Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom is het belangrijk om je gezicht te wassen?

7 min read

Gevoeliger en meer blootgesteld dan de rest van het lichaam, verdient het gezicht een meer rigoureuze reiniging.

Er wordt geschat* dat onze handen ongeveer 3,000 keer per dag in contact komen met de huid van ons gezicht. Een belangrijk inzicht voor dit gebied, dat als directe barrière fungeert tegen externe elementen zoals stof en microben. Bovendien scheidt het van nature talg, zweet en dode huid af die zich ophopen op het oppervlak van de opperhuid. Dagelijkse reiniging van de huid en het gezichtshaar is daarom essentieel. Zeker in deze pandemische periode, om het afweersysteem te behouden tegen externe agressies en een mooie en gezonde huid te behouden.

Gillette, de nummer één in de wereld van scheer- en huidverzorgingsproducten voor mannen, wil het publiek ondersteunen met de juiste adviezen om hun gezicht goed te wassen. Dit is gebaseerd op interne kennis van haar team van experts op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, verrijkt met deskundig advies van artsen.

1- Waarom moeten we aandacht besteden aan de hygiëne van ons gezicht?

Je gezicht en baard wassen kan de hoeveelheid besmettelijke stoffen die op de huid en het haar aanwezig zijn verminderen en zo de onzuiverheden die gedurende de dag zijn opgehoopt, verwijderen.

2- Hoe was je dagelijks je gezicht en baard en waarom?

De hygiëne van het gezicht en de baard hangt af van de routine van elke persoon – sportactiviteit, openbaar vervoer, contact met andere individuen – en de huidige sanitaire situatie. Er zijn echter universele handelingen om een ​​proper gezicht te behouden. Experts raden het volgende aan:

  • Was uw gezicht en baard elke dag, indien mogelijk na elk contact met de buitenwereld
  • Neem voor het slapen gaan bij voorkeur een douche om de onzuiverheden van de dag te verwijderen
  • Gebruik zeep om de mogelijke aanwezigheid van een virus effectief te elimineren
  • Voor een effectieve reiniging laat u water over uw gezicht glijden om de ingezeepte delen af te spoelen
  • Gebruik geen hydroalcoholische gel, maar kies een reinigingsmethode die past bij uw huidtype

3- Moet je je scheren om je gezicht proper te houden?

Een volledige scheerbeurt zorgt voor een effectieve reiniging van het gezicht. Dankzij het aanbrengen van een scheergel of -schuim, samengesteld uit reinigingsmiddelen, kan dagelijks scheren namelijk vuilrestjes, stof en bacteriën op het gezicht en het haar verwijderen. De halen van het scheermes over de huid heeft ook een exfoliërend effect en helpt de huidcellen te verwijderen die zich op de bovenste laag van de opperhuid hebben opgehoopt. Een handeling die huidverjonging bevordert en tekenen van acne helpt verminderen.

Scheren is echter niet de enige manier om een ​​proper gezicht te behouden. Inderdaad, met een goed verzorgde baard kun je ook een proper gezicht hebben.

4- Hoe behoud je een proper gezicht als je je niet scheert?

Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de baard, afhankelijk van de dikte, lengte of zelfs huidtype. Ongeacht uw gezichtshaar wordt echter het volgende aanbevolen:

  • Maak dagelijks schoon met een zeep- of baardshampoo, omdat bacteriën en geïnfecteerde plekken vast kunnen komen te zitten in de baard
  • Neem uw douche bij voorkeur aan het eind van de dag en laat het water direct op het haar lopen om te spoelen
  • Droog uw baard of snor grondig af om de groei van bacteriën te voorkomen
  • Borstel uw baard om jeuk en knopen in het haar te voorkomen en dode huidcellen te verwijderen
  • Hydrateer en verzacht het haar door een paar druppels baardolie aan te brengen

5- Scheren kan snijwonden en irritaties veroorzaken, is dit een probleem in de huidige context?

Als voorzorgsmaatregel, elk wondje verdient het om indien mogelijk door een verband te worden beschermd en te worden gedesinfecteerd. Er is echter geen bijzondere reden om je hierover zorgen over te maken in de huidige gezondheidscontext.  Volgens verschillende artsen die gespecialiseerd zijn in infectieziekten die zijn geïnterviewd door het Amerikaanse dagblad Today **, is er momenteel geen bewijs dat het coronavirus kan worden overgedragen door snijwonden en een infectie kan veroorzaken door de huidbarrière te passeren.

Een verklaring***  die begin maart door de Wereldgezondheidsorganisatie werd vrijgegeven, legt uit dat “het virus voornamelijk van persoon op persoon wordt overgedragen via ademhalingsdruppels die uit de neus of mond worden verdreven wanneer een persoon zieke hoest, niest of praat. Deze druppels zijn te vinden op voorwerpen of oppervlakken rond de zieke. U kunt dan COVID-19 krijgen als u deze objecten of oppervlakken aanraakt en vervolgens uw ogen, neus of mond aanraakt. ‘ Daarom is het belangrijk om een dagelijkse gezichtsreiniging te integreren in onze essentiële hygiëne maatregelen, zoals nu al het geval is bij het wassen van de handen.

6- Moet ik extra voorzichtig zijn met mijn scheermes om een ​​effectieve reiniging van mijn gezicht en baard te garanderen?

Het is niet nodig om uw scheermes speciaal te reinigen omdat het door zijn gebruik constant schoon blijft. De mesjes staan ​​inderdaad gedurende enkele minuten in direct contact met gel, schuim of scheerschuim waar zeep in zit, een bestanddeel dat een voor microben een vijandige omgeving vormt.

Het is echter wel aangeraden om uw scheermes na elk gebruik grondig af te spoelen en regelmatig van scheermesje te wisselen om een ​​comfortabele scheerbeurt te behouden. Wees voorzichtig als u uw scheermes schoonmaakt, het is essentieel om geen kleine borstel of een handdoek te gebruiken, aangezien dat de ultradunne randen en de beschermende coatings van de mesjes beschadigd.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pr Roger Jankowski, hoofd van de afdeling KNO en Cervico-Facial Surgery van het Universitair Ziekenhuis van Nancy

* https://www.ars.sante.fr/les-gestes-barrieres-eviter-de-se-toucher-le-visage

** https://www.today.com/health/can-coronavirus-be-spread-through-cut-wound-sneezed-salad-toilet-t177994

*** https://www.who.int/docs/default-source/searo/bangladesh/2019-ncov/q-a-en.pdf

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…