Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eetstoornissen Symptomen

shana
3 min read

Op het moment dat je een eetstoornis hebt dan ben je eigenlijk heel de dag door bezig met voeding en je lichaamsgewicht. In de meeste gevallen zal zelfs je stemming door deze factoren worden bepaald. Met andere woorden: je leven wordt volledig in beslag genomen door het denken aan je gewicht, eten, calorieën tellen, lijnen of tenminste niet meer aankomen. Hierdoor zul je te maken krijgen met een heleboel spanningen en soms zelfs angsten. Hoewel er verschillende eetstoornissen bekend zijn, hebben deze allemaal als overeenkomst dat je te maken hebt met verstoord eetgedrag en/of een ongezond lichaamsgewicht.

Algemene symptomen van eetstoornissen

Als je lijdt aan een eetstoornis dan zal in alle gevallen geen vaste structuur meer zijn in je eetgewoonten. Je zult dan weer te weinig, dan weer teveel, eten en niet meer weten wat een normale hoeveelheid is. Het volgen van een dieet wordt vaak afgewisseld met het eten van grote hoeveelheden. Vaak schaam je je voor deze eetstoornis en wordt je erg onzeker over jezelf. Als gevolg ga je je in de regel eveneens somber en minderwaardig voelen ten opzichte van anderen. Er zijn zelfs mensen, lijdend aan een eetstoornis, die alles perfect willen doen en zij willen dit laten zien door een, in hun ogen, perfect lichaamsgewicht te bereiken. Je zelfvertrouwen kan sterk wisselen als gevolg van je eetstoornis waardoor je dikwijls nog minder goed in je vel komt te zitten.

Hoe begint een eetstoornis?

Als je een eetstoornis hebt dan ben je meestal niet tevreden over je uiterlijk. In bepaalde gevallen zul je ervan overtuigd zijn dat je te zwaar en ga je lijnen om overtollig lichaamsgewicht kwijt te raken in de hoop zo weer meer aantrekkelijk te worden. Een dergelijke manier van afvallen kan de basis vormen van een eetstoornis.

Wanneer zich een eetstoornis begint te ontwikkelen dan heb je te maken met de volgende symptomen:

  • je vreest steeds meer om aan te komen en dus dik te worden,
  • je houdt je steeds meer bezig met lijnen en gewichtsverlies,
  • lijnen en eetbuien gaan elkaar afwisselen,
  • je kunt ook je gewicht steeds meer te beheersen door (extreem) veel te bewegen, te gaan braken of door laxeermiddelen te gebruiken

Op die manier zal er zich, weliswaar erg geleidelijk, een eetstoornis ontstaan.

Gevolgen van eetstoornissen

Het hebben van een eetstoornis is erg ingrijpend en gaat vaak zelfs gepaard met bepaalde lichamelijke risico’s. In een groot deel van alle gevallen zullen eetstoornissen geheim gehouden worden voor de omgeving. Je loopt dan dus voortdurend rond met een geheim waardoor er nog een extra last op je schouders komt te liggen. Op die manier kun je zelfs vast komen te zitten in de manier waarop je met eten, je lichaam en je gezondheid omgaat.

Op het moment dat, ook voor je omgeving, bekend is geworden dat je lijdt aan een eetstoornis dan zal dit voor een heleboel ongerustheid zorgen. In de regel zal voor een patiënt, maar zeer zeker ook voor de directe omgeving, een specialistische behandeling enige opluchting brengen. Op dat moment weet je immers dat de eetproblemen aan zal worden gepakt en de kans op genezing (en overleving) toenemen.

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…