Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De invloed van light producten op onze gezondheid

shana
3 min read

Wanneer je wilt afvallen is het logisch dat je grijpt naar light producten, want ze bevatten minder vetten toch? Klopt, ze bevatten minder calorieën, vetten, suikers … in vergelijking tot het standaardproduct. Maar zijn light producten daarom de beste manier om af te vallen? Neen, beter nog, de light producten bevatten aspartaam – een vervanger van suiker – en kan ernstige ziektes teweeg brengen.

Wat is light

Light producten bevatten 1/3de minder calorieën, vetten, suiker of alcohol. De producten kunnen wel minder calorieën bevatten, maar ze zijn nog altijd vet- en calorierijk. Laat je dus niet vangen, light chips bijvoorbeeld bevatten wel 30 procent minder vet, maar bevatten dan meer koolhydraten dan de gewone chips.

Light producten zorgen bovendien voor een psychologisch effect: je denkt dat light producten beter zijn dan de gewone producten, maar het verschil tussen het gewone product en het light product wordt al snel gecompenseerd door andere toegevoegde ingrediënten. De meest gekochte light producten zijn frisdranken, margarines en yoghurt.

  • Yoghurt: let op met ‘0% vet’, want meestal bevatten deze yoghurts wel vet. Fabrikanten mogen ‘0% vet’ op de verpakking zetten wanneer het product maximaal 0,5 gram vet per 100 ml bevat.
  • Margarines: margarine is een vervangingsproduct voor boter en bevat geen melkvet. Het bevat enkel plantaardige oliën en vetten. Margarine bevat niet minder vet en calorieën dan boter, maar het zou wel beter zijn voor je cholesterol.
  • Frisdranken: de suiker in een light frisdrank wordt vervangen door aspartaam (E951) en cyclamaat. Uit onderzoek blijkt, dat mensen die dagelijks light frisdranken drinken, 43 procent meer kans hebben op hart- en vaatziekten. De reden waarom mensen light frisdranken drinken is omdat er minder calorieën in zitten, hou er wel rekening mee dat de zoete smaak je zin in zoetigheid kan aanwakkeren.

Light producten en afvallen

Met light producten kan je wel een eind ver komen, maar het gevaar is dat je jezelf kan wijsmaken dat je er niet dikker van wordt, terwijl dat wel zo is. Light producten zorgen er voor dat je nog meer gaat eten en drinken, dat is niet echt de ideale oplossing toch? Wie wilt afvallen moet zijn/haar hele voedingspatroon aanpakken en niet alleen leven op light producten. Light producten kunnen nuttig zijn, maar eet er geen al te grote porties van, want algauw voel je je niet meer schuldig om wat je eet en eet je gegarandeerd meer.  

Uiteindelijk is er toch maar één manier om af te vallen en dat is door minder te eten en meer te bewegen. Je eten vers bereiden en kiezen voor water, volkorenproducten, fruit en groenten blijft nog altijd de beste oplossing.  Kijk altijd naar de verpakkingen, deze bevatten een omschrijving van de ingrediënten, het aantal kilocalorieën per portie alsook de vetsamenstelling.

Voor bijna ieder product bestaat een lightvariant, maar laat je dus niet misleiden door het woord ‘light’. Hou steeds rekening met de juiste portiegroottes wanneer je light producten eet. 

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…