De voordelen van vette vis zijn oneindig; de omega 3 zorgt voor een gezond hart en een goede bloeddoorstroming. Dit verlaagt de kans op te hoge cholesterolwaarden. Daarnaast bevat vis heel wat eiwitten voor een voldaan gevoel en energie de hele namiddag lang. Als laatste stimuleren de gezonde voedingsstoffen in vis de hersenfuncties[1]. Nog niet overtuigd? Dit recept is om duimen en vingers bij af te likken. We zweren het!
Ingrediënten voor 4 personen:
- 125 gram verse basilicumblaadjes
- 150 gram Parmezaan
- 3 el olijfolie
- 75 gram Becel ProActiv
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram pijnboompitten
- 1,5 el vers citroensap
- 1 el citroenzest
- Peper en zout
- 200 gram (witte) vis naar keuze per persoon
Bereiding:
- Pel de knoflook en snij fijn. Rooster de pijnboompitten in een pan zonder vetstof tot ze goudbruin zijn en laat afkoelen.
- Meng de knoflook, pijnboompitten, basilicum, citroensap en –zest en Becel ProActiv in een keukenrobot en mix tot je een mooie vloeibare saus hebt. Voeg 2 el olijfolie en de Parmezaan er geleidelijk aan toe. Kruid met peper en zout naar smaak en meng tot je een volledig vloeibare saus bekomt. Giet in een aparte kom.
- Ontdooi de vis. Bestrijk met 1 el olijfolie en besprenkel beide kanten met de pestosaus voor een smaakvol korstje.
- Verwarm een grillpan op hoog vuur en bak de vis 2-3 minuten op het vel en draai daarna om. Bak nog zo’n 3-5 minuten tot ze mooi goudbruin zijn van kleur. Serveer meteen of laat de vis nog even liggen in de grillpan met het vuur uit zodat de vis warm blijft in de pan, maar niet overgaar wordt. Smakelijk!
[1] Bron: Lourida I, Soni M, Thompson-Coon J, Purandare N, Lang IA, Ukoumunne OC, Llewellyn DJ: Mediterranean diet, cognitive function, and dementia: a systematic review. Epidemiology. 2013, 24: 479-489. 10.1097/EDE.0b013e3182944410.