Op veel verpakkingen van voedingsmiddelen staat ‘omega 3’ vermeld. Maar wat is omega 3? En wat doet het voor je gezondheid?
Omega 3
Omega 3 zijn onverzadigde vetzuren. Deze zijn essentiële vetten en maken we niet zelf aan. Dat wil zeggen dat ons lichaam deze vetten nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. We moeten ze dus uit onze voeding halen. In tegenstelling tot wat er vaak gezegd wordt, moet je niet altijd vetten vermijden. Vetten worden meestal geassocieerd met cholesterolproblemen en overgewicht.
Maar je lichaam heeft vetten nodig voor een goede gezondheid, en in het bijzonder onverzadigde vetten. Een deel van de omega 3 komt van plantaardige bronnen zoals oliën van koolzaad, lijnzaad en raapzaad. Ook margarine is van plantaardige afkomst en bevat heel wat omega 3 vetzuren. Het andere deel van omega 3 is dierlijk en komt voornamelijk voor in vette vis zoals tonijn, makreel en zalm. Onze voeding moet de twee soorten omega 3 bevatten.
Gezondheidsvoordelen
Omega 3 vetzuren zijn dus gezonde en onverzadigde vetten. Daarnaast heeft omega 3 nog tal van andere voordelen voor je gezondheid:
1. Cholesterolgehalte
Onverzadigde vetzuren uit plantaardige vetten, zoals margarine, gaat je cholesterol in je bloed verlagen. De omega 3 helpt je slechte cholesterol verlagen en maakt goede HDL cholesterol aan. Vermijd zoveel mogelijk verzadigde vetzuren, deze hebben het omgekeerde effect op je cholesterol. Deze zuren komen voornamelijk voor in dierlijke vetten zoals boter, melk en vet vlees.
2. Hart – en vaataandoeningen
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat omega 3 de kans op hart – en vaatziekten verkleint. Dat komt doordat omega 3 de kans verlaagt op hartritmestoornissen, het bloedvetgehalte doet dalen en de vorming van bloedklonter tegenhoudt.
3. Goed voor je hersenen
Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van omega 3 de hersenfuncties beïnvloedt. Omega 3 blijkt noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van de hersenen en heeft bovendien een positief effect op je geheugen, concentratie en leervermogen.
4. Versterkt het immuunsysteem
Omega 3 staat ook bekend om de ontstekingsremmende eigenschappen die het zou hebben bij ontstekingsziekten zoals reuma, psoriasis en de ziekte van Crohn. Bovendien zou omega 3 ook onze weerstand versterken tegen verschillende andere aandoeningen.
5. Koken met margarine
In margarine is tevens veel omega 3 aanwezig. Door elke dag te koken met margarine slaag je er onder andere in om een evenwichtig voedingspatroon te hanteren. Gebruik margarine op je brood en bij het bereiden van maaltijden. De plantaardige oliën bieden niets anders dan voordelen voor je gezondheid!