Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De beste smaakvervangers van zout

5 min read

De gemiddelde Belg neemt dagelijks 9 gram zout op. Dat is maar liefst drie keer meer dan echt nodig. Het grootste deel krijg je onbewust binnen via voedingsmiddelen zoals kaas, brood en verwerkte eetwaren. Dat wordt ook weleens ‘verborgen zout’ genoemd omdat die producten niet eens zo zout smaken. Het zout dat je zelf aan je maaltijd toevoegt, is maar verantwoordelijk voor een klein deeltje van je totale inname.

Iedereen heeft baat bij een beetje minder zout

Het is voor iedereen raadzaam om matig te zijn met zout. Minder zout eten verlaagt je bloeddruk en vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Je zoutconsumptie zou maximaal 5 gram per dag mogen bedragen.

Alles met mate

Het zoutvaatje bannen uit de keuken hoeft zeker niet aangezien zout een belangrijke rol speelt in de vochtbalans van je lichaam en de werking van spier- en zenuwcellen. Bovendien is het een van de sterkste smaakmakers. Een gerecht zonder zout wordt snel als smaakloos ervaren. Minder zout gebruiken in de keuken daarentegen, mag zeker wel.

Vier waardige alternatieven

Wij zetten vier smaakvervangers van zout op een rijtje die ervoor zorgen dat je je zoutinname vermindert zonder aan smaak in te boeten. Want smaakvol eten blijft toch een van de geneugten van het leven.

1.     Kruidenzout

Het klopt dat bepaalde gerechten gewoon zout vragen. Opteer in dat geval bijvoorbeeld voor een kruidenzout als Herbamare, een zeezout dat bestaat uit 14 verschillende biologisch geteelde groenten, tuinkruiden en specerijen. In tegenstelling tot het klassieke zout heeft deze variant een vollere smaak waardoor een kleinere hoeveelheid volstaat.

2.     Citroensap

Citroensap is gezond en kan de smaak van zout vervangen in uiteenlopende gerechten. Koop geen voorverpakte variant maar pers je citroen zelf. Iedereen weet dat citroensap perfect past bij vis maar het kan ook zeker een stukje vlees extra pit geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van kip of lamskoteletten met citroen?

3.     Zeekraal

In het Verre Oosten maken zeegroenten al sinds jaar en dag deel uit van het dagelijkse voedingspatroon. Bij ons is de interesse in wieren en aanverwanten aan een opmars bezig. Al eens zeekraal geproefd? Het is een groente die in het water groeit – whats in a name – en zijn zilte smaak krijgt doordat het tijdens het spel van eb en vloed voortdurend met zoutwater bevloeid wordt. Het is minder schadelijk dan gewoon zout omdat het veel minder natrium bevat.

4.     Verse kruiden

Kant- en-klare kruidenmengelingen bevatten vaak ‘verborgen zout’. Probeer zoveel mogelijk te kiezen voor de verse variant. Verse kruiden bestaan in alle geuren en kleuren en zijn een waardige vervanger voor zout. Om de smaak van de kruiden tot zijn recht te laten komen, kook je verse munt, koriander, oregano, bieslook, peterselie, enzovoort niet mee in het gerecht.

Vind je het moeilijk om te bepalen met welke kruiden je je gerecht precies kunt pimpen? Download hier een kruidenwijzer die je suggesties geeft over wat bij elk product past.  

Geef het tijd

Merk op dat je aan nieuwe smaken moet wennen. Dat geldt dus zeker ook voor gerechten die minder zout bevatten. Na drie weken zijn je smaakpapillen gewend aan de nieuwe verhoudingen. Geduld wordt beloond.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…