Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

1 juni: WereldMelkDag!

Camille
3 min read

Sinds 2001 wordt overal ter wereld WereldMelkDag gevierd. Op die dag wordt er stil gestaan bij de belangrijke rol van melk in de ontwikkeling van een mensenleven. Hoe gezond is melk nu écht? Is melk gezond voor elk?

Melk is goed voor elk?

Melk is een natuurlijke bron van zoveel goed. Zeker als je je houdt aan de dagelijkse hoeveelheid en kiest voor variatie. Melk biedt zoveel meer dan alleen maar melk. Melk is ook karnemelk, yoghurt of plattekaas.

1.Unieke mix van voedingsstoffen

De unieke samenstelling van melk maakt dat je met elk glas geniet van de kracht van de natuur. De voedingsstoffen in melk kunnen zowel apart als samen werken. Ze versterken elkaar in de gunstige zin. Dat zorgt ervoor dat melk en melkproducten in de aanbevolen hoeveelheid en als onderdeel van een gezond voedingspatroon voordeliger voor je is dan de inname van de dezelfde verschillende voedingsstoffen apart.

2. Natuurlijk

Melk is rijk aan calcium. Dat weet iedereen. Calcium is noodzakelijk en heb je nodig voor het behoud van sterke botten en tanden. Maar wist je dat melk nog meer essentiële stoffen bevat die een positieve bijdrage leveren aan je gezondheid?

Eiwitten helpen onder andere je botten en spiermassa te behouden. Kalium draagt bij tot een instandhouding van een goede bloeddruk en fosfor ondersteunt een normale stofwisseling. Vitamine B12 speelt een rol in het immuunsysteem en vitamine B2 helpt onder meer tegen vermoeidheid.

Melk, voedingswaarde en gezondheid

1.Aanbevolen hoeveelheid

De gemiddelde aanbevolen hoeveel is zo’n 3 glazen melk of een melkproduct (ongeveer 450ml per dag). Je kan dit afwisselen met een glas melk, een glas karnemelk, een potje yoghurt of plattekaas.

Jongeren tussen 12 en 18 jaar en 60-plussers hebben van sommige voedingsstoffen, bijvoorbeeld calcium, meer nodig voor respectievelijk een optimale groei en ontwikkeling, en een goed onderhoud van het lichaam. Hen wordt daarom aangeraden om vier glazen (in totaal 600 ml) melk of melkproducten te nemen als bijdrage tot een gezonde voeding.

2. Gezond op gewicht

Er wordt vaak gezegd dat melk ongezond is omdat het verward wordt met vet. Dat is helemaal niet waar. Vooral magere en halfvolle melk leveren een positieve bijdrage aan je gezondheid. Dat komt doordat melk een gezonde dosis essentiële voedingsstoffen levert zoals eiwitten, calcium en weinig vet.

Melk en melkproducten zijn net zo min wonderdoeners als andere voedingsproducten.  Maar in de aanbevolen hoeveelheid en als onderdeel van een gezond voedingspatroon kunnen ze wel helpen om gezond op gewicht te blijven.

Klik hier voor meer info.

Bron: www.vlam.be

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…