Gewrichten zijn de scharnieren van het lichaam die ons in staat stellen om pijnloos te kunnen dansen, lopen en springen. Wie last heeft van pijnlijke gewrichten is belemmerd in zijn alledaagse handelingen. Akkoord, op bepaalde zaken zoals ziekte en ouderdom heb je geen vat, maar bepaalde gewoontes hebben een gunstig effect op je gewrichten. Wij geven je vier tips voor gezonde en soepele gewrichten.
Beweeg
Uit verschillende studies blijkt dat dagelijks bewegen op elke leeftijd een positief effect heeft op overgewicht, stress, hartziektes en diabetes. Wie van bewegen een dagelijkse gewoonte maakt, plukt daar op lange termijn zowel fysiek als mentaal de vruchten van. Want als er nu één magische pil bestaat die het ouder worden – en de kwaaltjes die daarmee gepaard gaan – tegengaat, dan is het wel bewegen.
Wie zich dagelijks wil afmatten in de fitness mag dat gerust doen. Maar het is zeker geen vereiste. Wandelen is bijvoorbeeld een ontspannende bezigheid die zowel de snelheid van je stofwisseling als je omvang van je spierweefsel ten goede komt. Het is vooral belangrijk dat je rustig opbouwt en je lichaam de tijd geeft om aan inspanning te wennen. Neem niet te veel hooi op je vork en tracht er vooral een dagelijkse gewoonte van te maken. Het is dus beter dat je dagelijks 10.000 stappen zet dan dat je op zondag in één keer 30 kilometer gaat wandelen (om dan de dagen nadien niet meer te bewegen door spierpijn). Investeer ook zeker onmiddellijk in een paar degelijke wandelschoenen.
Spreekt wandelen jou niet echt aan? Zwemmen en fietsen zijn ook sporten met een lage impact die je gewrichten niet uitdagen.
Eet gezond en gevarieerd
Hoe zwaarder je bent, hoe groter de kans dat je vroeg of laat je gewrichten overbelast. Je moet jezelf zeker niet uithongeren maar probeer gezond en gevarieerd te eten. Door jezelf gezonde eetgewoonten aan te leren, spaar je niet alleen je gewrichten maar verklein je ook de kans op hart- en vaatziekten.
Wie gevarieerd eet, krijgt automatisch alle essentiële stoffen binnen. Eet bijvoorbeeld dagelijks twee stukken fruit. Vruchten zitten boordevol vezels, mineralen en antioxidanten die je lichaam krachtig houden en beschermen tegen ziekten. Eet daarnaast ook voldoende groentes, granen, zuivel, vis én drink dagelijks minstens twee liter water.
Onthoud ten slotte dat af en toe eens zondigen zeker mag. Alles kan en mag met mate zolang je er maar van geniet! Het is vooral belangrijk dat je van je gezonde levensstijl een gewoonte van maakt en het niet ziet als het zoveelste dieet.
Doe spierversterkende oefeningen
Stevige rug- en buikspieren zorgen voor een goede stabiliteit en houden je soepel. Hoe meer stabiliteit, hoe kleiner de kans dat je gewrichten overbelast geraken.
Neem een goede houding aan
Een sterke core zorgt er ook automatisch voor dat je een betere lichaamshouding aanneemt wat op zijn beurt zorgt voor minder gewrichtsklachten. Probeer ook niet langer dan één uur dezelfde houding aan te nemen.