Wij zetten de producten en tools die deel moeten uitmaken van je baardverzorging kit op een rijtje.
De eerste stap is altijd het grondig reinigen van je baard met shampoo. Een droge baard geeft je een vertekend beeld van de lengte en structuur van de haren. Er bestaan speciale baardshampoos die vrij zijn van siliconen, die je haren afsluiten van de verzorgende oliën die je huid vrijgeeft, maar met een gewone shampoo ben je al op de goede weg.
In jouw baardverzorging kit mag een baardkam zeker niet ontbreken. Na het wassen, is het belangrijk dat je de haren in de juiste richting kamt. Door dit ritueel dagelijks te herhalen gaan je baardharen op termijn ook in die richting groeien. Investeer in een kam die hiervoor gemaakt is. Kies voor een stevig exemplaar zodat je, eens je baard iets langer en voller is, de stugge haren probleemloos te lijf kan gaan.
Veel mannen met baarden krijgen eens hun baard een bepaalde lengte bereikt heeft, last van jeuk. Dat vervelend gevoel komt tot stand doordat de kleine talgkliertjes op een bepaald punt niet langer genoeg olie kunnen produceren om de baardharen te voeden. De baardharen worden hierdoor stug en droog wat een irritant gevoel in de hand werkt. Een voedende baardolie biedt soelaas.
Het gebruik van olie is eenvoudig: doe een paar druppeltjes op je handpalm en smeer die vervolgens goed door je baard. De olie trekt in de onderliggende haarzakjes waardoor de huid minder jeukt. Je kunt het vergelijken met een conditioner die je op je haren smeert. Er zal een gezonde glans op je baard zitten en de haren voelen minder stug aan. Doordat je huid niet langer uitgedroogd is, zal je ook veel minder last hebben van schilfers en baardroos.
Naast het dagelijks verzorgen van je baard, is het ook belangrijk dat je je baard onderhoudt. Bepaal eerst welke baardvorm bij jou past. Neem de vorm van je gezicht hiervoor onder de loep. Hou in je achterhoofd dat een flatterende baard je gezicht er ovaal doet uitzien. Heb je eerder een rond hoofd? Kies voor een baard die in de lengte toeneemt. Heb je een smal gezicht? Een korte baard die eventueel wat dikker op de kaken staat, past bij jou.
Eens je weet welke richting je uit wilt, kan het echte werk beginnen. Klaar voor het betere trim- en snoeiwerk?
Bepaalde haartjes groeien sneller dan anderen. Sta voor de spiegel en kijk welke haartjes uitsteken. Ga niet te enthousiast van start. Neem je tijd en knip zo nauwkeurig mogelijk. Een scherp schaartje mag dus zeker niet ontbreken in je baardverzorging set.
Weetje: Wist je dat een baardhaar gemiddeld 0,40 millimeter per dag groeit?
Tip: Niet tevreden over jouw (kalende) kruin? Een flinke baard is het middel bij uitstek om de aandacht van je biljartbal af te leiden.
Ben jij niet de man van het fijne werk? Laat het knippen van je baard dan voor wat het is en opteer voor een baardtrimmer. Je baard trimmen zorgt ervoor dat je op termijn een vollere baard zult hebben. Ga als volgt te werk:
Tip: Hoe lager de baardlijn op je wangen ligt, je smaller je gezicht lijkt.
De eerste trimbeurten vergen de nodige concentratie. Neem er dan ook jouw tijd voor. Oefening baart kunst.
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon