Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Baardverzorging: de do’s-and-don’ts

7 min read

Veel mannen zagen de coronacrisis als de ultieme kans om hun baard te laten groeien.  Ben jij verknocht aan je nieuwe look, maar heb je geen flauw benul van de verzorging ervan? Een baard in het wilde weg laten groeien is geen goed idee. Net als je hoofdharen vragen je baardharen de nodige verzorging. Wij zetten alle nodige info op een rijtje zodat jij je mannelijkheid op een verzorgde manier in de verf kunt zetten.

Verzorgen baard

Een baard wordt vaak geassocieerd met een onfrisse look. Mits de juiste baardverzorging hoeft dat nochtans niet het geval te zijn. Wij zetten de producten en tools die deel moeten uitmaken van je baardverzorging kit op een rijtje.

1.     Was je baard

De eerste stap is altijd het grondig reinigen van je baard met shampoo. Een droge baard geeft je een vertekend beeld van de lengte en structuur van de haren. Er bestaan speciale baardshampoos die vrij zijn van siliconen, die je haren afsluiten van de verzorgende oliën die je huid vrijgeeft, maar met een gewone shampoo ben je al op de goede weg.

2.     Kam je baard

In jouw baardverzorging kit mag een baardkam zeker niet ontbreken. Na het wassen, is het belangrijk dat je de haren in de juiste richting kamt. Door dit ritueel dagelijks te herhalen gaan je baardharen op termijn ook in die richting groeien. Investeer in een kam die hiervoor gemaakt is. Kies voor een stevig exemplaar zodat je, eens je baard iets langer en voller is, de stugge haren probleemloos te lijf kan gaan.

3.     Gebruik olie

Veel mannen met baarden krijgen eens hun baard een bepaalde lengte bereikt heeft, last van jeuk. Dat vervelend gevoel komt tot stand doordat de kleine talgkliertjes op een bepaald punt niet langer genoeg olie kunnen produceren om de baardharen te voeden. De baardharen worden hierdoor stug en droog wat een irritant gevoel in de hand werkt. Een voedende baardolie biedt soelaas.

Het gebruik van olie is eenvoudig: doe een paar druppeltjes op je handpalm en smeer die vervolgens goed door je baard. De olie trekt in de onderliggende haarzakjes waardoor de huid minder jeukt. Je kunt het vergelijken met een conditioner die je op je haren smeert. Er zal een gezonde glans op je baard zitten en de haren voelen minder stug aan.  Doordat je huid niet langer uitgedroogd is, zal je ook veel minder last hebben van schilfers en baardroos.

Onderhouden baard

Naast het dagelijks verzorgen van je baard, is het ook belangrijk dat je je baard onderhoudt. Bepaal eerst welke baardvorm bij jou past. Neem de vorm van je gezicht hiervoor onder de loep. Hou in je achterhoofd dat een flatterende baard je gezicht er ovaal doet uitzien. Heb je eerder een rond hoofd? Kies voor een baard die in de lengte toeneemt. Heb je een smal gezicht? Een korte baard die eventueel wat dikker op de kaken staat, past bij jou.

Eens je weet welke richting je uit wilt, kan het echte werk beginnen. Klaar voor het betere trim- en snoeiwerk?

Knip je baard

Bepaalde haartjes groeien sneller dan anderen. Sta voor de spiegel en kijk welke haartjes uitsteken. Ga niet te enthousiast van start. Neem je tijd en knip zo nauwkeurig mogelijk. Een scherp schaartje mag dus zeker niet ontbreken in je baardverzorging set.  

Weetje: Wist je dat een baardhaar gemiddeld 0,40 millimeter per dag groeit?

Tip: Niet tevreden over jouw (kalende) kruin? Een flinke baard is het middel bij uitstek om de aandacht van je biljartbal af te leiden.

Trim je baard

Ben jij niet de man van het fijne werk? Laat het knippen van je baard dan voor wat het is en opteer voor een baardtrimmer. Je baard trimmen zorgt ervoor dat je op termijn een vollere baard zult hebben. Ga als volgt te werk:

5 stappen voor een feilloze trimbeurt

  1. Was je baard en zorg vervolgens dat hij helemaal droog is voor je aan de slag gaat met de baardtrimmer.
  2. Trim vervolgens tegen de richting van de haargroei in. Kam je haren tussendoor opnieuw naar beneden zodat je de lengte goed ziet. Herhaal deze beweging een aantal keren op een lage stand tot je tevreden bent over de lengte van de haren.
  3. Tijd om de halslijn op punt te stellen. Hou je vingers hiervoor horizontaal op de hals net boven je adamsappel. Trim een verticale strook net onder je vinger. De getrimde haren onder de nieuwe halslijn scheer je weg (met een scheermesje of -apparaat). Wie kiest voor een nonchalante stoppelbaard, slaat deze stap over.
  4. Verkies je een strakke baardlijn? Trim de baardlijn met een lichte afbuiging richting de onderkant van je bakkebaarden.

Tip: Hoe lager de baardlijn op je wangen ligt, je smaller je gezicht lijkt.

  • Vergeet ten slotte je bakkebaarden en snor niet te trimmen.

De eerste trimbeurten vergen de nodige concentratie. Neem er dan ook jouw tijd voor. Oefening baart kunst.

5 extra tips voor de perfecte baardverzorging

  • Onthoud dat het scheerapparaat enkel dient voor de haren in je hals. Je baard wordt niet dikker of voller door hem te scheren. Wie een volle baard wil, blijft dus even weg van het scheermes.
  • Mannen met een baard kampen af en toe met een ingegroeid haartje. Verwar dit niet met een puist en probeer het haartje dus niet uit te knijpen. Dep met een natte, warme handdoek en verwijder het haartje vervolgens met een pincet zo dicht mogelijk bij de wortel. Ontsmet achteraf.
  • Hou bij het trimmen altijd rekening met de lengte van je snor. Scheer je snor nooit korter de je baard.
  • Investeer, afhankelijk van de look die je wil bekomen, in de juiste baardtrimmer.
  • Heb jij een ovaal gezicht? Dan pas jij met alle baardstijlen. Durf experimenteren.
Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…