Een blaasontsteking is een ontzettend vervelende kwaal die je uiteraard zoveel mogelijk wil voorkomen. Om je risico op een blaasontsteking te verkleinen, is het belangrijk om de mogelijke oorzaken te kennen. Precies daarom hebben we deze even voor je op een rijtje gezet.
1: Hygiëne
Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Een goede hygiëne is daarom een belangrijke factor bij het voorkomen van dit probleem.
Vooral verkeerd afvegen na een toiletbezoek vergroot het risico op een blaasontsteking aanzienlijk. Met verkeerd afvegen bedoelen we: van achteren naar voren afvegen. Hiermee veeg je namelijk darmbacteriën, die een blaasontsteking kunnen veroorzaken, richting je urinebuis. En daar wil je ze juist weghouden.
Als je menstrueert is het ook belangrijk om je maandverband of tampon tijdig te vervangen. Deze kunnen namelijk een broedplaats voor bacteriën zijn, wat ook weer het risico op een ontsteking vergroot.
2: Te weinig plassen
Als je je urine lang ophoudt, geef je bacteriën de kans om zich in je blaas te nestelen en zichzelf te vermenigvuldigen, wat tot een blaasontsteking kan leiden.
Ga je wel op tijd naar het toilet, maar plas je je blaas niet goed leeg? Dan geef je de bacteriën diezelfde kans in de achtergebleven urine en loop je dus ook een groter risico op een blaasontsteking.
3: Onvoldoende drinken
Onvoldoende drinken is ontzettend slecht voor je lichaam. Afvalstoffen kunnen dan minder goed afgevoerd worden, je kan jezelf er moe en slap door voelen en je kan last krijgen van hoofdpijn en concentratieproblemen. Ook de kans op een blaasontsteking wordt groter, doordat je blaas en urinebuis simpelweg minder “doorgespoeld” worden.
4: Seks
Vrouwen hebben een hoger risico op een blaasontsteking na geslachtsgemeenschap. Er kunnen dan namelijk meer bacteriën in de buurt van de urinebuis terecht komen. Als je na de seks niet gaat plassen, wordt het risico nog groter. De bacteriën krijgen dan immers meer kans om zich in je urinebuis en blaas te nestelen.
5: Lagere weerstand
Onze weerstand hebben we nodig om ons lichaam te beschermen tegen ongewenste bacteriën, virussen en schimmels. Is je weerstand niet zo sterk? Dan bestrijdt je lichaam deze binnendringers minder effectief. Het gevolg is dat je sneller ziek wordt en dat het risico op allerlei ontstekingen stijgt, inclusief een blaasontsteking.
6: Zwangerschap
Als je zwanger bent, kan je blaaswand wat verslappen en kunnen je urineleiders wat wijder worden. Hierdoor krijgen bacteriën meer kans. Het lastige is dat een blaasontsteking niet zo makkelijk te herkennen is als je zwanger bent, omdat je tijdens je zwangerschap vaak al last hebt van enkele symptomen die op een blaasontsteking kunnen wijzen.
7: Menopauze
Tijdens de menopauze verandert je hormoonhuishouding aanzienlijk. Een van de gevolgen hiervan is dat de opbouw van de slijmvliezen van de vagina en urinebuis afneemt. Het slijmvlies biedt normaal gesproken een goede bescherming tegen ongewenste bacteriën. Als dit slijmvlies afneemt, vermindert deze bescherming dus en loop je een groter risico op een blaasontsteking.
8: Katheter
Als je een katheter hebt, is de kans op een blaasontsteking groot. Dit komt onder andere doordat een katheter een broedplaats voor bacteriën kan zijn en doordat het een open verbinding vormt tussen je blaas en de buitenlucht.
Beter voorkomen dan genezen
Maak jij je soms schuldig aan sommige van bovenstaande (slechte) gewoontes of behoor je tot één van de risicogroepen? Dan is het uiteraard nuttig om preventief een aantal maatregelen te nemen. Zo kan een voedingssupplement als Uri·Cran®Comfort je helpen je urinair comfort te ondersteunen.