Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Binnenlucht is 10 keer meer vervuild dan buitenlucht: wat kan jij doen?

Lore
4 min read

Huisstofmijt, vluchtige organische stoffen zoals formaldehyde, virussen, schimmels, bacteriën… Wat hebben deze zaken gemeen? Ze bevinden zich allemaal in je woning en zijn in grote concentratie slecht voor je gezondheid. Met de wetenschap dat binnenlucht 10 keer meer vervuild is dan de lucht buiten, zijn we genoodzaakt er wat aan te doen. Deze 7 tips helpen je op weg.

1.Ventileer en verlucht

Een gemiddeld gezin produceert twaalf liter (!) waterdamp per dag door te koken, poetsen en douchen, maar ook simpelweg door adem te halen. Door middel van ventilatie en verluchting wordt vochtige, vervuilde lucht vervangen door een frissere en schonere variant die van buiten komt. De ideale relatieve luchtvochtigheidsgraad in huis ligt tussen de 40 en 70%. Wist je dat je al voor enkele euro’s een luchtvochtigheidsmeter (hygrometer) aanschaft?

2. Let op welke materialen je in huis haalt

Sommige (gestoffeerde) meubels, vezel- en spaanplaten, tapijten en lijmen bevatten formaldehyde. Laat je goed informeren over de hoeveelheid die ze bevatten en vraag na wat je kunt doen om het uitstoten van formaldehyde te voorkomen of verminderen. Zoek naar alternatieve producten die minder of geen vluchtige stoffen als formaldehyde bevatten. Sigma Air Pure muurverf filtert én neutraliseert dan weer de formaldehyde-moleculen uit de binnenlucht, tot wel 7 jaar lang.

3. Vermijd het gebruik van (elektrische) geurverspreiders

Geparfumeerde luchtverfrissers zijn dan wel fijn om in huis te hebben, ze kunnen echter ook schadelijke stoffen, zoals formaldehyde, toevoegen aan de binnenlucht. Kies daarom voor meer natuurlijke manieren om de lucht te zuiveren. Zo kan je bijvoorbeeld luchtzuiverende planten in huis halen; groen is gezond!

4. Gebruik zo min mogelijk insecticiden

Bepaalde insecticiden bevatten schadelijke (en soms zelfs giftige) stoffen. Overweeg veiligere alternatieven zoals het plaatsen van een hor. Gebruik insecticiden alleen wanneer het écht niet anders kan. Lees in dat soort gevallen altijd zorgvuldig de bijsluiter, houd je aan de adviezen en let extra op met (kleine) kinderen.

5. Laat de verwarmingsketel of boiler regelmatig nakijken

Ieder jaar sterven er nog mensen door koolstofmonoxidevergiftiging (CO). Meestal wordt dit onzichtbare, reukloze gas uitgestoten door een slecht werkend warmwatertoestel of door slecht aangesloten of lekkende afvoerbuizen. Laat je ketel of boiler dan ook regelmatig (minimaal een keer per jaar) nakijken door een erkend specialist. Onderneem bij signalen als hoofdpijn altijd direct actie.

6. Stofzuig goed en regelmatig

In huisstof bevinden zich mijten en andere ziekteverwekkers. Door goed en regelmatig te stofzuigen verklein je de kans op besmettingen en allergieën. Sla de slaapkamer tijdens het reinigen niet over; huisstofmijten verstoppen zich namelijk het liefst in beddengoed, vloerbedekking en tapijten. Zet na het ontwaken een extra raam open; het vocht verlaat de slaapkamer direct waardoor de beestjes zich ook minder snel zullen vermenigvuldigen.

7. Gebruik schoonmaakmiddelen op een bewuste manier

Wanneer je bezig bent met een grondige poetsbeurt (goed zo!), gebruik dan niet te veel reinigingsmiddel; het levert echt geen beter resultaat. Om te voorkomen dat er gevaarlijke dampen ontstaan wordt het mengen van verschillende schoonmaakproducten ook afgeraden. Gebruik bij voorkeur een (ecologisch) middel op natuurlijke basis. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het is ook minder ongezond.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…