Heb je soms last van nek- en schouderklachten, slapeloosheid, hoofdpijn, stress of vermoeidheid? Heb je hiervoor al een aantal behandelingen uitgeprobeerd, maar lijkt niets te werken? Dan is cranio sacrale therapie misschien wel iets voor jou! Cranio sacrale therapie is een alternatieve therapievorm die oorspronkelijk ontstaan is als zijtak binnen de osteopathie. Net zoals bij osteopathie worden bij cranio sacrale therapie zowel lichamelijke als mentale klachten behandeld door middel van zachte manuele manipulatietechnieken. Maar wat houdt een cranio sacrale behandeling nu precies in? Op welke principes is deze therapievorm gebaseerd? En wat is nu eigenlijk het verschil met osteopathie? In dit artikel bieden wij een antwoord op de belangrijkste vragen!
Wat is cranio sacrale therapie?
Zoals eerder vermeld is cranio sacrale therapie een zijtak binnen de osteopathie, en probeert men door middel van manuele technieken gezondheidsklachten aan te pakken. Het belangrijkste verschil tussen osteopathie en cranio sacrale therapie is echter dat osteopaten het volledige lichaam behandelen, terwijl cranio sacrale therapeuten zich vooral concentreren op de manipulatie van de schedelbeenderen, de wervelkolom en het heiligbeen, ook wel het cranio sacraal systeem genoemd. Dit verklaart ook onmiddellijk de naam van deze alternatieve behandelingsvorm: het woord ‘cranio’ is afgeleid van het Latijnse ‘cranium’, wat ‘schedel’ betekent. Het woord ‘sacraal’ verwijst dan weer naar ‘sacrum’, wat Latijn is voor ‘heiligbeen’.
Wat zijn de lichamelijke ‘hotspots’ van cranio sacrale therapie en op welke principes zijn cranio sacrale behandelingswijzen gebaseerd?
Bij cranio sacrale therapie wordt vooral naar de wervelkolom, de schedelbeenderen en het heiligbeen gekeken. Cranio sacrale therapeuten gaan namelijk uit van het principe dat langs deze plekken cranio sacraal vocht stroomt, beter bekend als hersen- en ruggenmergvocht. Vanuit dit vocht vertrekken al onze lichamelijke en emotionele prikkels. Het speelt dus een zeer belangrijke rol binnen ons zenuwstelsel. Wanneer mensen lichamelijke of mentale klachten hebben, dan is dat volgens cranio sacrale therapeuten omdat er zich ergens in ons lichaam blokkades bevinden. Deze blokkades kunnen ontstaan door allerlei factoren, zoals spanningen, stress of een trauma dat nog niet verwerkt is. Als zo’n blokkade ontstaat, dan kan het cranio sacraal vocht tussen de hersenen en het heiligbeen niet langer ongehinderd stromen, waardoor de samenwerking tussen ons lichaam, onze geest en ons cranio sacraal systeem verstoord raakt. Door middel van manuele technieken proberen cranio sacrale therapeuten daarom deze blokkades weg te werken, zodat de natuurlijke doorstroming kan worden hersteld. Op die manier komt ons zenuwstelsel opnieuw in balans.
Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
Een cranio sacrale behandeling verloopt in grote lijnen zoals een behandeling bij een osteopaat. Net zoals bij een osteopaat wordt eerst nagegaan wat de precieze klacht van de patiënt is, en hoe die klacht ontstaan is. Daarnaast peilt de cranio sacrale therapeut ook naar eventuele trauma’s of stresssituaties uit het verleden, omdat deze ook een negatieve invloed kunnen hebben op de werking van ons cranio sacraal systeem. Eens de klacht en de oorzaak ervan bekend zijn, schakelt de cranio sacrale therapeut over tot de manuele behandeling van onze wervelkolom, schedelbeenderen en heiligbeen.
