Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Depressie na scheiding: Hoe omgaan met deze Gevoelens?

Olivier
5 min read

Het verwerken van een scheiding is als het verwerken van een trauma. Het kost vooral tijd. Je zult door verschillende fasen van herstel heen moeten voordat je het gevoel hebt dat je weer met beide benen om de grond staat en met rechte rug het normale leven aankunt. Dit geldt zowel voor gewenste als ongewenste scheidingen. Je laat een deel van je leven achter dat je met veel liefde en hoop gestart bent en hier horen veel verdriet, depressieve gevoelens en heftige emoties bij. Deze gevoelens kunnen eventueel leiden tot een echte depressie. Een echtscheiding is zelfs de belangrijkste katalysator voor een depressie blijkt uit onderzoek.​

Verschillende fasen van een Depressie na Scheiding

Voordat de knoop tot scheiding is doorgehakt ben je al door verschillende emotionele achtbanen heen gegaan. Elke scheiding is uniek. Of jullie nu hebben besloten te scheiden doordat jullie uit elkaar gegroeid zijn of doordat een van beide partners is vreemdgegaan, de liefde elders heeft gevonden of een andere oorzaak, de sfeer rondom de scheiding zal zelden tot nooit feestelijk zijn. Ook na de scheiding zal je in je eentje door verschillende fasen van herstel heen moeten voordat je je normale leven weer kunt oppakken. De een heeft veel tijd nodig om er bovenop de komen en raakt in een depressie na zijn scheiding, de ander is minder lang van slag.

Depressieve emoties na scheiding

Hoewel depressies vaak al ingebed zijn in de psyche van een persoon, kunnen milde depressies ook het gevolg zijn van omstandigheden. Een echtscheiding is een dusdanig roerige periode in je leven dat depressieve gevoelens veelvuldig voorkomen. Om te voorkomen dat je negatieve emoties na de scheiding ontaarden in een echte depressie is het belangrijk om de tijd te nemen om deze emoties ook daadwerkelijk te voelen en toe te laten.

In het begin zijn hevige emoties vaak het meest aanwezig. De grondvesten van je leven zijn opeens verdwenen en je zult alleen verder moeten. In deze fase kun je daadwerkelijk lichamelijke klachten ervaren. Pijn, slechte concentratie, eetproblemen, angstige gevoelens, slapeloosheid, het zijn allemaal symptomen die voor kunnen komen. Ook depressieve gevoelens als angst, paniek, woede en een verdoofd gevoel komen voor.

Schakel eventueel een therapeut in

Het gevoel te kort te komen of juist een gevoel van schaamte komen vaak voor na een scheiding. Een gevoel van mislukking en een bijbehorend gebrek aan zelfvertrouwen kunnen leiden tot een depressie na scheiding. Na de eerste periode van schok zal je je moeten aanpassen aan de nieuwe situatie. De stress die hoort bij deze periode van aanpassing en alle zaken die geregeld moeten worden kunnen ervoor zorgen dat het je snel teveel wordt. Je leven gaat echter door, dus het is normaal dat je deze depressieve gevoelens voelt.

In deze fase is het belangrijk om te proberen te blijven functioneren en te voorkomen dat je gevoelens je de baas worden. Zorg er echter wel voor dat je ook de tijd neemt om deze gevoelens te blijven voelen en om lief voor jezelf te zijn. Praat daarnaast ook voldoende met je omgeving. Mocht je er niet in je eentje uitkomen schakel dan de professionele hulp van een therapeut in. Deze kan je helpen met het verwerken van je scheiding en voorkomen dat je in een langdurige depressie belandt na de scheiding.

Het verwerken van je scheiding

Nadat alle praktische zaken zijn geregeld wordt het stiller. Je emoties worden gelijkmatiger en je kijkt weer naar de toekomst. Dit is echter ook de periode waarin veel mensen het moeilijk krijgen en depressief raken. Nu de puinhopen zijn opgeruimd kun je overzien wat er is overgebleven. Mocht je nog niet eerder de hulp van een professional hebben ingeschakeld, schroom nu dan niet. Een onafhankelijke blik kan je helpen je depressieve gevoelens te begrijpen en op orde te krijgen. Kijk daarnaast met een open blik naar de toekomst. Nieuwe plannen, hobby’s of vrienden helpen je om nieuwe leven in te richten.

Geniet van je vrijheid

Hoewel je misschien niet op zoek was naar vrijheid is dit wel de periode waarin je je eigen leven weer moet gaan herinrichten. De wijzigingen in je leven hebben voor verschillende veranderingen gezorgd. Deze kun je aangrijpen om je leven een nieuwe invulling te geven. Dit kan ook gelden voor vrienden: sommige vriendschappen zullen sterker geworden zijn, anderen verwaterd. Daarnaast kun je nu ook voor jezelf kiezen. Wie ben je en wat vind jij belangrijk?

Nu de scherpe randjes er af zijn kun je je scheiding beter in perspectief plaatsen. Lastige zaken zullen je af en toe nog uit het veld slaan, maar je niet meer compleet ontwrichten. Voor belangrijke zaken als je financiën en je woonsituatie ben je nu volledig zelf verantwoordelijk. Hoewel je een nieuw leven hebt opgebouwd, kun je nog altijd verdriet voelen over je scheiding. Hierin sta je gelukkig niet alleen. Lotgenoten, maar ook je ex-partner, zullen dezelfde gevoelens hebben.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…