Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De link tussen je leeftijd en je productie van Ubiquinol-Q10

5 min read

Cosmeticalabels pakken er graag mee uit: co-enzym Q10 verstevigt de huid en gaat de rimpels tegen. Als consument is het moeilijk om je weg te vinden in het uitgebreide aanbod, want welke middeltjes werken ook effectief tegen huidveroudering?

Toch klopt het inderdaad dat Q10 helpt om veroudering, en dus ook huidveroudering, tegen te gaan. Maar eigenlijk is Q10 véél meer dan dat. Tijd voor een korte inleiding in de wondere wereld van Q10.

Wat is Q10?

Q10 is een essentieel co-enzym dat een belangrijke rol speelt bij de omzetting van energie in alle lichaamscellen. Zonder Q10 zou je niet kunnen ademen. Voor we kunnen uitleggen wat Q10 precies doet, is het belangrijk dat we het onderscheid tussen Ubiquinon en en Ubiquinol uitleggen, de twee vormen waarin Q10 voorkomt in ons lichaam.

Wat is het verschil tussen Ubiquinon en Ubiquinol?

Beide vitamine-achtige stoffen zijn van nature aanwezig in onze cellen, meer bepaald in mitochondriën. Dat zijn energierijke elektronen die instaan voor de productie van energie. Maar daarvoor is er nood aan een bepaalde hoeveelheid Ubiquinon en Ubiquinol.

  • Ubiquinon, wat ook Q10 genoemd wordt, is de geoxideerde variant van het co-enzym Q10.
  • Ubiquinol is de gereduceerde, actieve variant van het co-enzym Q10.

Klinkt dat als Chinees? Het komt er eigenlijk op neer dat Ubiquinon, de geoxideerde variant, elektronen afgeeft. Ubiquinol, de gereduceerde vormt, neemt net elektronen op. Beide stoffen hebben dus een tegenovergestelde werking.

Ons lichaam is op zich niet veel met Ubiquinon. Om uit die stof energie te kunnen halen, moet eerst altijd een omzetting naar Ubiquinol plaatsvinden. Voor die omzetting heeft ons lichaam het enzym diaphorase nodig.

Maakt ons lichaam dan niet gewoon genoeg Ubiquinol aan?

De gemiddelde twintiger maakt van nature genoeg Ubiquinol aan. De concentratie van Ubiquinol neemt helaas naarmate je ouder wordt af. Er bestaat dus een duidelijk verband tussen leeftijd en Ubiquinol. Op dertigjarige leeftijd ziet men de hoeveelheid Ubiquinol gestaag dalen. Daarbij komt nog dat ook de omzetting van Ubiquinon in Ubiquinol naarmate je ouder wordt minder vlot verloopt.

Naast leeftijd kunnen de volgende factoren een tekort aan Ubiquinol, en dus energie, in de hand werken:

  • Wie veel sport, vraagt meer Ubiquinol dan het lichaam op een natuurlijke manier kan produceren.
  • Stress is nefast voor de productie van Q10.
  • Een ongezonde levensstijl. Wie ongezond en onevenwichtig eet, amper beweegt en te weinig slaapt loopt een groot risico een tekort aan Ubiquinol te hebben.
  • Genmutatie
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals statines of cholesterolgeneesmiddelen, kan nefast zijn voor je Q10-niveau.

Supplement Ubiquinol-Q10

Wil je je energieniveau opkrikken? Van zodra je de leeftijd van dertig bereikt, kan een supplement met Ubiquinol-Q10 zeker nuttig zijn. Het voedingssupplement zorgt ervoor dat je lichaam de hoeveelheid Q10 krijgt die jij nodig heeft om optimaal te functioneren.

Supplementen met Ubiquinol-Q10 kunnen verkregen worden in de apotheek of natuurvoedingswinkels. Wil je er zeker van zijn dat je een voedingssupplement koopt waar kwalitatieve Ubiquinol in verwerkt zit? Ga dan na of op de verpakking ‘KANEKA’ vermeld staat. Het Japans bedrijf KANEKA is een pionier in het produceren van bio-identiek Ubiquinol, iets wat technisch vrij moeilijk is.

Farmaceutische bedrijven die Kaneka-Ubiquinol verwerken in hun voedingssupplementen zijn onder andere  Pharma NordTrenkerNutrisanTherasienceHiddit en Pileje.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…