De manuele behandeling duurt zo’n 45 minuten tot een uur (afhankelijk van de aard van de klacht) en bestaat uit een zeer zachte hoofd-, nek- en rugmassage met langzame bewegingen. Deze massage wordt vaak als intens rustgevend ervaren. Het doel van de behandeling is om de patiënt in een diepe staat van ontspanning te brengen, waardoor de zelfhelende kracht van ons lichaam wordt gestimuleerd, zodat de blokkades kunnen worden weggewerkt en de doorstroming van het cranio sacraal vocht opnieuw normaal verloopt. Op die manier kan ook de negatieve energie die zich in het lichaam heeft opgestapeld worden losgelaten.
Voor wie is cranio sacrale therapie?
Je kan bij een cranio sacrale therapeut terecht voor een heleboel verschillende klachten. Deze kunnen zowel emotioneel als lichamelijk zijn. Een aantal voorbeelden:
- Rugpijn
- Nek- en schouderklachten
- Reumatische klachten
- Hyperventilatie
- Hoofdpijn
- Maag- en darmklachten
- Hormonale stoornissen
- Rouwverwerking
- Trauma’s
- Slapeloosheid
- Fybromyalgie
- CVS
- Stress en burn-outs
- …
Bij wie kan je voor cranio sacrale therapie terecht en wat kost een behandeling zoal?
Heel wat kinesisten en osteopaten bieden naast hun gewoonlijke behandelingsvormen ook cranio sacrale therapie aan. Daarnaast zijn er ook therapeuten die zich enkel en alleen gespecialiseerd hebben in cranio sacrale behandelingen. Hoewel cranio sacrale therapie sinds de jaren tachtig een belangrijke groei doormaakt en zich over de hele wereld verspreidt, is deze alternatieve behandelingsvorm In België nog relatief onbekend. Daarom is het belangrijk dat je goed op zoek gaat naar een geschikte therapeut, en dat je je op voorhand voldoende informeert.
Er wordt wel verwacht dat meer en meer mensen de vele voordelen van cranio sacrale therapievorm zullen ontdekken. In heel wat landen blijft de vraag naar therapeuten die gespecialiseerd zijn in cranio sacrale therapie dan ook groeien. Tegenwoordig worden er ook talloze cursussen cranio sacrale therapie aangeboden. Waarschijnlijk zal deze behandelingsvorm binnenkort dus ook bij ons in België populair worden.
Tarieven voor een cranio sacrale behandeling verschillen van therapeut tot therapeut en zijn ook afhankelijk van de behandelingsduur. Een behandeling van een uur kost gemiddeld zo’n 85 euro. Je hebt geen verwijzing van je huisarts of specialist nodig om een afspraak te kunnen maken voor een cranio sacrale behandeling. Aangezien cranio sacrale therapie net zoals osteopathie in ons land nog geen erkende therapievorm is, is de terugbetaling van een behandeling niet opgenomen in de verplichte verzekering. Daarom organiseren verschillende mutualiteiten hun terugbetaling via een bijkomende verzekering. Voor meer informatie hierover raadpleeg je best eens je verzekeringsagent.
Zijn er bijwerkingen van cranio sacrale therapie?
De bijwerkingen van cranio sacrale therapie zijn miniem. Na een behandeling kunnen lichte ongewenste bijwerkingen optreden, zoals hoofdpijn of stijfheid. Deze bijwerkingen worden meestal veroorzaakt door het feit dat bepaalde delen van ons lichaam manueel gemanipuleerd worden, en dat ons lichaam zich hier na de eerste behandelingen nog wat aan moet aanpassen.
Bovendien kunnen tijdens een cranio sacrale sessie ook heel wat emoties vrijkomen. Tijdens een inleidend gesprek gaat een cranio sacrale therapeut immers na of een patiënt nog onverwerkte trauma’s met zich meedraagt. Het praten over deze trauma’s kan een hele emotionele ervaring zijn, maar veroorzaakt achteraf vaak een gevoel van verlichting.