Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewuste Visweek: zo herken je duurzame vis + lekkere recepten

Bram De Brabander
3 min read

Een tartaar van zalm, een ovenschotel met kabeljauw of een pladijsfilet met een heerlijk korstje. Begon je net ook te watertanden bij het lezen van de vorige zin? Goed nieuws, want deze week, van 23 tot en met 29 september, is het Bewuste Visweek. Een extra reden dus om duurzame (!) vis op het menu te zetten. Wij geven je alvast wat inspiratie!

Zo herken je duurzame vis

Met de Bewuste Visweek willen WWF, MSC (Marine Stewardship Council) en ASC (Aquaculture Stewardship Council) de noodzaak van een duurzame visserij en een verantwoorde viskweek benadrukken. Maar hoe kan je zo’n duurzaam gekweekte of gevangen vis nu herkennen in de supermarkt of bij de visboer? Twee labels helpen je daarbij.

Het groene ASC-label garandeert dat je duurzaam gekweekte vis eet, die met het respect voor het milieu werd geproduceerd. Het blauwe MSC-keurmerk staat voor duurzaam gevangen vis, waarbij de biologische diversiteit niet in het gedrang mag komen. Overbevissing is hier met andere woorden uit den boze.

In België is intussen 37% van de vis MSC- of ASC-gecertificeerd, tegenover maar 16% wereldwijd.
Concreet gaat het om:

  • 29,7% van de verse vis
  • 80% van de bevroren vis
  • 42% van de vis in conserven

Onze favoriete visrecepten

Om jullie wat inspiratie te geven tijdens deze Bewuste Visweek hebben we drie van onze favoriete recepten opgediept. En vergeet bij de keuze van de vis dus niet naar de labels te kijken.

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…