Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De belangrijkste feiten en fabels over burn-out op een rij

Lore
5 min read

Het valt niet te ontkennen dat burn-out aan een sterke opmars bezig is, in Vlaanderen loopt maar liefst 12 procent van de werknemers risico op een burn-out.

Toch wordt vaak nog lacherig gedaan over burn-out. Veel mensen weten nog altijd niet goed wat deze ziekte precies inhoudt en bijgevolg gaan er heel wat fabeltjes rond. Hoog tijd dus om even realiteit van fictie te onderscheiden!

Wat is een burn-out?

Een burn-out ontstaat als gevolg van chronische stress, die meestal te wijten is aan je werkomstandigheden. Door aanhoudende stress produceert ons lichaam constant de stresshormonen adrenaline en cortisol. Hierdoor blijven we alert en bevindt ons lichaam zich voortdurend in een staat van paraatheid.

Hoe goed kan jij om met stress? Ben jij in evenwicht of raak je stilaan overbelast? Met deze test ontdek je al in enkele minuten hoe het met jouw mentale veerkracht is gesteld.

Dat zorgt ervoor dat onze hersenen worden overbelast. Uiteindelijk resulteert aanhoudende stress in fysieke, mentale en emotionele uitputting. Dat geheel van klachten wordt ook wel burn-out genoemd.

Burn-out: feiten en fabels

Feit: vrouwen lopen een groter risico op burn-out dan mannen

Het klinkt misschien cliché, maar vrouwen zijn echt vatbaarder voor een burn-out dan mannen. Dat is te wijten aan de manier waarop beide geslachten met stress en problemen omgaan.

Vrouwen raken bij langdurige stress sneller emotioneel uitgeput dan mannen, omdat ze meer vanuit hun buikgevoel handelen, terwijl mannen met hun verstand problemen proberen op te lossen.

Daarbij moeten vrouwen vaak instaan voor het huishouden en de zorg voor de kinderen, wat extra druk met zich meebrengt.

Fabel: burn-out is een modeverschijnsel dat pas de laatste jaren opgekomen is

Er wordt wel eens lacherig gezegd dat een burn-out een modeverschijnsel is dat slechts een aantal jaar geleden opgedoken is. Dat klopt echter niet: al sinds halfweg de twintigste eeuw wordt uitvoerig onderzoek gedaan naar deze aandoening en in de jaren zeventig vatte de Duits-Amerikaanse psycholoog Freudenberger de typische symptomen van een burn-out al samen.

Feit: je persoonlijkheid beïnvloedt het risico op een burn-out

Zoals eerder vermeld, wordt een burn-out veroorzaakt door langdurige stress. De manier waarop je met stress omgaat, hangt af van je persoonlijkheid. Als je angstig, prikkelbaar of onzeker bent, is de kans dat je een burn-out ontwikkelt groter dan wanneer je veel zelfvertrouwen hebt, verantwoordelijk bent en gedreven werkt.

Fabel: een burn-out komt vooral voor bij veertigers

Burn-outs komen vooral voor tijdens de eerste jaren van je carrière. De overgang naar het beroepsleven kan soms zwaar zijn en vaak is het moeilijk om professionele eisen en verantwoordelijkheden te kunnen combineren met je eigen verwachtingen en wensen. Vooral in het begin van je carrière is het moeilijk hier een evenwicht in te vinden. Het onevenwicht dat hierdoor ontstaat, resulteert vaak in een burn-out.

Feit: een gelukkig en stabiel privéleven zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor een burn-out

Als je een stresserende job hebt, maar je in je privéleven volledig kunt ontspannen en gelukkig bent, daalt het risico op een burn-out. Een harmonieus privéleven kan de stress op je werk voor een deel opvangen en neutraliseren.

Een gelukkig en stabiel privéleven zorgt ervoor dat je elke dag met opgeladen batterijen aan de slag kan gaan. Een moeilijke thuissituatie daarentegen verhoogt het risico op een burn-out, omdat je nooit echt volledig kunt ontspannen.

Fabel: door een weekje vakantie te nemen ben ik er zo weer bovenop

Een burn-out kan hardnekkig zijn en is niet in een-twee-drie opgelost. Het is belangrijk dat mensen met een burn-out voldoende tijd nemen om te ontspannen en te herstellen en dat ze niet overhaast terug aan het werk willen gaan.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…