Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewezen: sporten vermindert de kans op kanker

Anja
2 min read

Er wordt doorlopend onderzoek gedaan naar het voorkomen en genezen van verschillende soorten kanker. Het is één van de belangrijkste doodsoorzaken in de westerse wereld en dus doen wetenschappers er alles aan om nieuwe geneeswijzen te ontwikkelen en bovendien wordt er veel onderzoek gedaan naar factoren die de kans op het krijgen van kanker verminderen. Niet roken, met mate alcohol nuttigen, gezond eten en voldoende bewegen waren al aan het lijstje toegevoegd. Maar nu heeft onderzoek ook aangetoond dat sporten de kans op bepaalde vormen van kanker verkleint.

Minder kans op borstkanker

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. En hoewel de behandelmethoden sterk verbeterd zijn, is het nog steeds een groot risico op vroegtijdig overlijden. Sporten verhoogt de hormoonniveaus en daarmee wordt de kans op het ontwikkelen van borstkanker verminderd.

Daarnaast heeft sporten sowieso een goede invloed op je gezondheid. Het verlaagt je hartslag, bloeddruk en gewicht, en dat laatste verkleint dan weer de kans op diabetes type 2. Ook is je overlevingskans groter als je van kanker bent genezen en je voldoende sport en beweegt.

Bewegen maakt je weerbaarder

Niet alleen verklein je de kans op het krijgen van sommige vormen van kanker, eveneens is aangetoond dat als je een behandeling voor kanker ondergaat zoals bestraling of chemotherapie, je deze behandelingen beter doorstaat als je sport.

Nu is het natuurlijk wel zo dat sporten mogelijk moet zijn. Iemand die ernstig ziek is als gevolg van kanker kan niet fanatiek aan sport gaan doen. Maar het is aangetoond dat zelfs een uur per dag wandelen de overlevingskansen bij kanker vergroot.

Lees ook:

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…