Onlangs lanceerde ik m’n nieuwe boek ‘De Lijst’. Het opzet is simpel maar streng: gedurende 10 dagen ga je enkel eten wat er op De Lijst staat. Daarmee elimineer je de toxische stoffen uit je lijf. Het gaat dus om een eliminatiedieet. Zo worden voedingsmiddelen die ontstekingen in de hand werken geschrapt uit je voedingspatroon. Ik som hieronder de belangrijkste op.
De vetzuren
Onverzadigde vetzuren kunnen voornamelijk in twee groepen opgedeeld worden, de omega 3- en omega 6-vetzuren. Die cijfers hebben niets te maken met hoe goed of slecht ze zijn, of met een bepaalde score, wel met de chemische samenstelling. Vetzuren hebben een kop en een staart, een beetje zoals een spermacel. Bij de gezonde vetzuren zit er een knikje in de staart. Omega 3 heeft een knikje op de derde positie in die staart, omega 6 op de zesde positie. Omega 3 is ontstekingsremmend, het zijn dus goede vetten. Omega 6 is ontstekingsbevorderend, dat zijn de bad guys. Waar de balans voorheen duidelijk in het voordeel van de omega 3-vetzuren overhelde, zien we nu dat de omega 6-vetzuren heel vaak in de meerderheid zijn. Plantaardige, verfijnde oliën zoals zonnebloemolie bijvoorbeeld zitten vol omega 6 en kun je beter vermijden.
Als je dan toch bloedonderzoeken laat uitvoeren, dan is de meting van je vetzuurprofiel een aanrader, want dan kan je écht zien of je nu wel of niet gezond eet… In het vetzuurprofiel vind je ook de transvetten terug. Je vindt die terug in gefrituurde voeding, patisserie, koekjes, alles met een verpakking rond! Als we veel van die bewerkte voeding en verfijnde granen gaan eten, gaan we ontstekingen net een handje helpen.
Verfijnde suikers
Vermijd zoveel mogelijk verfijnde en toegevoegde suikers. Ik kan er niet genoeg op hameren: lees de etiketten! Van voedsel dat een bloedsuikerpiek creëert, gaat onze insuline stijgen. En alles wat overtollig is, maakt ons dikker en ongezonder en gaat op termijn ontstekingen in de hand werken.
Rood vlees
Men heeft ooit een studie uitgevoerd bij een groep mensen om te zien wat het effect is van het eten van rundvlees op het hs-CRP-gehalte in het bloed (een maat voor de ontstekingsbelasting in het lichaam). Er was een enorm verschil in het percentage voor en na het eten van rood vlees, zelfs al na een paar uur… Het is een zeer ontstekingsbevorderend voedingsmiddel, en er zijn zelfs studies die een overmatige consumptie van rood vlees in verband brengen met darmkanker. Rood vlees is dus in de eerste fase een no-go, net als charcuterie, dat vol artificiële bewaarmiddelen zit.
Kip
We laten ook kip uit ons dieet, omdat het moeilijk is om zuivere kip te vinden die niet opgepompt is met allerlei stoffen die we niet nodig hebben, zoals antibiotica. Want wat het dier eet, is even belangrijk als wat wij eten: we krijgen het per slot van rekening toch ook allemaal in ons lichaam.
Glutenhoudende producten
Er is de laatste jaren een echte glutenhype. Hoe komt het dat mensen ineens massaal overgevoelig zijn voor gluten? Er kunnen verschillende oorzaken zijn. De genetische modificatie van granen in de moderne landbouw heeft ertoe geleid dat we eigenlijk andere granen op ons bord krijgen. Bovendien kan het gebruik van herbiciden en pesticiden ook een invloed hebben. Nog een andere theorie is dat spreekt van bepaalde enzymen en zuren waar de granen mee bewerkt worden om bloem te maken, die ons lichaam blootstellen aan toxische stoffen, die op hun beurt ontstekingen gaan veroorzaken. Niet alle granen zijn trouwens gelijk, net zoals niet alle mensen gelijk zijn. Voor de ene mens is tarwe een probleem, voor de andere kan dat rogge zijn.
Zuivel
We vermijden in dit voedingsplan zowel melk, yoghurt en kaas. Zuivel bevat caseïne en lactose, die beide ontstekingsreacties kunnen geven of intoleranties in de hand werken. Een te hoge consumptie van caseïne staat ook in verband met de ontwikkeling van bepaalde kankers. Bovendien zitten in melk ook allerlei gecontamineerde stoffen die de dieren toegediend kregen, zoals groeihormonen en antibiotica.
Hoe je zo’n eliminatiedieet verder aanpakt, kan je uitgebreid lezen in m’n boek ‘De Lijst’.
Hoe je zo’n eliminatiedieet verder aanpakt, kan je uitgebreid lezen in m’n boek ‘De Lijst’. Dr. Servaas Bingé is arts-ondernemer en werkt heel gefocust rond preventie. Hij is bovendien de hoofdarts van wielerploeg Lotto-Soudal. In september 2017 bracht hij vanuit die ervaringen als huisarts en sportarts het boek ‘Nooit meer naar de dokter’ uit. In oktober 2019 verschijnt zijn nieuwe boek ‘De Lijst’.